Μαιευτική Γυναικολογική Μέριμνα Menu

×
×

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών Και Συναφών Διαταραχών


 

Η σελίδα αυτή εμπεριέχει πολλά κεφάλαια και ως εκ τούτου το τμήμα των περιεχομένων είναι μεγάλο . Η σελίδα αυτή σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον γιατρό σας . Μην προσπαθείτε να κάνετε τον γιατρό μετά από έστω και μια εμπεριστατωμένη μελέτη των σελίδων ή έστω και των άρθρων , ιατρικού περιεχομένου . Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική , και η συνταγή αντιμετώπισης ή / και θεραπείας μπορέι να διαφέρει .  

 

1. Σύνδρομο Και Διαγνωστικά Κριτήρια

 

1.1 Εισαγωγή

1.2 Διαγνωστικά Κριτήρια Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών

1.3 Διαφορές Συνδρόμου Από Υπερηχογραφική Εικόνα

1.4 Διαγνωστικά Υπερηχογραφικά Κριτήρια Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών

1.5 Τελικά Έχω Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών ;

 

2. Εννοιολογικοί Ορισμοί Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών

 

2.1 Ολιγομηνόρροια

2.2 Κύκλοι χωρίς ωορρηξία - Ανωορρηκτικοί Κύκλοι

2.3 Υπερανδρογοναιμία

2.4 Κλινική Υπερανδρογοναιμία - Υπερτρίχωση

 

3. Σταδιακή Εγκατάσταση Του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών

 

3.1 Αυτο-Αναπαραγώμενη Κατάσταση Του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών

3.2 Παγίωση Του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών

3.3 Η σημασία της χρονικής διάρκειας δράσης των ορμονών

3.4 Ηλικία

3.5 Εφηβεία και Πολυκυστικές Ωοθήκες

 

4. Εργαστηριακές Εξετάσεις Στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

 

4.1 Η σημασία της FSH / LH

4.2 Η σημασία της φυλοδεσμευτικής σφαιρίνης

4.3 Η σημασία της στιγμιαίας αύξησης γλυκόζης αίματος

4.4 Η σημασία της Ηλικίας

4.5 Η σημασία των Διαφορετικών Ανδρογόνων

4.6 Η Σημασία Της ΑντιΜυλλεριανής Ορμόνης AMH Anti-Mullerian

4.7 Εξετάσεις Για Πολυκυστικές Ωοθήκες

 

5. Η επίδραση της διατροφής

 

5.1 Θερμιδική Υπερπροσφορά

5.2 Τι Πρέπει Να Κάνουμε

5.3 Τι Πρέπει Να Τρώμε

5.4 Τι ΔΕΝ Πρέπει Να Τρώμε

5.5 Περιφερικός Λιπώδης Ιστός

5.6 Γλυκαιμικός Δείκτης Τροφών

5.7 Ρύθμιση εμμηνορυσιακού κύκλου σε σχέση με το σωματικό βάρος

5.8 Απατηλές Προσεγγίσεις

 

6. Μακροχρόνια Προβλήματα Στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

 

6.1 Λιπιδαιμικό Προφίλ

6.2 Εμφάνιση Διαβήτη / Μεταβολικού Συνδρόμου

6.3 Ογκολογικά Προβλήματα

Άλλες ασθένειες

 

Τρόπος Δράσης Αντισυλληπτικών Δισκίων

Τρόπος Δράσης Μονοθεραπείας Με Προγεσταγόνο

Τρόπος Δράσης Μετφορμίνης

Τρόπος Δράσης Κλομιφαίνης

 

Ερωτήσεις / Απαντήσεις   

 

 

Εισαγωγή


 

1. Σύνδρομο Και Διαγνωστικά Κριτήρια


Η Κλασική προσέγγιση στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών συμπεριλαμβάνει την περιγραφή και τον ορισμό του συνδρόμου και τις προσεγγίσεις στην θεραπεία και αντιμετώπισή του . Όλο και περισσότερες νέες γυναίκες γνωρίζουν τί θα πεί σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών . Παραδοσιακά , η θεραπεία εξαρτάτο από την επιθυμία ή όχι για τεκνοποίηση . Σήμερα , η ιατρική μέριμνα εστιάζει περισσότερο στην πρόληψη παρά στη θεραπεία . Η πρόληψη αρχίζει από την πλευρά της μητέρας προς την έφηβη κόρη της , ενώ ο ρόλος του ιατρού γυναικολόγου - ενδοκρινολόγου συνιστάται στο να μην προκύψει η αναγκαιότητα για επέμβαση , είτε πρόκειται για φαρμακολογική είτε για χειρουργική . Η εστίαση τοποθετείται επίσης στην εκπαίδευση της νεαρής γυναίκας , στην τακτική της παρακολούθηση , και στην ελάχιστη παρέμβαση όταν υπάρχουν συνθήκες για εκτροπή προς το χειρότερο . Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις παραμένουν στις ίδιες αρχές εδώ και 30 έτη , με μικρές τεχνικές διαφοροποιήσεις .  

Δυστυχώς ακόμα και σήμερα , δεν έχει βρεθεί ένα χάπι η λήψη του οποίου να επιφέρει την παντοτινή θεραπεία για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών .  

Η κατάσταση αυτή περιγράφηκε για πρώτη φορά  με επιστημονικό τρόπο από τους  Irving F. Stein, Sr. and Michael L. Leventhal  το 1935 . Οι δύο αυτοί πρωτοπόροι ασχολήθηκαν περίπου από το 1920 με τις γυναίκες που υπέφεραν από αμηνόρροια , ανωμαλίες κύκλου , παχυσαρκία , ανδρογονικό προφίλ και υπογονιμότητα .    Βασίστηκαν αποκλειστικά και μόνο στο ιατρικό ιστορικό και στην κλινική εικόνα των γυναικών αυτών .     Παρατηρούσαν και εξέταζαν αυτές τις γυναίκες επί 15 χρόνια . Στην αναφορά τους στο άρθρο τους το 1935 , τονίζουν ότι οι γυναίκες αυτές είχαν φυσιολογική ανάπτυξη μαστών , και φυσιολογική libido , παρόλο που υπήρχαν ενδείξεις υπερτρίχωσης και ανδρογοναιμίας . Για την διερεύνηση του προβλήματος αποφάσισαν να κάνουν βιοψίες στις ωοθήκες αυτών των γυναικών , και προς μεγάλη τους έκπληξη ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες αυτές μετά από 3-5 μήνες άρχισαν να έχουν κανονική περίοδο ! Οι Stein και Leventhal έκαναν 96 τέτοιες επεμβάσεις πριν δημοσιεύσουν τα αποτελέσματά τους .  Μόνον 3 από τις 96 δεν απέκτησαν κανονικό κύκλο . Από αυτές τις 96 , οι 71 προσπάθησαν να κάνουν παιδί , και οι 69 τεκνοποίησαν φυσιολογικά (ένα ποσοστό επιτυχίας 69/71 = 97% !) . Ακόμα και σήμερα , η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται λαπαροσκοπικά σε επιλεγμένες περιπτώσεις και ονομάζεται Laparoscopic Ovarian Drilling ή Laparoscopic Ovarian Wedge Resection . Γενικά , το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αναφέρεται σε ένα σύμπλεγμα καταστάσεων , πολυπαραγοντικής αιτιολογίας και χαρακτηρίζεται από ολιγομηνόρροια , υπερτρίχωση και υπογονιμότητα . Τα χαρακτηριστικά αυτά μπορεί να εμφανίζονται σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς (άλλα να υπάρχουν και άλλα να λείπουν) και σε όλες τις βαρύτητες (από 2 περιόδους τό χρόνο μέχρι και 10 περιόδους το χρόνο , ή από ελάχιστη τριχοφυϊα μέχρι και εντονότατη) . Οσον αφορά στην υπογονιμότητα , πρέπει να διευκρινιστεί ότι η ίδια η λέξη "υπογονιμότητα" διαφέρει από την "στειρότητα" ! Είναι απαραίτητο δηλαδή να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν και ελαφρές μορφές του συνδρόμου ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ θεραπεία , απλά παρακολούθηση . Επίσης , "πολυκυστικές ωοθήκες" είναι οι ωοθήκες με πολλές κύστεις . Οι κύστεις μπορεί να ανευρίσκονται υπερηχογραφικά , λαπαροσκοπικά ή χειρουργικά . Οι λέξεις "πολυκυστικές ωοθήκες" ΔΕΝ  είναι συνώνυμο με το Σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών .

 

 Back To Top

 

 

1.2 Διαγνωστικά Κριτήρια Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών


 

Για να χαρακτηριστεί μια γυναίκα ώς πάσχουσα από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών πρέπει να έχει δύο από τα παρακάτω :  

Α. Ολιγο-ανωοορηξία 

Β. Κλινική ή Βιοχημική Υπερανδρογοναιμία 

Γ. Υπερηχογραφικώς Πολυκυστικές Ωοθήκες 

διαγνωστικα κριτηρια πολυκυστικων ωοθηκων 2

Διαγνωστικά Κριτήρια Πολυκυστικών Ωοθηκών .

