Μαιευτική Γυναικολογική Μέριμνα


Χοριακή Γοναδοτροπίνη Στις Πρώτες Μέρες Της Εγκυμοσύνης


 

Περιεχόμενα 

Χοριακή Γοναδοτροπίνη Στις Πρώτες Μέρες Της Εγκυμοσύνης
Χοριακή Γοναδοτροπίνη Στις Πρώτες Μέρες Της Εγκυμοσύνης με βιοχημική κύηση
Χοριακή Γοναδοτροπίνη Στις Πρώτες Μέρες Της Εγκυμοσύνης με ανεμβρυϊκή κύηση
Χοριακή Γοναδοτροπίνη Στις Πρώτες Μέρες Της Εγκυμοσύνης με εξωμήτριο κύηση
Χοριακή Γοναδοτροπίνη που παράγεται μόνον από τροφοβλάστη , χωρίς να υπάρχει έμβρυο
Τιμές (επίπεδα) Χοριακής Γοναδοτροπίνης 7-14 ημέρες μετά την ωορρηξία
Διάγραμμα Τιμών (επίπεδα) Χοριακής Γοναδοτροπίνης 7-14 ημέρες μετά την ωορρηξία
Τιμές (επίπεδα) Χοριακής Γοναδοτροπίνης 15-21 ημέρες μετά την ωορρηξία
Διάγραμμα Τιμών (επίπεδα) Χοριακής Γοναδοτροπίνης 15-21 ημέρες μετά την ωορρηξία
Διάγραμμα Τιμών Χοριακής Γοναδοτροπίνης Μετά Την 4η εβδ,+4η ημέρα

 

 

Εισαγωγή 

Ο σκοπός του άρθρου αυτού είναι να ξεκαθαρίσει την χρησιμότητα της μέτρησης της χοριακής γοναδοτροπίνης , και τους χρονικούς συσχετισμούς με την τελευταία περίοδο και τις υπερηχογραφικές εικόνες . Θέματα όπως η προγνωστική αξία του ρυθμού αύξησης της χοριακής , και τα επίπεδά της σε δίδυμη , πολύδυμη , παλίνδρομη , και εξωμήτρια κύηση θα εξεταστούν επίσης . Επίσης , θα γίνει και μικρή αναφορά για τον ρόλο της χοριακής γοναδοτροπίνης στην υπερέμεση της κύησης , όπως και στις διαγνωστικές δυνατότητες που αυτή προσφέρει για τον προγεννητικό έλεγχο αλλά και για την διάκριση σπάνιων πλακουντιακών ανωμαλιών .
Υπάρχουν δύο πολύ σημαντικά στοιχεία που πρέπει να έχουμε υπόψιν . Το πρώτο είναι ότι η χοριακή γοναδοτροπίνη από μόνη της (είτε στο αίμα είτε στα ούρα) δεν μας φανερώνει την τοποθεσία του εμβρύου (ή των εμβρύων) . Το δεύτερο είναι ότι η χοριακή γοναδοτροπίνη ΔΕΝ είναι πανάκεια και ΔΕΝ δεν μπορεί να μας αποκαλύψει την μέλλουσα πορεία της εγκυμοσύνης , ακόμα και αν την μετράμε κάθε μέρα . Οι μέλλουσες μητέρες πρέπει να αντιληφθούν ότι οι πληροφορίες που μπορεί να πάρουν από τις μετρήσεις είναι σχετικά περιορισμένες . Θα ήταν πάρα πολύ ωραίο , να μετρούσαμε μόνον μία παράμετρο και να γνωρίζαμε τί μέλλει γενέσθαι . Αυτή η θεώρηση είναι ουτοπική .
Η διάγνωση της εγκυμοσύνης γίνεται συνήθως μετά την πρώτη - δεύτερη ημέρα καθυστέρησης , όταν η μέλλουσα μητέρα κάνει ένα τέστ κύησης ούρων . Σε αυτή την χρονική περίοδο η υποψία είναι περισσότερο ισχυρή από οποιοδήποτε πρώϊμο σύμπτωμα εγκυμοσύνης , ενώ η καθυστέρηση αποτελεί σημαντικό σημείο όχι όμως επιβεβαίωση . Η τεκμηρίωση ότι πρόκειται για εγκυμοσύνη , και όχι απλώς για κάποια παραλλαγή της χρονικής διάρκειας του καταμήνιου κύκλου , αποδίδεται από το θετικό τέστ (ούρων ή αίματος) . Καθυστέρηση χωρίς εγκυμοσύνη υφίσταται . Εγκυμοσύνη χωρίς θετικό τέστ , δεν υφίσταται . Τα τεστ ούρων που κυκλοφορούν στην αγορά είναι πάρα πολύ αξιόπιστα , (αρκεί βέβαια να μήν έχουν λήξει , και να μήν έχουν αλλοιωθεί) , με την έννοια ότι εάν δείξουν θετικό αποτέλεσμα , τότε είναι σίγουρο ότι κάπου μέσα στο σώμα της γυναίκας υπάρχει τροφοβλαστικός ιστός , που παράγει χοριακή γοναδοτροπίνη . Η πληροφορία που δίνουν τα τέστ ούρων είναι ποιοτική , όχι ποσοτική . Δεν μας αναφέρουν δηλαδή το ποσό της χοριακής γοναδοτροπίνης που παράγεται . Η ποσοτικοπόιηση της πληροφορίας μπορεί να γίνει μόνον με την εξέταση αίματος για χοριακή γοναδοτροπίνη . Η Ανθρώπινη Χοριακή Γοναδοτροπίνη (γνωστή ως β-χοριακή γοναδοτροπίνη ή και απλώς β-χοριακή) είναι μια από τις πολλές ορμόνες που παράγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης . Η ποιοτική ανίχνευσή της στα ούρα , ή η ποσοτική μέτρησή της στο αίμα , δίνει την διάγνωση της κύησης , πολύ πρίν εμφανιστούν τα γνωστά συμπτώματα . Η μελέτη δέ , του ρυθμού αύξησης της χοριακής γοναδοτροπίνης αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην παρακολούθηση της αρχόμενης εγκυμοσύνης αλλά συνάμα , και μια ενδεχόμενη πηγή ανησυχίας για όλες τις μέλλουσες μητέρες .  