 

Στην πράξη , παρατηρούμε συγκεκριμένους συνδυασμούς των χαρακτηριστικών του συνδρόμου. 

Υπάρχουν βέβαια πολλά ερωτήματα ακόμα και σε αυτό το καθιερωμένο διαγνωστικό μοντέλο . Για παράδειγμα :

Το διαγνωστικό μοντέλο έτσι όπως είναι διατυπωμένο , απευθύνεται μόνο σε ιατρούς . Η επεξήγησή του κάθε διαγνωστικού σημείου είναι απαραίτητη .Παρακάτω παρατίθονται οι επίσημοι ορισμοί των λέξεων .  

Θα ήταν πολύ ευχάριστο να υπήρχε ένας ορισμός με 3-4 λέξεις για το κάθε διαγνωστικό σημείο . Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα .

Για παράδειγμα , ας σκεφτούμε τι εννοούμε με την λέξη "ωορρηξία" . Εννούμε ότι σπάει ένα ωοθυλάκιο και απελευθερώνει ένα ωάριο . [ Το οποίο αργότερα συλλέγεται από την σάλπιγγα και αν είναι ικανό βιολογικά μπορεί να γονιμοποιηθεί από ένα ικανό σπέρμα . ]

Φυσικά και δεν είμαστε εκεί με ένα λαπαροσκόπιο , εκείνη την ώρα , να δούμε το ωοθυλάκιο να σπάει .

Το τεστ ωορρηξίας μετράει άλλα πράγματα , δεν μας παίρνει φωτογραφία την ρήξη του ωοθυλακίου .

Η βιοχημική ανδρογοναιμία επίσης είναι ένα πικρό κεφάλαιο . Ενώ υπάρχουν τιμές ανδρογόνων που είναι αναμφισβήτητα υψηλές για γυναίκες , το εύρος τιμών που μας ενδιαφέρει , και που παρατηρούμε στην πράξη , είναι μικρό και εκεί υπάρχει μεγάλη συζήτηση .

Ενδεικτικά παρατίθεται ένα απόσπασμα (abstract) από μια πολύ σοβαρή μελέτη σε ένα πολύ σοβαρό επιστημονικό περιοδικό για να καταλάβει ο αναγνώστης , ότι η τεκμηρίωση της βιοχημικής υπερανδρογοναιμίας δεν είναι απλή υπόθεση .

Ως συμπέρασμα , κρατούμε το γεγονός ότι οι αριθμοί μπορεί να μην λένε ψέματα , αλλά η ερμηνεία τους μπορεί κάλλιστα να εξαπατεί . 

Εχουν χρησιμοποιηθεί πολλοί τρόποι υπολογισμού της υπερανδρογοναιμίας . Ενας τρόπος , ο απλούστερος είναι η μέτρησης της ολικής τεστοστερόνης την 2η-3η μέρα του κύκλου . Αλλοι ερευνητές συνιστούν την μέτρηση τριών διαφορετικών ανδρογόνων , όχι μόνο της τεστοστερόνης . Tsai JN, Uihlein AV, Burnett-Bowie SM, et al. Defining hyperandrogenism in women with Polycystic Ovary Syndrome: a challenging perspective. J Clin Endocrinol Metab. 2016. doi:10.1210/jc.2016-1160. https://press.endocrine.org/doi/abs/10.1210/jc.2015-4009 Συνιστούν δηλαδή την μέτρηση total testosterone, androstenedione, και δείκτη ελεύθερων ανδρογόνων free androgen index . Το τελευταίο είναι υπολογιζόμενο βάσει του τύπου FAI = Total Testosterone / SHBG . H SHBG είναι η φυλοδεσμευτική ορμόνη , FAI : Free Androgen Index . Ολες αυτές οι ορμόνες μπορεί να γραφούν (επί του παρόντος 2017) στο βιβλιάριο ΕΟΠΥΥ , συμπεριλαμβάνονται δηλαδή στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση .

 

 Back To Top

 4.7 Εξετάσεις Για Πολυκυστικές Ωοθήκες

 

 

Διαφορές Συνδρόμου Από Υπερηχογραφική Εικόνα


 

 

1.4 Διαγνωστικά Υπερηχογραφικά Κριτήρια Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών


 

Η πολυκυστική ωοθήκη πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω υπερηχογραφικά χαρακτηριστικά :

 Back To Top

 

 

 

1.5 Τελικά Έχω Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών ;


 

Όπως μπορεί κανείς να συμπεράνει από τα παραπάνω , η σωστή διάγνωση διαφέρει από την "ταμπέλα" του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών . Επί του πρακταίου , δεν είναι δυνατόν να βγεί η διάγνωση από μία επίσκεψη . Η παχυσαρκία δεν είναι συνώνυμη του συνδρόμου . Η αραιομηνόρροια , επίσης δεν είναι συνώνυμη . Η υπογονιμότητα εξαρτάται και από άλλους παράγοντες . Η υπερτρίχωση επίσης . Η νεαρή συνήθως ασθενής παρασύρεται από την ανησυχία της και αποδέχεται "ταμπέλες" χωρίς τεκμηρίωση . Δυστυχώς ή ευτυχώς , υπάρχουν τα παραπάνω κριτήρια . Και αυτά , δεν μπορούν να τεκμηριωθούν με μία επίσκεψη των 15 λεπτών .  

 Back To Top

 4.7 Εξετάσεις Για Πολυκυστικές Ωοθήκες

 1.2 Διαγνωστικά Κριτήρια Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών

 1.4 Διαγνωστικά Υπερηχογραφικά Κριτήρια Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών

 

2. Εννοιολογικοί Ορισμοί Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών


 

 

 

 

2.1 Ολιγομηνόρροια


 

Η ολιγομηνόρροια ορίζεται ώς η χρονική διάρκεια κύκλου (από πρώτη ημέραα περιόδου μέχρι την επόμενη πρώτη ημέρα περιόδου) μεγαλύτερη των 35 ημερών . Αναφέρεται εδώ ως έννοια διότι οι προηγούμενες περιγραφές του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών , ανέφεραν την ολιγομηνόρροια ως σύμπτωμα και διαγνωστικό κριτήριο . Αυτό πλέον δεν διατυπώνεται έτσι . Η διατύπωση είναι περισσότερο διπλωματική . ο όρος "ολιγομηνόρροια" αντικαταστάθηκε από τον όρο "ανωοθυλακιορρηξία" ή όλιγο-ωοθυλακιορρηξία . Στα αγγλικά , ο όρος αυτός αποδίδεται ως anovulatory cycles . Η αλήθεια είναι ότι εάν δεν γίνει ωορρηξία , ο κύκλος πραγματικά θα μεγαλώσει σε διάρκεια και έτσι θα έχουμε ολιγομηνόρροια , οπότε έτσι φαίνεται ότι απλά αλλάξαμε τις λέξεις .  

 Back To Top

 

 

 

2.2 Κύκλοι χωρίς ωορρηξία - Ανωορρηκτικοί Κύκλοι


 

Οπως φανερώνει και το όνομα , οι κύκλοι χωρίς ωορρηξία είναι κύκλοι στους οποίους η γυναίκα βλέπει περίοδο , αλλά δεν έχει γίνει ωορρηξία . Και ως εκ τούτου , οι κύκλοι αυτοί δεν είναι γόνιμοι . Περίοδος σημαίνει ότι η γυναίκα βλέπει αίμα . Το αίμα αυτό που βλέπει η γυναίκα προέρχεται από το εσωτερικό της μήτρας το οποίο μεγαλώνει κάθε μήνα για να υποδεχθεί έμβρυο . Όταν δεν υπάρχει έμβρυο , αυτό το εσωτερικό τμήμα αποβάλλεται σαν αίμα , για να αρχίσει ο νέος κύκλος . Η παρουσία λοιπόν της περιόδου είναι συνυφασμένη με την γονιμότητα , σε αντιπαράθεση με την εμμηνόπαυση , που αποκλείει την γονιμότητα Στις περισσότερες φορές , οι κύκλοι αυτοί είναι μεγάλοι . Αρκετά μεγαλύτεροι από 35 ημέρες . Παρά ταύτα , υπάρχουν περιπτώσεις που εμφανίζεται περίοδος , αλλά η γυναίκα δεν είναι γόνιμη . Αυτοί οι κύκλοι ονομάζονται ανωοορηκτικοί . Θυμίζω ότι η παρουσία αίματος περιόδου Κατά τη διάρκεια των κύκλων αυτών , το ενδομήτριο αυξάνεται Η φυσιολογική αιμορραγία - περίοδος - στον ωορρηκτικό κύκλο είναι αποτέλεσμα της πτώσης των επιπέδων της προγεστερόνης , από την φυσιολογική απόπτωση του ωχρού σωματίου . Έτσι , η φυσιολογική αιμορραγία ονομάζεται αιμορραγία από προγεσταγονική απόσυρση progesterone withdrawal bleeding . Στον ανωορρηκτικό κύκλο , δεν υπάρχει ωορρηξία , και δεν υπάρχει δημιουργία ωχρού σωματίου . Συνεπώς δεν υπάρχει προγεστερόνη . Υπάρχει μόνον οιστρογόνο . Το οιστρογόνο όμως από μόνο του δεν μπορεί να συντηρήσει το ενδομήτριο πέρα από κάποιο σημείο . Ετσι , το ενδομήτριο αναπτύσσεται , και αποπίπτει μόλις διαφύγει από το μέγιστο μεγεθός του . Η αιμορραγία - περίοδος - που υπάρχει σε ανωορρηκτικούς κύκλους ονομάζεται αιμορραγία από οιστρογονική διαφυγή estrogen breakthrough bleeding.  

ανωορρηξια πολυκυστικων ωοθηκων 2

Η εγκατάσταση των ανωορρηκτικών κύκλων
στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών .

Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που ένας ή και δύο-τρείς κύκλοι μπορεί να είναι ανωορρηκτικοί . Η ανωορρηξία ΔΕΝ συμβαίνει μόνον στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών . Κάθε γυναίκα , οποιασδήποτε ηλικίας μπορεί να έχει ανωορρηκτικούς κύκλους , είτε έναν στο χρόνο είτε 5-6 . Υπάρχουν και άλλες καταστάσεις . Δεν υπάρχει μια ιστοσελίδα η οποία μέσω ενός ειδικά σχεδιασμένου expert system να αντικαταστήσει τη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση ενός ιατρού . Αναγκαστικά , εάν θέλει κάποια γυναίκα να ρυθμιστεί , είτε θα πρέπει η ίδια να είναι ιατρός ή να επισκευτεί κάποιον . Μια ιστοσελίδα ή και πολλαπλές , ούτε διάγνωση δίνουν , ούτε θεραπεία .  

 Back To Top

 

2.3 Υπερανδρογοναιμία


 

Υπερανδρογοναιμία σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα ανδρογόνων ορμονών από το φυσιολογικό . Αυτά τα αδρογόνα είναι υπεύθυνα για την διαταραχή κύκλου (ολιγομηνόρροια - αμηνόρροια) αλλά και την υπερτρίχωση , συμπτώματα που παρουσιάζονται σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών . Τα ανδρογόνα επίσης ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την ανώμαλη ή / και ανεπαρκή ανάπτυξη του ωοθυλακίου , προκαλούν δηλαδή ανωοθυλακιορηξία , και έτσι προκαλούν και υπογονιμότητα .

Ως κλινική υπερανδρογοναιμία εννοούμε τα συμπτώματα που προκαλούνται από τα ανδρογόνα . Ως Βιοχημική ανδρογοναιμία εννοούμε τις πέραν του φυσιολογικού τιμές των ανδοργόνων στο αίμα . Είναι σημαντικό να γίνει αυτή η διάκριση , διότι υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ οι τιμές είναι φυσιολογικές υπάρχουν συμπτώματα , και το αντίστροφο .

Τα ανδρογόνα παράγονται από την ωοθήκη και το επινεφρίδιο . Το σήμα παραγωγής ανδρογόνων για την ωοθήκη είναι η LH και το σήμα παραγωγής ανδρογόνων για το επινεφρίδιο είναι η ACTH .  

Υπάρχουν περισσότερο από μία ανδρογονικές ορμόνες . Η περισσότερο ακριβής μέτρηση των ανδρογόνων στο σύνδρομο πολυκυστικών οωθηκών επιτυγχάνεται με την μέτρηση της ολικής τεστοστερόνης , της φυλοδεσμευτικής ορμόνης και της αλμπουμίνης . Η μέτρηση της αλμπουμίνης μπορεί να παραλειφθεί , αφού τις περισσότερες φορές είναι φυσιολογική .

Η ακρίβεια είναι σημαντική . Η ολική τεστοστερόνη σαν μέτρηση είναι πολύ περισσότερο εφικτή , και ακριβής , από την μέτρηση της ελεύθερης τεστοστερόνης .

Το επινεφρίδιο αρχίζει να παράγει ανδρογόνα λίγο πρίν την ήβη . Αυτό ονομάζεται αδρεναρχή . Τα ανδρογόνα που παράγονται από το επινεφρίδιο είναι η 17-υδροξυπρεγνενολόνη , η Διεπιανδροστερόνη (DHEA) και η θεϊκή Διεπιανδροστερόνη (DHEA-S) , καθώς και η τεστοστερόνη . Η συμμετοχή όμως του επινεφριδίου στα επίπεδα ολικής τεστοστερόνης είναι διαμέσου της DHEA . Η DHEA κυκλοφορεί στο σώμα και μετατρέπεται σε τεστοστερόνη σε άλλου , περιφερικούς ιστούς . Αυτό το ποσοστό είναι περίπου το 50% της ολικής τεστοστερόνης στην φυσιολογική γυναίκα . Αρα , αντιλαμβανόμαστε ότι το επινεφρίδιο παίζει σημαντικό ρόλο . Το υπόλοιπο 50% της ολικής τεστοστερόνης της φυσιολογικής γυναίκας παράγεται στην ωοθήκη .

 

 Back To Top

 

 

2.4 Υπερτρίχωση


 

Η κλινική υπερανδρογοναιμία εκφράζεται με την υπερτρίχωση . Επειδή η υπερτρίχωση είναι δύσκολο να εκτιμηθεί , χρησιμοποιείται το διάγραμμα των Ferriman-Gallwey .  

Η κλινική υπερανδρογοναιμία σε φαρμακολογικά επίπεδα εκφράζεται επίσης και με την αύξηση της μυϊκής μάζας . 

 

 

 

Πολυκυστικές Ωοθήκες , Τροποποιημένο Ferriman Διάγραμμα .

Τροποποιημένο Διάγραμμα Ferriman .

Φωτογραφίες Τροποποιημένο Ferriman Διάγραμμα

Φωτογραφίες Τροποποιημένο Διάγραμμα Ferriman .

Φωτογραφίες Πολυκυστικές Ωοθήκες Τροποποιημένο Ferriman Διάγραμμα 2 .

Φωτογραφίες Τροποποιημένο Διάγραμμα Ferriman 2 .

Φωτογραφίες Πολυκυστικές Ωοθήκες Τροποποιημένο Ferriman Διάγραμμα 3 .

Φωτογραφίες Τροποποιημένο Διάγραμμα Ferriman 3 .

Πολυκυστικές Ωοθήκες Ανδρογόνα Στο Θύλακα Τριχός .

Ανδρογόνα Στο Θύλακα Τριχός .

Εικόνα 1: Τροποποιημένο Διάγραμμα Ferriman . Εικόνα 2: Διάγραμμα Ferriman 2 . Εικόνα 3: Πολύποδας Ενδομητρίου . Τεχνική Tomographic Ultasound Imaging (TUI) . Εικ 4 : Μεγάλος Ενδομητρικός Πολύποδας 2D . Ενα έτος εμμηνόπαυσης . Οι πολύποδες αυτοί πρέπει να αφαιρούνται και να οποστέλλονται για βιοψία .

 

 Back To Top

 

 

3. Σταδιακή Εγκατάσταση Του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών


 

 

 

 

 

3.1 Αυτο-Αναπαραγώμενη Κατάσταση Του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών


 

Μόλις η ωοθήκη αποκτήσει έναν πληθυσμό μικρών ωοθυλακίων (τα αποία παράγουν τεστοστερόνη , την πρόδρομη ουσία του οιστρογόνου) , τα επίπεδα της τεστοστερόνης αρχίζουν να αυξάνονται . Αυτά με τη σειρά τους ανταγωνίζονται το οιστρογόνο που είναι απαραίτητο για την ωρίμανση του επικρατούς ωοθυλακίου , του ωοθυλακίου δηλαδή που θα κάνει ωορρηξία . Έτσι , στην αρχή , και σταδιακά , η τεστοστερόνη των μικρών ωοθυλακίων καθυστερεί λίγο την ωρίμανση , προκαλώντας μια μικρή αύξηση της διάρκειας του εμμηνορυσιακού κύκλου . Σταδικά οι κύκλοι γίνονται από 28 μέρες , 35 μέρες . Οταν ο πληθυσμός των μικρών ωοθυλακίων γίνει μεγαλύτερος , η συνολική τεστοστερόνη γίνεται και αυτή μεγαλύτερη . Και σιγά - σιγά θα φτάσει σε ένα επίπεδο που όχι μόνο θα καθυστερεί την ωρίμανση του ωοθυλακίου , αλλά θα την αναστέλλει πλήρως . Οταν συμβεί αυτό έχουμε ανωορρηξία , χάνεται δηλαδή η ωορρηξία , γιατί πολύ απλά δεν ωριμάζει το ωοθυλάκιο . Το γεγονός όμως ότι δεν ωριμάζει το ωοθυλάκιο έχει και επιπτώσεις στα επόμενα μικρά ωοθυλάκια . Αυτά δεν θα λάβουν το σήμα που χρειάζονται για να αρχίσουν να αναπτύσσονται για τον επόμενο κύκλο . Και θα μείνουν "παγωμένα" σε μικρά μεγέθη . Και θα παράγουν και άλλη τεστοστερόνη . Ετσι , η κατάαταση της ανωουλακιορρηξίας μπορεί να παγιωθεί . Και σε διάστημα 5-6 κύκλων η ωοθήκη αποκτά την μικροπολυκυστική μορφολογία στον υπέρηχο . Και η τεστοστερόνη αυξάνεται .  