 

Χοριακή Γοναδοτροπίνη Στις Πρώτες Μέρες Της Εγκυμοσύνης


Η β-χοριακή γοναδοτροπίνη παράγεται από τους ιστούς εκείνους που θα γίνουν ο πλακούντας και οι αμνιακοί υμένες . Επιστημονικά , οι ιστοί αυτοί ονομάζονται τροφοβλάστη . Η ανίχνευση β-χοριακής γοναδοτροπίνης πάνω από 5 mIU/mL σημαίνει παρουσία τροφοβλαστικού ιστού , δηλαδή σημαίνει κύηση . Αυτά τα επίπεδα της χοριακής γοναδοτροπίνης αρχίζουν να παράγονται περίπου 10 μέρες μετά τη γονιμοποίηση , αυξάνονται γρήγορα , και περίπου 14 μέρες μετά τη γονιμοποίηση , φτάνουν σε τριψήφιο αριθμό , δηλαδή βρίσκονται κοντά στο 100 mIU/mL . Αυτό συμπίπτει συνήθως με την πρώτη ημέρα καθυστέρησης . Τα τέστ κύησης ούρων έχουν ευαισθησία περίπου στα 60 mIU/mL , οπότε , την πρώτη ημέρα καθυστέρησης μπορούν να δείξουν αποτέλεσμα . Εκτοτε , οι τιμές της χοριακής ακολουθούν την πορεία που φαίνεται στο διάγραμμα . Οι τρείς καμπύλες του διαγράμματος αντιπροσωπεύουν την 5η , 50η και 95η εκατοστιαία αναλογία . Ολες οι ενδιάμεσες τιμές είναι φυσιολογικές . Το διάγραμμα φαίνεται στην ολότητά του στην πρώτη εικόνα , και χάριν ευκολίας οι πρώτες μέρες φαίνονται στην δεύτερη και τρίτη εικόνα , σε μεγένθυση .