 Back To Top

 

 

3.2 Παγίωση Του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών


Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδηγούν στην παγίωση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών . Μερικοί από αυτούς είναι οι παρακάτω :

  • Η υπερτροφία των κυττάρων της θήκης που παράγουν ανδρογόνα και που εμποδίζουν την ανάπτυξη του ωοθυλακίου
  • Η συνήθεια του οργανισμού να λειτουργεί με υψηλότερες τιμές ινσουλίνης γεγονός που υπερτρέφει τα κύτταρα της θήκης
  • Η αποτυχία ωορρηξίας επηρεάζει τα σήματα προς την υπόφυση και έτσι επηρεάζει και τον επόμενο κύκλο
  • Η φυλοδεσμευτική σφαιρίνη μειώνεται και ο υποθάλαμος λαμβάνει λανθασμένα σήματα όσον αφορά τα επίπεδα ορμονών
  • Παρόλο που υπάρχουν σχετικά ψηλά ανδρογόνα , η LH αυξάνεται διότι δεν υπάρχει επαρκής προγεστερόνη (και για άλλους περισσότερο πολύπλοκους λόγους)
  • Τα κυκλοφορούντα οιστρογόνα είναι επαρκή για να μήν αυξηθεί πολύ η FSH
  • Τα κυκλοφορούντα οιστρογόνα είναι όμως ανεπαρκή για να προκαλέσουν μεσοκυκλική θετική δράση έτσι ώστε να παρουσιαστεί η αιχμή (το Peak) στην FSH
  • Η χαμηλή FSH συνεχίζει την παραγωγή μικρών ωοθυλακίων , αλλά ανεπαρκεί να τα κάνει μεγάλα και να τα φτάσει στην ωορρηξία
  • Ο υποθάλαμος και η υπόφυση επαναρυθμίζονται , χάνεται η κυκλική μεταβολή των FSH , LH , και η κατάσταση παγιώνεται σε ψηλή LH και χαμηλή FSH
  • Η επαναρύθμιση του υποθαλάμου-υποφύσεως είναι πλέον σχετικά ανεξάρτητη από το σωματικό βάρος και την ινσουλίνη

Εγκατεστημένο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι εκείνη η κατάσταση κατά την οποία παρουσιάζεται μεγάλη ολιγομηνόρροια , υπερανδρογοναιμία , και φυσικά χαρακτηριστική υπερηχογραφική εικόνα , (αρκούν πάλι δύο από τα τρία διαγνωστικά κριτήρια) για χρονικό διάστημα πάνω από 3-6 κύκλους .

Οι γυναίκες βλέπουν περίοδο συνήθως με κύκλο μεγαλύτερο των 40-50 ημερών , αλλά αυτή η αιμόρροια οφείλεται σε οιστρογονική διαφυγή και όχι σε ωορρηξία . Αιμόρροια από οιστρογονική διαφυγή σημαίνει ότι το ενδομήτριο αυξήθηκε εώς το μέγιστο της ικανότητάς του , συνήθως σε μεγαλύτερο χρόνο από το κανονικό , και λόγω ελλείψεως λοιπών ορμονών αποπίπτει με ανώμαλο τρόπο . Για'αυτό το λόγο αυτές οι "περίοδοι" δεν έχουν φυσιολογικό χαρακτήρα και μπορεί να διαρκούν περισσότερο καιρό , να έχουν καφεοειδές αίμα , να σταματούν και να ξαναρχίζουν , κλπ . Ο χαρακτηρισμός "εγκατεστημένο σύνδρομο" ή "παγίωση του συνδρόμου" δεν είναι δόκιμος . Χρησιμοποιείται εδώ για να τονίσει το γεγονός ότι μια συγκεκριμένη ορμονική κατάσταση που ισχύει για πολύ χρόνο , δεν είναι συνήθως εύκολο να αναστραφεί εν μιά νυκτί ή σε ένα κύκλο . Οσο περισσότερο χρόνο διαρκεί αυτή η κατάσταση , τόσο δυσκολότερο θα είναι να αναστραφεί .

Οι εργαστηριακές εξετάσεις της FSH και LH σε περιόδους χρόνιας ανωοθυλακιορρηξίας έχουν ως εξής :

ανωορρηξια πολυκυστικων ωοθηκων 2

Η μεταβαλλόμενη κατάσταση των FSH / LH
σε φυσιολογικούς κύκλους
σε Αντιδιαστολή με την
σταθερή - εγκατεστημένη -
κατάσταση των FSH / LH
σε ανωορρηκτικούς κύκλους
στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών .

Οπως καταλαβαίνουμε , κάθε μία από τις παραπάνω προτάσεις μπορεί να σχολιαστεί με άπειρες δημοσιεύσεις και μεγάλο όγκο πληροφορίας . Είναι αδύνατον να παρουσιαστούν εδώ αυτές οι πηγές .

 

 

 

 

 Back To Top

[ Αρχή Σελίδας ]

Απότομη αύξηση του σωματικού βάρους (ή και μείωση) :

Ο λιπώδης ιστός συμμετέχει στην ενδοκρινολογική ρύθμιση του καταμήνιου κύκλου . Κοπέλες που παίρνουν ή χάνουν βάρος απότομα είναι περισσότερο ευαίσθητες σε ανωμαλίες του κύκλου .

[ Αρχή Σελίδας ] [ Επίδραση Του Λιπώδους Ιστού Στην Περίοδο]

 

 

4. Εργαστηριακές Εξετάσεις Στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών


 

 

 

4.1 Η σημασία της FSH / LH στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών .


Η FSH και η LH είναι ορμόνες που παράγονται στην υπόφυση . Ονομάζονται γοναδοτροφίνες (γιατί τρέφουν τους γονάδες) και γοναδοτροπίνες (γιατί επιδρούν στην δράση τους) . Οι γονάδες είναι οι ωοθήκες και οι όρχεις .  

Οι γοναδοτροφίνες λοιπόν έχουν πολλαπλές δράσεις . Και είναι υποκείμενες σε έλεγχο . Οι μηχανισμοί δεν είναι τόσο πολύπλοκοι , αλλά για την επεξήγησή στο σύνολό τους θα χρειαστούν 50 σελίδες κείμενο , το οποίο δεν διατίθεμαι να γράψω .

Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι ότι  

  • η LH επιδρά σε ένα ΕΙΔΙΚΟ κύτταρο της ωοθήκης , που ονομάζεται κυτταρο θήκης (Theca Cell) .
  • η FSH επιδρά σε ένα ΑΛΛΟ ΕΙΔΙΚΟ κύτταρο της ωοθήκης , που ονομάζεται κυτταρο κοκκιώδους σειράς (Granulosa Cell) .

και επίσης :  

  • Το κυτταρο θήκης (Theca Cell) παράγει τεστοστερόνη .
  • Το κυτταρο κοκκιώδους σειράς (Granulosa Cell) παράγει οιστραδιόλη .
  • Η πρώτη ύλη για την παραγωγή Οιστραδιόλης, είναι η τεστοστερόνη .
  • Το ένα κύτταρο δίνει στο άλλο την πρώτη ύλη .

 

Το επίπεδο κυκλοφορούντος LH όσο και η σχέση αυτού με τα επίπεδα της FSH είναι σημαντικά αυξημένα στις γυναίκες PCOS (Fauser 1991, Taylor 1997). Αυτό οφείλεται σε αυξημένο πλάτος και αυξημένη συχνότητα παλμικών εκκρίσεων LH (Waldstreicher 1988). Οι αυξημένες συγκεντρώσεις LH (πάνω από το 95ο εκατοστημόριο του φυσιολογικού) μπορεί να παρατηρηθούν σε ~ 60% των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (van Santbrink 1997, Laven 2002), ενώ ο λόγος LH / FSH μπορεί να αυξηθεί στο 95% των υποκειμένων (Taylor 1997) . Οι πιθανές αρνητικές δράσεις της LH στην ανθρώπινη αναπαραγωγή είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενες. Κάποιοι μελετητές έχουν προτείνει ότι τα υψηλά επίπεδα LH θα μπορούσαν να έχουν επιβλαβείς επιδράσεις στο ωοκύτταρο στην ωριμότητα και τη γονιμοποίηση (Tarlatzis 1995), καθώς και τελικά , στα χαμηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης και υψηλότερα ποσοστά αποβολών . Ωστόσο, άλλες μελέτες δεν έχουν δείξει κακές επιδράσεις της LH στην ποιότητα των ωαρίων και των εμβρύων ή στη γονιμοποίηση, τα ποσοστά εμφύτευσης και εγκυμοσύνης (Gordon 2001; Mendoza 2002). Η μελέτη της μείωσης των επιπέδων ενδογενούς LH με τους αγωνιστές της GnRH παρέχει επίσης ενδιαφέροντα αποτελέσματα, καθώς μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτός ο χειρισμός θα μπορούσε να μειώσει τα ποσοστά αυτόματων αποβολών . (Homburg et al., 1993), ενώ άλλες μελέτες έχουν αμφισβητήσει αυτό το θεραπευτικό αποτέλεσμα (Clifford 1996, Hughes 2000). Βάσει των προαναφερθέντων στοιχείων, η επιτροπή στο Rotterdam το 2003 , θεώρησε ότι η η μέτρηση των επιπέδων της LH στον ορό δεν πρέπει να λαμβάνεται απαραίτητα υπόψη για την κλινική διάγνωση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών . Τα επίπεδα LH θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα ως δευτερεύουσα παράμετρος (ειδικά στις αδύνατες γυναίκες με αμηνόρροια ). Απαιτείται πρόσθετη έρευνα - να διευκρινιστεί περαιτέρω η κλινική σημασία της LH στο σύνδρομο πολυκυστικών οωθηκών και τις πιθανές επιδράσεις της καταστολής της LH με GnRH ανάλογα κατά την διάρκεια των διαφορετικών φάσεων της ωοθυλακικής ωρίμανσης . Γενικά , οι ορμονικοί χειρισμοί αυτοί βρίσκονται στα πλαίσια των διαφορετικών πρωτοκόλλων ωοθυλακικής διέγερσης για εξωσωματική γονιμοποίηση .  

Fauser BC, Pache TD, lamberts SW, Hop WC, de Jong FH and Dahl KD (1991) Serum bioactive and immunoreactive LH and FSH levels in women with cycle abnormalities, with or without PCOD. J Clin Endocrinol Metab 73,811±817.
Taylor AE, McCourt B, Martin K, Anderson EJ, Adams J, Schoebfeld D and Hall J (1997) Determinants of abnormal gonadotropin secretion in clinically de®ned women with PCOS. J Clin Endocrinol Metab 82,2248±2256.
Tarlatzis BC, Grimbizis G, Pournaropoulos F, Bontis J, Spanos E and Mantalenakis S (1995) The prognostic value of basal LH:FSH ratio in the tratment of patients with PCOS by assisted reproduction. Hum Reprod 10,2545±2549.
Laven JS, Imani B, Eijkemans MJ and Fauser BC (2002) New approaches to PCOS and other forms of anovulation. Obstet Gynecol Surv 57,755±767.
Mendoza C, Ruiz E, Ortega E, Cremades N, Martinez F, Bernabeu R, Greco E and Tesarik J (2002) Follicular Fluid markers of oocyte developmental potential. Hum Reprod 17,1017±1022.
Gordon UD, Harrison RF and Hennelly B (2001) A randomized prospective assessor-blind evaluation of LH dosage and IVF. Fertil Steril 75,324±331.
Waldstreicher J, Santoro, NF, Hall HJE, Filicori M and Crowley WF (1988) Hyperfunction of the hypothalamic±pituitary axis in women with polycystic ovarian disease: indirect evidence of partial gonadotroph desensitization. J Clin Endocrinol Metab 66,165±172.
van Santbrink EJ, Hop WC and Fauser BC (1997) Classi®cation of normogonadotropin infertility: polycystic ovaries diagnosed by ultrasound versus endocrine characteristics of PCOS. Fertil Steril 67,452±458.
 

ανωορρηξια πολυκυστικων ωοθηκων 2

Συνεργασία Κυττάρων Θήκης με Κοκκιώδη .

Από τα παραπάνω , αντιλαμβανόμαστε ότι πολύ LH θα παράγει πολύ τεστοστερόνη , και πολύ FSH θα παράγει πολύ οιστρογόνο . Και έτσι ακριβώς είναι ! Για παράδειγμα , στα πρωτόκολλα εξωσωματικής που χορηγείται εξωγενώς FSH , η οιστραδιόλη αυξάνεται . Οταν δεν αυξάνεται σημαίνει ότι η ωοθήκη δεν ανταποκρίνεται . Στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών , η ωοθήκη ανταποκρίνεται . Και παράγει και οιστρογόνο αλλά και τεστοστερόνη . Όταν όμως η LH είναι ΜΟΝΙΜΩΣ πιό υψηλή από την FSH , η τεστοστερόνη θα είναι μονίμως σχετικά υψηλή . Αυτό όντως συμβαίνει στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών . Η LH είναι υψηλότερη από την FSH . Σε παλαιότερες αναθεωρήσεις , οι τιμές FSH / LH είχαν διαγνωστική αξία , σχεδόν παθογνωμονική . Σήμερα , οι απόψεις έχουν αλλάξει , διότι έχουν αναγνωριστεί εξαιρέσεις . Αλλά πάλι , εάν η LH είναι πολύ μεγαλύτερη από την FSH , και παραμείνει έτσι για λίγους κύκλους , η υγιής ωοθήκη θα γίνει πολυκυστική . Η υπερπροσφορά LH θα υπερθρέψει τα κύτταρα της θήκης , και σε λίγο καιρό το ωοθηκικό στρώμα θα πάρει τη χαρακτηριστική μορφή του στον υπέρηχο . Οι FSH / LH μετρούνται στην 3η ημέρα του κύκλου . Το πρόβλημα με τις μετρήσεις είναι το πόσο παραπάνω πρέπει να είναι η LH για να θεωρήσουμε ότι υπάρχει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών . Αυτό δηλώνεται με το λόγο FSH/LH . Εάν η FSH είναι π.χ. 4 και η LH είναι π.χ. 8 , τότε FSH/LH=4/8 = 1/2=0,5 , ενδεικτικότατη τιμή για σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών . Εάν όμως FSH/LH = 8/9 = 0,8 ή ακόμα FSH/LH = 9/8 = 1,1 τότε οι τιμές δεν είναι τόσο χαρακτηριστικές . Ετσι , η μέτρηση των FSH/LH είναι μεν πληροφοριακή , αλλά όχι πια παθογνωμονική για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών . Η μέτρηση των γοναδοτροφινών όμως είναι εντελώς απαραίτητη , ακόμα και αν δεν δίνει από μόνη της διάγνωση με τη βούλα . Οι πληροφορίες που παρέχουν οι δύο αυτοί αριθμοί , είναι πολύτιμες .

Εν ολίγοις ,δεν "βαφτίζουμε" μια κοπέλα με λίγο παραπάνω LH από FSH , ώς πάσχουσα από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών . Χρειαζόμαστε όλα τα κριτήρια , και ίσως να τα επιβεβαιώσουμε δύο φορές .

 Back To Top

 1.4 Διαγνωστικά Υπερηχογραφικά Κριτήρια Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών

 

4.1.1 Υπόφυση και FSH / LH .


 

Όσον αφορά τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης, έχει εντοπιστεί ένα εγγενές ελάττωμα στην έκκριση γοναδοτροπίνης (LH και FSH), το οποίο χαρακτηρίζεται από αύξηση τόσο της ανοσοαντιδραστικής οσο και της και βιοδραστικής LH , μειωμένο πλάτος παλμού , και ελαφρά αυξημένη παλμική συχνότητα LH , καθώς και αυξημένος λόγος LH / FSH . Ο επιπολασμός των ανωμαλιών της γοναδοτροπίνης είναι υψηλός σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Η θετική σχέση μεταξύ της συχνότητας παλμών LH της αναλογίας LH / FSH υποστηρίζει την υπόθεση ότι μια ταχεία συχνότητα έκκρισης GnRH μπορεί να διαδραματίσει βασικό αιτιολογικό ρόλο στο ελάττωμα των γοναδοτροπίνων σε ασθενείς με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών . Η αυξημένη συχνότητα παλμού LH σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών , ανεξάρτητα από το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) έχει καθιερωθεί . Αυτό σημαίνει ότι και ανεξάρτητα από το πάχος , υπάρχουν γυναίκες που θα έχουν πολυκυστική υπερηχογραφική μορφολογία ωοθηκών και κλινική , ή βιοχημική υπερανδρογοναιμία .

Σε πολλές γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η συχνότητα παλμών GnRH είναι σημαντικά αυξημένη. Στη μελέτη Waldstreicher , μετρήθηκε η συχνότητα παλμών LH σε 12 γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και σε 21 γυναίκες με φυσιολογική ωορρηξία κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης . Σε γυναίκες με φυσιολογικούς κύκλους ωορρηξίας, το μέσο χρονικό διάστημα ανάμεσα στις ώσεις LH ήταν 90 λεπτά στην πρώιμη θυλακοειδή φάση. Σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το το μέσο χρονικό διάστημα ανάμεσα στις ώσεις LH ήταν 60 λεπτά. Η συχνότητα παλμών LH συσχετίστηκε θετικά με την κυκλοφορούσα οιστραδιόλη. Οι κανονικές ανταποκρίσεις της υπόφυσης στο στεροειδές του ωοθυλακίου (οισταδιόλη ωορρηξίας) εξαρτώνται από διαρκή διαθεσιμότητα παλμικής έκκρισης ορμόνης απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης (GnRH) εντός ενός κρίσιμου φάσματος . Έτσι, για παράδειγμα , η έφηβη μεταξύ εμμηναρχής και έναρξης της ωορρηξίας δεν μπορεί να δημιουργήσει έναν φυσιολογικό κύκλο χωρίς την πλήρη συχνότητα και το εύρος της έκκρισης GnRH . Αυτό μπορεί να παρεμποδίζεται από παράγοντες όπως το άγχος, την οριακή νευρική ανορεξία , ή την οξεία απώλεια βάρους μετά από μια δίαιτα . Είναι πιθανό ότι υπάρχει υπερβολική καταστολή της GnRH λόγω την αυξημένη δραστηριότητα της ορμόνης απελευθέρωσης κορτικοτροπίνης (CRH) που παρατηρήθηκε ως απόκριση στο στρες. [Voutilainen 1996] . Εάν η GnRH είναι μόνο εν μέρει κατεσταλμένη , η ομοιοστατική λειτουργία της υπόφυσης-ωοθηκών διατηρείται, και οι ασθενείς θα έχουν ωορρηκτικούς κύκλους . Δεύτερον, έχει προταθεί μια μεταβολή του πρωτογενούς κεντρικού νευρικού συστήματος που προκαλεί σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Πράγματι, έφηβα κορίτσια με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν διαταράξει τα ημερήσια εκκριτικά πρότυπα της LH , υποδηλώνοντας ότι μπορεί να εμπλέκεται μια νευροενδοκρινική ανωμαλία. [24] Έχουν προταθεί πολλές πιθανές νευροενδοκρινικές αλλαγές στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων στο κεντρικό ντοπαμινεργικό σύστημα αλλά αυτά μπορεί να είναι δευτερεύοντα , και να οφείλονται σε παθολογική οιστρογόνική ανατροφοδότηση παρά να αποτελούν τις κύριες αλλοιώσεις. 