Υπάρχουν πολλοί προβληματισμοί σχετικά με τα επίπεδα της χοριακής γοναδοτροπίνης στις πρώτες μέρες της εγκυμοσύνης . Το κυριότερο από αυτά είναι η μέλλουσα μητέρα απαιτεί να λάβει μια απάντηση , για το άν θα γεννήσει υγιές τέκνο σε 9 μήνες , από δύο μετρήσεις αίματος . Δυστυχώς , αυτή την απάντηση δεν θα την πάρει , με ιατρική τεκμηρίωση , μόνον από δύο μετρήσεις χοριακής αίματος .

Η τεκμηριωμένη πληροφορία όμως που λαμβάνει η μέλλουσα μητέρα , με μια θετική χοριακή είναι :

Με μία μόνον χοριακή θετική όμως δεν γνωρίζουμε

Τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων οφείλονται σε δύο γεγονότα . Το πρώτο είναι ότι ένας φυσιολογικός καταμήνιος κύκλος μπορεί να έχει μικρές διακυμάνσεις σε ημέρες . Δηλαδή , ο κύκλος π.χ. του Απριλίου μπορεί να είχε διάρκεια 28 ημερών αλλά ο κύκλος του Μαϊου μπορεί να είχε διάρκεια 29 ημερών . Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν ο κύκλος του Ιουνίου θα είχε 28 ή 29 ημέρες διάρκεια . Ετσι , όταν δεν εμφανιστεί περίοδος τον Ιούνιο , μπορεί να κάνουμε λάθος στον υπολογισμό των ημερών καθυστέρησης . Αυτό όμως το λάθος , θα φαίνεται πολύ μεγάλο στο διάγραμμα , ενώ στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει τίποτε το παθολογικό . Το λάθος δεν είναι δηλαδή του διαγράμματος αλλά εντοπίζεται στον υπολογισμό των ημερών καθυστέρησης .
Η δεύτερη πηγή προβλημάτων είναι η εγγενής αδυναμία υπολογισμού της χρονικής στιγμής της γονιμοποίησης . Για παράδειγμα , πολλές γυναίκες θεωρούν ότι γνωρίζουν ότι η γονιμοποίηση έγινε π.χ. την Δευτέρα και όχι την Πέμτη . Η αλήθεια είναι ότι το σπερματοζωάριο μπορεί να ζήσει μέχρι και 4 ημέρες μέσα στο γυναικείο γεννητικό σύστημα . Ετσι , ένα σπερματοζωάριο που απελευθερώθηκε την Δευτέρα , μπορεί να γονιμοποιήσει ένα ωάριο την τρίτη, την τετάρτη ή και την πέμτη δηλαδή 3-4 ημέρες διαφορά . Ο συνδυασμός των εγγενών αδυναμιών υπολογισμού της ωορρηξίας αλλά και της γονιμοποίησης μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγάλες παρερμηνείες . Οι παρερμηνίες αυτές μπορεί να αποφευχθούν εάν έχουμε περισσότερες από μία τιμές χοριακής αίματος , εάν έχουμε παρακολουθήσει τον κύκλο υπερηχογραφικά , και εάν φυσικά έχουμε κάποια σταθερή καταμήνιο χρονική διάρκεια . Εν ολίγοις , το διάγραμμα δεν ερμηνεύεται από μόνο του . Η τρίτη πηγή προβλημάτων είναι , φυσικά , ο ασταθής κύκλος . Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τελευταία φυσιολογική περίοδο . Η τέταρτη πηγή προβλημάτων είναι η αμηνόρροια - ολιγομηνόρροια της γαλουχίας της λοχείας . Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τίποτε . Η πέμτη -και σπανιότερη- πηγή προβλημάτων είναι η λανθασμένη εντύπωση τελευταίας περιόδου , επί φυσιολογικού υποβάθρου , δηλαδή επί σταθερού κύκλου . Εάν η τελευταία περίοδος ήταν "ψευδοπερίοδος" δηλαδή κάποιου είδους αιμόρροια οφειλόμενη σε νεοεμφανιζόμενα άλλα αίτια , όλοι οι υπολογισμοί είναι άχρηστοι .
Ετσι , πρίν βγάλουμε αυθαίρετα συμπεράσματα , καλό θα είναι να εξετάσουμε την αντικειμενικότητα των στοιχείων μας .
Οι περισσότερες αμφιβολίες θα καταρριφθούν με την υπερηχογραφία και τον συνδυασμό περισσότερων μετρήσεων .