 

Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ενέσεις GnRh για να αναστρέψουμε το σύνδρομο .

Μια μελέτη από τους Faure et al. προσπάθησε να αξιολογήσει την οξεία επίδραση των ημερήσιων υποδόριων ενέσεων του αγωνιστή GnRH Buserelin σε συγκέντρωση της LH στον ορό (αξιολογείται με ραδιοανοσοδοκιμασία (iLH), και με βιολογική δοκιμή (bioLH), FSH, οιστραδιόλη, και τεστοστερόνη σε 20 γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών . Παρατηρήθηκε υπερευαισθησία στην υπόφυση , δηλαδή σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών , η αντίδραση είναι μεγαλύτερη , και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τέτοιες οξείες αντιδράσεις της υπόφυσης δεν παρατηρούνται όταν μια παρόμοια θεραπεία χορηγείται σε ενδοκρινολογικά φυσιολογικές γυναίκες . Οι συγγραφείς συμπεραναν ότι οι παρατηρήσεις τους ευνόησαν το ρόλο ενός εγγενούς κεντρικού ελάττωματος στην παθογένεση του σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών . Αν και η παρουσία της ανωμαλίας στη έκκριση γοναδοτροπίνης έχει γίνει γνωστή εδώ και δεκαετίες, το αν ο ρόλος που διαδραματίζεται από την υποθαλαμική δυσλειτουργία της υπόφυσης στην αιτιολογία του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών είναι παράγοντας αιτιολογικός ή αντιδραστικός παραμένει ασαφής .  

Waldstreicher, J., Santoro, N. F., Hall, J. E., Filicori, M., and Crowley, W. F., Jr. (1988). Hyperfunction of the hypothalamic-pituitary axis in women with polycystic ovarian disease: Indirect evidence for partial gonadotroph desensitization. J. Clin. Endocrinol. Metab. 66(1), 165–172.
Zumoff, B., Freeman, R., Coupey, S., Saenger, P., Markowitz, M., and Kream, J. (1983). A chronobiologic abnormality in luteinizing hormone secretion in teenage girls with the polycystic-ovary syndrome. N. Engl. J. Med. 309(20), 1206–1209.
Voutilainen, R., Franks, S., Mason, H. D., and Martikainen, H. (1996). Expression of insulin-like growth factor (IGF), IGF-binding protein, and IGF receptor messenger ribonucleic acids in normal and polycystic ovaries. J. Clin. Endocrinol. Metab. 81(3), 1003-1008.
Taylor, A. E., McCourt, B., Martin, K. A., Anderson, E. J., Adams, J. M., Schoenfeld, D. et al. (1997). Determinants of abnormal gonadotropin secretion in clinically defined women with polycystic ovary syndrome. J. Clin. Endocrinol. Metab. 82(7), 2248–2256.
Waldstreicher, J., Santoro, N. F., Hall, J. E., Filicori, M., and Crowley, W. F., Jr. (1988). Hyperfunction of the hypothalamic-pituitary axis in women with polycystic ovarian disease: Indirect evidence for partial gonadotroph desensitization. J. Clin. Endocrinol. Metab. 66(1), 165–172.
Laughlin, G. A., and Yen, S. S. (1996). Nutritional and endocrinemetabolic aberrations in amenorrheic athletes. J. Clin. Endocrinol. Metab. 81(12), 4301–4309.
Morales, A. J., Laughlin, G. A., Butzow, T., Maheshwari, H., Baumann, G., and Yen, S. S. (1996). Insulin, somatotropic, and luteinizing hormone axes in lean and obese women with polycystic ovary syndrome: Common and distinct features. J. Clin. Endocrinol. Metab.81(8), 2854–2864.
Yen, S. S., Vela, P., and Rankin, J. (1970). Inappropriate secretion of follicle-stimulating hormone and luteinizing hormone in polycystic ovarian disease. J. Clin. Endocrinol. Metab. 30(4), 435–442.
Yen, S. S., Vela, P., Rankin, J., and Littell, A. S. (1970). Hormonal relationships during the menstrual cycle. JAMA 211(9), 1513–1517.
Faure, N., and Lemay, A. (1988). Acute pituitary-ovarian response during chronic luteinizing hormone-releasing hormone agonist administration in polycystic ovarian syndrome. Clin. Endocrinol. (Oxf) 29(4), 403–410.

 Back To Top

 

4.1.2 Τοπικοί Ωοθηκικοί Παράγοντες και FSH / LH Στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών .


 

Ιστορικά , η θέση ότι η υποκείμενη διαταραχή της ωοθυλακιογένεσης σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι εγγενής στις ωοθήκες είχε ευρεία υποστήριξη . Η μικροσκοπική εξέταση των ωοθηκών αποκαλύπτει νησιά ωχρινοποιημένων (luteinized) κυττάρων θήκης ενδεικτικά της υπερδιέγερσης με LH , καθώς και ενδείξεις διέγερσης από άλλους τροφικούς παράγοντες όπως η ινσουλίνη και ο IGF-I . Στην πραγματικότητα , η υπερδραστηριότητα των στεροειδών των κυττάρων θήκης (theca) και η υπολειτουργία των κυττάρων της κοκκώδους σειράς (granulosa) είναι κλασικά ευρήματα σε αυτό το σύνδρομο. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η παραγωγή των ανδρογόνων αυξήθηκε στα κύτταρα θήκης σε ασθενείς με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών . Η υπερπαραγωγή των στεροειδών ορμονών στα κύτταρα των κυττάρων σε ασθενείς με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών περιλαμβάνει αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, 17α-υδροξυπρογεστερόνη και προγεστερόνης . Επειδή η αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων στα κύτταρα θήκης παρουσιάζεται ακόμη και μόνο μετά από 20-40 διπλασιασμούς του πληθυσμού των κυττάρων αυτών αυτών , υποστηρίζεται η ιδέα ότι η αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων είναι ένα εγγενές ελάττωμα κυττάρων θήκης στις ωοθήκες των ασθενών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών . Η χρόνια διέγερση με LH προκαλεί αναμφισβήτητα υπερεκκριση ανδρογόνων από το κύτταρο θήκης . Η υπερδραστηριότητα των κυττάρων αυτών μπορεί να αποδειχθεί in vivo με την υπερευαισθησία της έκκρισης 17-υδροξυπρογεστερόνης μετά από πρόκληση με αγωνιστή GnRH . Η ανώμαλη ρύθμιση της δραστηριότητας στις ωοθήκες της 17-υδροξυλάσης και της 17,20-λυάσης και ο υπερανδρογονισμός που αναπτύσσεται σε ασθενείς με PCOS μπορεί συνεπώς να αποτελεί εγγενή ανωμαλία της λειτουργικότητας των κυττάρων θήκης των ωοθηκών (theca-interstitial).  

Η χρόνια διέγερση με LH προκαλεί αναμφισβήτητα υπερεκκριση ανδρογόνων από το κύτταρο θήκης .

Οι συνεχείς επιπτώσεις της περίσσειας LH ως η κύρια αιτία της υπερβολικής απόκρισης των κυττάρων θήκης που προέρχονται από ασθενείς με PCOS δεν μπορεί να αποκλειστούν . Τα κοκκιώδη κύτταρα (Granulosa) των ασθενών με PCOS παρουσιάζουν επίσης δυσλειτουργία στη βιοσύνθεση στεροειδών . Τα κοκκιώδη κύτταρα (Granulosa) που προέρχονται από ωοθυλάκια που έχουν σταματήσει να αναπτύσσονται είναι λίγα σε αριθμό και είναι σχεδόν απαλλαγμένα από δραστηριότητα P450 αρωματάσης . Τα ίδια τα κύτταρα είναι φυσιολογικά , όμως αυτά ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στην FSH in vitro και in vivo, και η χαμηλή δραστικότητα της αρωματάσης μπορεί να είναι δευτερεύουσα από ανεπαρκή δράση FSH . Υπάρχει επίσης η δυνατότητα διάφοροι άλλοι υποτιθέμενοι παρακρινολογικοί παράγοντες να αλληλεπιδράσουν με την FSH στον έλεγχο της στεροειδογένεσης των ωοθηκών. Η σχετική σημασία αυτών των παραγόντων παραμένει άγνωστη , αλλά η παρουσία των αυξητικών παραγόντων τύπου ινσουλίνης και των δεσμευτικών πρωτεϊνών αυτών, καθώς και του μηχανισμού ελέγχου των τελευταίων μέσω της τοπικής παραγωγής πρωτεασών, υποδηλώνει ότι και αυτό το σύστημα έχει ρόλο στην ωοθυλακιογένεση. Λαμβανόμενα μαζί, τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι ο πολλαπλασιασμός των κοκκωδών κύτταρων στις πολυκυστικές ωοθήκες μειώνεται , ή / και αναστέλλεται η στεροειδογενετική τους λειτουργία (αρωματάση) , ή η στεροειδογενετική τους λειτουργία είναι εγγενώς μειωμένη λόγω χρόνιας χαμηλής FSH , αυξημένης LH και ενδεχομένως περίσσειας διαθεσιμότητας ινσουλίνης ή IGF (Εικ. 24.3). [27] 

Τα κοκκώδη κύτταρα μειώνονται και συνεπώς μειώνεται και η οιστραδιόλη . Ταυτόχρονα , η ωορρηξία αναβάλλεται χρονικά ή και αναστέλλεται τελείως .

Bachmann, G. A. (1998). Polycystic ovary syndrome: Metabolic challenges and new treatment options. Am. J. Obstet. Gynecol. 179(6 Pt 2), S87–S88.
Erickson, G. F., Hsueh, A. J., Quigley, M. E., Rebar, R. W., and Yen, S. S. (1979). Functional studies of aromatase activity in human granulosa cells from normal and polycystic ovaries. J. Clin. Endocrinol. Metab. 49(4), 514–519.
Mason, H., and Franks, S. (1997). Local control of ovarian steroidogenesis. Baill. Clin. Obstet. Gynaecol. 11(2), 261–279.
White, D., Leigh, A., Wilson, C., Donaldson, A., and Franks, S. (1995). Gonadotrophin and gonadal steroid response to a single dose of a longacting agonist of gonadotrophin-releasing hormone in ovulatory and anovulatory women with polycystic ovary syndrome. Clin. Endocrinol. (Oxf) 42(5), 475–481.
Fauser, B. C., and Van Heusden, A. M. (1997). Manipulation of human ovarian function: Physiological concepts and clinical consequences. Endocr. Rev. 18(1), 71–106. 

 

4.1.3 Παθολογικοί μηχανισμοί ανάδρασης (abnormal Feedback) στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών .


 

Ο μηχανισμός ανατροφοδότησης είναι κεντρική έννοια στην ιατρική και στην ενδοκρινολογία . Αναφέρεται στο φαινόμενο κατά το οποίο οι ενδοκρινείς αδένες επικοινωνούν μεταξύ τους . Για παράδειγμα υψηλά επίπεδα θυροξίνης (από όπου και αν προέρχονται) επιδρούν πάνω στην υπόφυση και μειώνουν την έκκριση της Θυρεοτρόπου ορμόνης . Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται μηχανισμός αρνητικής ανάδρασης (negative feedback) . Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στις ορμόνες του φύλου . Οι μηχανισμοί αρνητικής ανάδρασης παρουσιάζονται αποδιοργανωμένοι στο σύνδρομο πολυκυστικών οωθηκών . Όπως σημειώθηκε παραπάνω, οι νευροενδοκρινικές ανωμαλίες μπορεί να παίζουν ρόλο στην παθοφυσιολογία των πολυκυστικών ωοθηκών . Η υπερέκκριση της LH , για παράδειγμα, μπορεί να σχετίζεται με την αύξηση της υπογονιμότητας και των ποσοστών αποβολών που παρατηρήθηκαν στις γυναίκες με PCOS. [30] Αυτές οι ασθενείς έχουν προφίλ γοναδοτροπίνων που χαρακτηρίζονται από αυξημένο εύρος παλμών LH ενώ ταυτόχρονα έχουν φυσιολογικά έως χαμηλά επίπεδα FSH και γρήγορη συχνότητα της παλμικής έκκρισης LH . [31] Προτάθηκαν πολλές θεωρίες για την αιτιολογία της υπερέκκρισης της LH από την υπόφυση . Αυτές περιλαμβάνουν την αυξημένη παλμικότητα της GnRH, από τον υποθάλαμο , τη δυσλειτουργία του υποθαλάμου , την αλλοιωμένη ευαισθησία της υπόφυσης σε GnRH , την υπερινσουλιναιμική διέγερση της υπόφυσης , και την διαταραγμένη ανατροφοδότηση των στεροειδών ορμονών από την ωοθήκη στην υπόφυση . Καμία από αυτές τις υποθέσεις δεν εξηγεί πλήρως το φαινόμενο της υπερέκκρισης της LH και υπάρχει ακόμη μεγάλη συζήτηση Υπάρχουν ωστόσο , μερικά in vivo και in vitro στοιχεία που δείχνουν ότι η διαταραχή της ανατροφοδότησης της υπόφυσης από τις ωοθήκες είναι κεντρική στο πρόβλημα , πιθανώς μέσω μιας διαταραγμένης έκκρισης μη στεροειδών ωοθηκικών ορμόνων . Μία σημαντική ερώτηση που παραμένει ακόμα είναι αν η νευροενδοκρινής ανωμαλία είναι πρωτογενής ή δευτερογενής σε μη φυσιολογικές ωοθήκες ή η ανατροφοδότηση από τα ανδρογόνα, ή πιθανότερα τα οιστρογόνα , είναι αυτή που πάσχει . Μερικά στοιχεία δείχνουν ότι το πρότυπο έκκρισης της LH και της FSH από την υπόφυση μπορεί να αντανακλά μόνο μια αυξημένη συχνότητα της διέγερσης με GnRH , αλλά υπάρχουν λίγα στοιχεία για μια συγκεκριμένη πρωταρχική ανωμαλία των νευροδιαβιβαστών . Μεταγενέστερες μελέτες στις οποίες διακρίνονται προσεκτικά οι διάφορες υποομάδες γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών θα πρέπει να διευκρινίσουν αυτές τις σχέσεις και έτσι να ξεχωρίσουν τις ασθενείς ανάλογα με τις βέλτιστες θεραπευτικές επιλογές.  

Υπάρχει διαταραγμένη ορμονική ανάδραση στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών . Αυτή όμως μπορεί να βελτιωθεί , ακόμα και να εξαλειφθεί

Από την άποψη του κλινικού ιατρού , η αποδιοργάνωση της ανατροφοδότησης των στεροειδών (misdirecting and disruptive steroid feedback – αναφέρεται σε μηχανισμούς ορμονικής μεταφοράς σημάτων μεταξύ των ενδοκρινών αδένων) παίζει σημαντικό ρόλο στην παθογένεια και την παθοφυσιολογία του χρονίου συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών . Η μή μεταβαλλόμενη και στατική έκκριση των γοναδοτροπινών , οι στατικές μετρίως αυξημένες συγκεντρώσεις της οιστραδιόλης , της καθυστερημένης ή και πλήρως σταματημένης ωρίμανσης των ωοθυλακίων , μπορούν να αντιστραφεί προσωρινά αλλά αποτελεσματικά στις περισσότερες περιπτώσεις είτε με κλομιφαίνη (Clomid) ή με την εξωγενή προσφορά FSH σε δόσεος επαρκείς για την κυκλική στρατολόγηση και παραγωγή ωοθυλακίων . Αυτές οι παρατηρήσεις , οι οποίες είναι καταγεγραμμένες σε πολλές χιλιάδες επιτυχημένες επαγωγές κύκλων ωορρηξίας στην Ελλάδα και παγκοσμίως σε ασθενείς με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών παρέχουν σαφή ένδειξη ότι η έμφυτη , ανθεκτική νόσος σε οποιοδήποτε επίπεδο , είτε στον υποθάλαμο είτε και στην υπόφυση είναι σχετικά ασυνήθιστη στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών . Πιο πιθανό είναι τα παθολογικά χαρακτηριστικά ανάδρασης στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (αναστολείς, οιστραδιόλη, ινσουλίνη, τεστοστερόνη) συνδυάζονται ταυτόχρονα και προκαλούν σχετικά υψηλή LH (μέτρια θετική ανάδραση), σχετικά χαμηλή FSH (μέτρια αρνητική ανάδραση), τα οποία σε συνδυασμό , οδηγούν σε λειτουργικό σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και με τα χρόνια , μορφολογικό σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών . 

Ένα μέτριας έκτασης σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών , αν παραμείνει χωρίς παρακολούθηση έχει την τάση να χειροτερεύει και να παγιώνεται .