[ Επιστροφή Στα Περιεχόμενα ]

 

Χοριακή Γοναδοτροπίνη Στις Πρώτες Μέρες Της Εγκυμοσύνης με "βιοχημική" κύηση


Η "βιοχημική" κύηση είναι η κατάσταση εκείνη που ανιχνεύεται χοριακή γοναδοτροπίνη στα ούρα και στο αίμα , αλλά δεν ανιχνεύεται ποτέ σαφής σάκος κύησης εντός της μήτρας . Οι τιμές της χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα μπορεί να φτάσουν εώς και 300-500 mIU/mL , το υπερηχογραφικά μετρούμενο πάχος ενδομητρίου μπορεί να φτάσει σε 16-20 mm (και ονομάζεται τότε φθαρτοειδές ενδομήτριο) , αλλά δεν ανιχνεύεται σάκος κύησης , ούτε εντός , αλλά ούτε και εκτός της μήτρας . Μέσα στην εβδομάδα από την αρχική ανίχνευση της χοριακής γοναδοτροπίνης , οι τιμές πέφτουν , και εμφανίζεται η περίοδος . Συνήθως πρόκεται για κυήσεις οι οποίες παλινδρόμησαν αρκετά νωρίς . Αν η κύηση παλινδρομήσει πρίν τα επίπεδα της χοριακής φτάσουν τα περίπου 100 mIU/mL τότε πιθανότατα η περίοδος θα έρθει στην ώρα της . Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην πρώτη ημέρα καθυστέρησης ενός απόλυτα φυσιολογικού κύκλου 28 ημερών , η χοριακή γοναδοτροπίνη είναι περίπου στο 100 . Εάν το κύημα παλινδρομήσει νωρίτερα , η περίοδος θα έρθει στην ώρα της ή με πολύ μικρή καθυστέρηση . Το φαινόμενο των βιοχημικών κυήσεων μπορεί να είναι πιό συχνό από ότι αναφέρεται , διότι η χοριακή συνήθως μετριέται εάν υπάρχει καθυστέρηση .  

[ Επιστροφή Στα Περιεχόμενα ]

 

Χοριακή Γοναδοτροπίνη Στις Πρώτες Μέρες Της Εγκυμοσύνης με ανεμβρυϊκή κύηση


Ανεμβρυϊκή κύηση , ή στα αγγλικά Blighted Ovum , είναι εκείνη η κύηση κατά την οποία υπάρχει ομαλή και φυσιολογική αύξηση της χοριακής γοναδοτροπίνης , ανιχνεύεται σάκος κύησης , αλλά δεν ανιχνεύεται λεκιθικός ασκός , δηλαδή δεν ανιχνεύονται εμβρυϊκά στοιχεία μέσα στον σάκο κύησης , ακόμα και μετά από 2-3 υπερηχογραφικές εξετάσεις και την πάροδο μιάς εβδομάδας . Η εγκυμοσύνη πιθανότατα δεν θα προχωρήσει , ενώ ταυτόχρονα τα επίπεδα της χοριακής γοναδοτροπίνης θα σταματήσουν να αυξάνονται . Χρειάζονται σειριακές μετρήσεις χοριακής αλλά και σειριακά υπερηχογραφήματα . Η κατάσταση αυτή διακρίνεται από το φάσμα ανωμαλιών της τροφοβλαστικής νόσου από την υπερηχογραφική εικόνα και τα χαμηλά επίπεδα χοριακής γοναδοτροπίνης . Στην περίπτωση της ανεμβρυϊκής κύησης πάσχει το έμβρυο (πολύ μικρό για να ανιχνευθεί) ενώ στην περίπτωση της τροφοβλαστικής νόσου πάσχει η τροφοβλάστη (χρωμοσωμική ανωμαλία που προκαλεί υπέρμετρη αύξηση αυτής) .  

[ Επιστροφή Στα Περιεχόμενα ]

 

Χοριακή Γοναδοτροπίνη Στις Πρώτες Μέρες Της Εγκυμοσύνης με εξωμήτριο κύηση


Η χοριακή γοναδοτροπίνη αυξάνεται με φυσιολογικό τρόπο τις πρώτες ημέρες της εξωμητρίου κυήσεως . Εάν η εξωμήτριος κύηση είναι στο μέσον της σάλπιγγας , η χοριακή γοναδοτροπίνη μπορεί να δείξει φυσιολογικό ρυθμό ανάπτυξης μέχρι πχ τα 1500 mIU/mL . Από εκεί και πέρα , ο ρυθμός αύξησης της χοριακής γοναδοτροπίνης δεν είναι φυσιολογικός . Οι εξωμήτριες κυήσεις στο μέσον της σάλπιγγας μπορούν να φθάσουν και σε επίπεδα μεγαλύτερα των 2000 mIU/mL πρίν να επέλθει η ρήξη . Αν η εξωμήτριος κύηση βρίσκεται στην άκρη της σάλπιγγας στο κωδωνικό στόμιο , ο ρυθμός αύξησης της χοριακής γοναδοτροπίνης θα γίνει παθολογικός , νωρίτερα . Οι κυήσεις στο κωδωνικό στόμιο , δεν ξεπερνούν συνήθως τα 300-800 mIU/mL και μετά επέρχεται η ρήξη , ή η αποβολή . Εάν όμως η εξωμήτριος κύηση βρίσκεται στο τμήμα της σάλπιγγας που βρίσκεται κοντά στην μήτρα , δηλαδή κοντά στο κέρας της μήτρας , η χοριακή γοναδοτροπίνη θα παρουσιάζει φυσιολογικό ρυθμό ανάπτυξης για αρκετό καιρό . Οι κυήσεις αυτές ονομάζονται στην αγγλική ορολογία Interstitial , και στην ελληνική , διάμεσες κυήσεις . Οι διάμεσες κυήσεις παρουσιάζουν την περισσότερη αιμορραγία . Ως απαράβατος κανόνας μπορεί να αναφερθεί ότι χρειάζεται οπωσδήποτε υπερηχογραφία όταν η χοριακή φτάσει τα 1500-2000 mIU/mL . Παρόμοιες καταστάσεις εμφανίζονται στην κύηση αγνώστου τοποθεσίας , κατά την οποία δεν ανιχνεύεται υπερηχογραφικά κύηση , ούτε μέσα στην μήτρα αλλά ούτε και έξω από αυτήν .  

[ Επιστροφή Στα Περιεχόμενα ]

 

Χοριακή Γοναδοτροπίνη που παράγεται μόνον από τροφοβλάστη , χωρίς να υπάρχει έμβρυο


Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις που η χοριακή γοναδοτροπίνη παράγεται από παθολογικό τροφοβλαστικό ιστό απουσία εμβρύου . Ο εν λόγω τροφοβλαστικός ιστός παρουσιάζει χρωμοσωμικές ανωμαλίες , και εντονότατη και χαρακτηριστική υπερηχογραφική εικόνα . Τα επίπεδα της χοριακής γοναδοτροπίνης είναι υψηλότατα . Οι καταστάσεις αυτές αποτελούν ένα ευρύ φάσμα ανωμαλιών το οποίο ονομάζεται τροφοβλαστική νόσος . Η νόσος , ευτυχώς , είναι σπανιότατη .  

[ Επιστροφή Στα Περιεχόμενα ]

 


Τιμές (επίπεδα) Χοριακής Γοναδοτροπίνης 7-14 ημέρες μετά την ωορρηξία


Η πρώτη ημέρα καθυστέρησης αντιστοιχεί σε ηλικία κύησης 4 εβδομάδων και μίας ημέρας . Σε κύκλο 28 ημερών , η πρώτη ημέρα καθυστέρησης αντιστοιχεί στην 14η ημέρα μετά την ωορρηξία .  

Χρονική Στιγμή Μέτρησης

Μέση Τιμή

10η Εκατοστιαία

90η Εκατοστιαία

7 ημέρες μετά την ωορρηξία
3εβδ+1ημ

0

0

0

8 ημέρες μετά την ωορρηξία
3εβδ+2ημ

0.06

0

2.91

9 ημέρες μετά την ωορρηξία
3εβδ+3ημ

4.04

0.19

11.32

10 ημέρες μετά την ωορρηξία
3εβδ+4ημ

12.23

3.92

27.01

11 ημέρες μετά την ωορρηξία
3εβδ+5ημ

25.04

9.47

57.82

12 ημέρες μετά την ωορρηξία
3εβδ+6ημ

48.1

15.72

94.09

13 ημέρες μετά την ωορρηξία
3εβδ+7ημ[δηλ 4εβδ+0ημ]

75.25

29.02

196.95

14 ημέρες μετά την ωορρηξία
4εβδ+1ημ

137.19

45.06

301.08

 

[ Επιστροφή Στα Περιεχόμενα ]

 


Διάγραμμα Τιμών (επίπεδα) Χοριακής Γοναδοτροπίνης 7-14 ημέρες μετά την ωορρηξία


Διάγραμμα Τιμών (επίπεδα) Χοριακής Γοναδοτροπίνης 7-14 ημέρες μετά την ωορρηξία

 

[ Επιστροφή Στα Περιεχόμενα ]

 

 


Τιμές (επίπεδα) Χοριακής Γοναδοτροπίνης 15-21 ημέρες μετά την ωορρηξία


Χρονική Στιγμή Μέτρησης

Μέση Τιμή

10η Εκατοστιαία

90η Εκατοστιαία

15 ημέρες μετά την ωορρηξία
4εβδ+2ημ

208.34

86.83

464.51

16 ημέρες μετά την ωορρηξία
4εβδ+3ημ

333.73

139.19

853.5

17 ημέρες μετά την ωορρηξία
4εβδ+4ημ

524.9

209.98

1313.55

18 ημέρες μετά την ωορρηξία
4εβδ+5ημ

813.74

283.89

1768.7

19 ημέρες μετά την ωορρηξία
4εβδ+6ημ

1187

426.07

2976.4

20 ημέρες μετά την ωορρηξία
4εβδ+7ημ[δηλ 5εβδ+0ημ]

1644.7

662.62

4169.7

21 ημέρες μετά την ωορρηξία
5εβδ+1ημ

2681.7

935.46

6470.4

 

[ Επιστροφή Στα Περιεχόμενα ]

 

 


Διάγραμμα Τιμών (επίπεδα) Χοριακής Γοναδοτροπίνης 15-21 ημέρες μετά την ωορρηξία


Διάγραμμα Τιμών (επίπεδα) Χοριακής Γοναδοτροπίνης 15-21 ημέρες μετά την ωορρηξία

 

[ Επιστροφή Στα Περιεχόμενα ]

 

Διάγραμμα Τιμών Χοριακής Γοναδοτροπίνης Μετά Την 4η εβδ,+4η ημέρα


Διάγραμμα Τιμών Χοριακής Γοναδοτροπίνης Μετά Την 4η εβδ,+4η ημέρα

 

[ Επιστροφή Στα Περιεχόμενα ]

 

Βασικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε σχετικά με τα επίπεδα της β-χοριακής 

Η Ανθρώπινη Χοριακή Γοναδοτροπίνη (γνωστή ως β-χοριακή γοναδοτροπίνη ή και απλώς β-χοριακή) είναι ορμόνη που παράγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

Δημιουργείται από κύτταρα που σχηματίζονται στην τροφοβλάστη (αρχικός πλακούντας), που τροφοδοτεί το γονιμοποιημένο ωάριο που με την μορφή πλέον της βλαστοκύστης εμφυτεύεται στο ενδομήτριο, που είναι το εσωτερικό κάλυμμα στην κοιλότητα της μήτρας. 

Τα επίπεδα της β-χοριακής μπορούν αρχικά να ανιχνευθούν με εξέταση αίματος περίπου 10 ημέρες μετά τη σύλληψη και με εξέταση ούρων περίπου 11-14 ημέρες μετά τη σύλληψη. 

Συνήθως, τα επίπεδα της β-χοριακής διπλασιάζονται κάθε 48 έως 72 ώρες. Το επίπεδό της θα φτάσει στο αποκορύφωμά του στις πρώτες 8-11 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και στη συνέχεια θα μειωθεί για το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης. 

Πρέπει να υπάρχει προσοχή στη χρήση των αριθμών της β-χοριακής. Μια φυσιολογική εγκυμοσύνη μπορεί να έχει χαμηλά επίπεδα β-χοριακής, αλλά να έχει ως αποτέλεσμα ένα υγιέστατο μωρό. Τα αποτελέσματα της εξέτασης με ένα κολπικό υπερηχογράφημα μετά από 5 – 6 εβδομάδες κύησης είναι πολύ πιο ακριβή και αξιόπιστα για την αξιολόγηση της εξέλιξης της εγκυμοσύνης σε σχέση με την μέτρηση των μονάδων της β-χοριακής. 

Ένα επίπεδο τιμών β-χοριακής μικρότερο από 5 mIU/mL θεωρείται αρνητικό για την εγκυμοσύνη και ο,τιδήποτε άνω των 25 mIU/mL θεωρείται θετικό για την παρουσία εγκυμοσύνης. 

Ένα επίπεδο τιμών β-χοριακής μεταξύ 6 και 24 mIU/mL θεωρείται «γκρίζα περιοχή» και πιθανότατα θα χρειαστεί επανέλεγχος για να διαπιστώσετε αν τα επίπεδα σας αυξάνονται και επιβεβαιώνουν ύπαρξη εγκυμοσύνης. 

Ένα κολπικό υπερηχογράφημα θα είναι σε θέση να παρουσιάσει τουλάχιστον τον σάκο κύησης μόλις τα επίπεδα της β-χοριακής φτάσουν μεταξύ 1.000-2.000 mIU/mL.  

Μια μόνη εξέταση β-χοριακής δεν είναι αρκετή για τις περισσότερες διαγνώσεις. Όταν υπάρχει αμφιβολία σχετικά με την υγεία της εγκυμοσύνης, χρειάζονται πολλαπλές εξετάσεις β-χοριακής (με διαφορά ημερών) για να παρέχουν μια πιο ακριβή εκτίμηση της κατάστασης και της εξέλιξης της κύησης. Τα επίπεδα της β-χοριακής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την χρονολόγηση της εγκυμοσύνης δεδομένου ότι αυτές οι μετρήσεις έχουν μεγάλες αποκλίσεις. 

 

[ Επιστροφή Στα Περιεχόμενα ]

 

 

Ερωτήσεις-Απαντήσεις

 

Τι μπορεί να σημαίνει ένα χαμηλό επίπεδο β-χοριακής; 

Ένα χαμηλό επίπεδο β-χοριακής μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα και θα πρέπει να την επανελέγχουμε εντός 48-72 ωρών για να δούμε πώς αλλάζει το επίπεδό της. 

Ένα χαμηλό επίπεδο β-χοριακής μπορεί να υποδεικνύει: 

  • Εσφαλμένο υπολογισμό χρονολόγησης κύησης
  • Πιθανή αποβολή ή παλίνδρομη κύηση
  • Έκτοπη κύηση (εξωμήτριο κλπ.)
  •  

    Τι μπορεί να σημαίνει ένα υψηλό επίπεδο β-χοριακής; 

    Ένα υψηλό επίπεδο β-χοριακής μπορεί, επίσης, να σημαίνει διαφορετικά πράγματα και θα πρέπει να την επανελέγχουμε εντός 48-72 ωρών για να αξιολογήσουμε τις αλλαγές στο επίπεδό της. 

    Ένα υψηλό επίπεδο β-χοριακής μπορεί να υποδεικνύει: 

    Πρέπει να ελέγχω τακτικά το επίπεδο της β-χοριακής μου; 

    Δεν είναι συνηθισμένος ο τακτικός έλεγχος της β-χοριακής από τους γιατρούς, εκτός και αν παρουσιάζετε ενδείξεις πιθανού προβλήματος. Μπορούμε να ελέγξουμε εκ νέου τα επίπεδα εάν υπάρχει αιμορραγία , ή σοβαρές κράμπες , ή υπάρχει κάποιο ιστορικό αποβολής. 

    Ποιά θα είναι τα επίπεδα της β-χοριακής μου μετά από μια απώλεια της εγκυμοσύνης; 

    Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να αναμένουν ότι τα επίπεδα της β-χοριακής θα επανέλθουν σε επίπεδα εκτός εγκυμοσύνης, περίπου 4-6 εβδομάδες μετά την απώλεια της εγκυμοσύνης. Αυτό μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο προκλήθηκε η απώλεια (αυθόρμητη αποβολή, εκκενωτική απόξεση , αποβολή , φυσική αποβολή) και πόσο υψηλά ήταν τα επίπεδα κατά τη στιγμή της απώλειας. Συνήθως συνεχίζουμε να ελέγχουμε τα επίπεδα της β-χοριακής μετά από μια απώλεια εγκυμοσύνης για να εξασφαλίσουμε ότι θα επιστρέψουν σε μικρότερα από 5.0. 

    Τι άλλο μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα β-χοριακής ; 

    Αν έχετε θετικό αποτέλεσμα εξέτασης, πιθανότατα είστε έγκυος. Τα εσφαλμένα θετικά αποτελέσματα είναι εξαιρετικά σπάνια. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν λανθασμένη θετική διάγνωση, όπως ορισμένοι τύποι καρκίνου ή μια πρόωρη αποβολή. Ορισμένα αντισώματα ενδέχεται επίσης να επηρεάζουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Τα φάρμακα που περιέχουν β-χοριακή ενδέχεται, επίσης, να παρεμβαίνουν και στα επίπεδα της β-χοριακής. Αυτά είναι ενέσιμα φάρμακα , οι ενέσεις χοριακής (ovitrelle,pregnyl) . Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται συχνά σε θεραπείες γονιμότητας και ο γιατρός σας θα πρέπει να σας συμβουλεύσει για το πώς μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα μιας εξέτασης β-χοριακής. Όλα τα άλλα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά, τα αναλγητικά, τα αντισυλληπτικά ή άλλα ορμονικά φάρμακα, δεν έχουν καμία επίδραση σε μια εξέταση που μετρά την β-χοριακή. 

     

    [ Επιστροφή Στα Περιεχόμενα ]

     

     

    Η σελίδα έχει εώς τώρα

    Επισκέπτες

     

     

    Δείτε επίσης σε λεπτομέρεια :


    Τρισδιάστατη Υπερηχογραφία Πρώτου Τριμήνου

    Αυτόματες Πρώϊμες Κρυφές Αποβολές

    Θρομβοφιλίες

    Αμνιακό Υγρό

    Εμβρυο 5 Εβδομάδων με Λεκιθικό

    Εμβρυο 8 Εβδομάδων

    Εμβρυο 9 Εβδομάδων

    Εμβρυο 10 Εβδομάδων

    Εμβρυο 11 Εβδομάδων

    Εμβρυο 13 Εβδομάδων

    Εμβρυο 15 Εβδομάδων

    Εμβρυο 16 Εβδομάδων

    Εμβρυο 17 Εβδομάδων

    Εμβρυο 18 Εβδομάδων

    Εμβρυο 24 Εβδομάδων

    Εμβρυο 25 Εβδομάδων

    Εμβρυο 26 Εβδομάδων

    Εμβρυο 27 Εβδομάδων

    Εμβρυο 30 Εβδομάδων

    Εμβρυο 31 Εβδομάδων

    Έμβρυο Τρίτου Τριμήνου (36 Εβδομάδων) : Κατάποση Αμνιακού

    Έμβρυο Τρίτου Τριμήνου (39 Εβδομάδων 2 Ημερών) : Κατάποση Αμνιακού

    Τριχομονάδα     

    Λοιμώξεις Από Γεννητικό Μυκόπλασμα     

    Ερπητικές Λοιμώξεις   

     

     

      Google Location


    [ Επικοινωνία ] [ Αρχή Σελίδας ]

    [ Find Us On Google Maps ]

      Πέτρος Ζαργάνης    Μαιευτήρας - Γυναικολόγος   Τηλ:210 89 85 819  Λ.Ποσειδώνος 85 Γλυφάδα , 16675