Conway, G. S., Honour, J. W., and Jacobs, H. S. (1989). Heterogeneity of the polycystic ovary syndrome: Clinical, endocrine and ultrasound features in 556 patients. Clin. Endocrinol. (Oxf) 30(4), 459–470.
Hall, J. E. (1993). Polycystic ovarian disease as a neuroendocrine disorder of the female reproductive axis. Endocrinol. Metab. Clin. N. Am. 22(1), 75–92.
Balen, A. H. (1993). Hypersecretion of luteinizing hormone and the polycystic ovary syndrome. Hum. Reprod. 8 Suppl. 2, 123–128.
Balen, A. H., and Jacobs, H. S. (1994). A prospective study comparing unilateral and bilateral laparoscopic ovarian diathermy in women with the polycystic ovary syndrome. Fertil. Steril. 62(5), 921–925. 

 

 

4.2 Η σημασία της φυλοδεσμευτικής σφαιρίνης στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών .


 

Οι σφαιρίνες είναι μια μεγαλη κατηγορία πρωτεϊνών του αίματος . Μεσα σε αυτήν την κατηγορία βρίσκεται και η φυλοδεσμευτική σφαρινίνη (Sex-Hormone Binding Globulin - SHBG) . Η δουλειά της είναι να δεσμεύει και να μεταφέρει τις ορμόνες του φύλου δηλαδή την τεστοστερόνη και την οιστραδιόλη . Οταν τις δεσμεύει και τις μεταφέρει , οι ορμόνες είναι ανενεργείς .

Το πρόβλημα δημιουργείται επειδή η σύνδεση της ορμόνης με την φυλοδεσμευτική σφαιρίνη ουσιαστικά απενεργοποιεί την ορμόνη . Ενα άλλο πρόβλημα είναι ότι οι μετρήσεις της ολικής ορμόνης , για παράδειγμα της ολικής τεστοστερόνης που μας ενδιαφέρει στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών , συμπεριλαμβάνουν και την δεσμευμένη ορμόνη . Και αυτό οδηγεί σε προβλήματα υπολογισμού .  

Πιο συγκεκριμένα , ας υποθέσουμε ότι έχουμε δύο κοπέλες με το ανώτερο φυσιολογικό επίπεδο ολικής τεστοστερόνης . Αλλά η μία έχει διπλάσια τιμή φυλοδεσμευτικής σφαιρίνης από την άλλη . Τα αποτελέσματα της ίδιας ολικής τεστοστερόνης θα είναι περισσότερο έντονα στην κοπέλα που έχει την μικρότερη τιμή φυλοδεσμευτικής σφαιρίνης .  

Η επίδραση της φυλοδεσμευτικής θα μπορούσε ίσως να παρακαμφθεί εάν μετρούσαμε ελεύθερη τεστοστερόνη . Ο βιοχημικός προσδιορισμός όμως είναι επίπονος , και υποκείμενος σε μεγαλύτερο ποσοστό λάθους .

Ο υποθυροειδισμός και η υπερπρολακτιναιμία μπορεί να προκαλέσουν μείωση στην φυλοδεσμευτική ορμόνη . Αυτό με τη σειρά του προκαλεί αύξηση στην ελεύθερη και ενεργό βιολογικά τεστοστερόνη . Ετσι , ενώ η ολική τεστοστερόνη μπορεί να είναι φυσιολογική , η ελεύθερη μπορεί ναι είναι αυξημένη , και να έχουμε υπερτρίχωση .

Μερικές γυναίκες μπορεί να έχουν επίπεδα ολικής τεστοστερόνης μεγαλύτερα από 20-80 ng/dl . (Τα ανώτερα επίπεδα μπορεί να διαφέρουν από εργαστήριο σε εργαστήριο) . Πάντα όμως πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με τα επίπεδα της φυλοδεσμευτικής και της αλμπουμίνης .

 Back To Top

 

 

4.3 Η σημασία της στιγμιαίας αύξησης γλυκόζης αίματος


 

Υπάρχει τεκμηριωμένη σχέση μεταξύ ινσουλίνης και κυττάρων θήκης . Η γλυκόζη αίματος αυξάνει την ινσουλίνη . Η ινσουλίνη με τη σειρά της επιδρά άμεσα στα κύτταρα θήκης στην ωοθήκη και τα "διατάζει" να παράγουν ανδρογόνα . Ετσι , ο παράγοντας ινσουλίνη φαίνεται να έχει μια δράση σχεδόν όπως η LH .  

Είναι σχετικά εύκολο να αντιληφθούμε ότι ένας υγιής υπέρβαρος άνθρωπος (γυναίκα ή άνδρας) θα έχει υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης από έναν άλλο υγιή άνθρωπο με φυσιολογικό βάρος . Η λέξη "υγιής" αναφέρεται κυρίως για να αποκλείσει τους διαβητικούς , αλλά και να τονίσει ότι και λίγο υπέρβαροι άνθρωποι (άνδρες και γυναίκες) δεν είναι άρρωστοι με την κακή έννοια της λέξης . Στην περίπτωση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών , η χρόνια ελαφρά υπερινσουλιναιμία αποτελεί ένα χρόνιο μικρό σήμα για τα κύτταρα της θήκης να παράγουν τεστοστερόνη .  

Το ενδιαφέρον είναι ότι ακόμα και στιγμιαίες αλλά μεγάλες αυξήσεις ινσουλίνης μπορεί να προκαλέσουν επαρκές σήμα για την ωοθήκη . Το παράδειγμα βρίσκει εφαρμογή σε κορίτσια φυσιολογικού βάρους που τρέφονται αποκλειστικά και μόνο με γλυκά . Είναι καλύτερο κάποια κοπέλα να φάει 1,5 κιλό μαρουλοσαλάτα και να έχει λίγο φουσκωμένη κοιλιά για μία ώρα , παρά ένα κυπελλάκι παγωτού 200 γραμμαρίων . Η σαλάτα δεν θα αυξήσει την ινσουλίνη , ενώ το παγωτό θα την εκτοξεύσει . Και ενώ θερμιδικά η κοπέλα δεν θα ξεπερνάει τα ημερήσια όρια έτσι ώστε να παχύνει , η ινσουλίνη της θα εκτοξεύεται ανα τακτά χρονικά διαστήματα , δίνοντας το απαραίτητο σήμα στην ωοθήκη για παραγωγή ανδρογόνων . Το απλό παράδειγμα αυτό είναι η βάση της δίατας χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών . Αυτό αναφέρεται σε άλλο τμήμα του παρόντος .  

Δυστυχώς , στην καθ'ημέρα πράξη δεν είναι τόσο εύκολο να τεκμηριώσουμε αυτές τις μεταβολές στην γλυκόζη , στην ινσουλίνη και στην τεστοστερόνη . Αυτό απαιτεί καμπύλες μέτρησης γλυκόζης - ινσουλίνης μετά από χορήγηση συνήθως 75 γρ γλυκόζης και τρείς μετρήσεις σε χρόνο μηδέν , 60 και 120 λεπτά . Σε επιλεγμένες περιπτώσεις ενδεχομένως να είναι απαραίτητη αυτή η μέτρηση . Αλλά γενικά , στις περισσότερες κοπέλες ενός σχετικά φυσιολογικού βάρους , οι μετρήσεις αυτές θα βγούν φυσιολογικές . Το γεγονός βέβαια ότι δεν "πιάνουμε" μια μεγάλη και απότομη αύξηση σε ινσουλίνη δεν σημαίνει και πολλά . Η μέτρηση γίνεται υπό συνθήκες , και πιθανόν να μήν αντικατοπτρίζει την καθημερινότητα του ατόμου . Σαν ιατρική πληροφορία όμως παραμένει σημαντική διότι μας δείχνει ότι δεν υπάρχει σοβαρή μεταβολική παθολογία , και φυσικά οτι δεν υπάρχει διαβήτης . Επιπρόσθετα , μπορεί να αποκαλύψει μια αρχόμενη ή εγκατεστημένη ανοχή στην γλυκόζη , πληροφορία επίσης πολύ σημαντική . Εν πάσει περιπτώσει πάντως , μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι ωφέλιμη για όλους . Είναι εξίσου ωφέλιμη για τον διαβητικό , τον καρδιοπαθή , αλλά και την γυναίκα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών . Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην εφηβεία .

Biol Reprod. 1989 Apr;40(4):735-43. Insulin enhances luteinizing hormone-stimulated steroidogenesis by porcine theca cells. Morley P1, Calaresu FR, Barbe GJ, Armstrong DT. 

Endocrine. 2000 Feb;12(1):53-9. Ovarian action of leptin: effects on insulin-like growth factor-I-stimulated function of granulosa and thecal cells. Spicer LJ1, Chamberlain CS, Francisco CC.

Endocrinol Metab Clin North Am. 1999 Jun;28(2):361-78. Insulin action in the normal and polycystic ovary. Franks S1, Gilling-Smith C, Watson H, Willis D.

Insulin and hyperandrogenism in women with polycystic ovary syndrome Catherine G. Baptiste, Marie-Claude Battista, Andréanne Trottier, and Jean-Patrice Baillargeon

 Back To Top

 

 

4.5 Η σημασία των Διαφορετικών Ανδρογόνων


 

Υπάρχουν περισσότερο από μία ανδρογονικές ορμόνες . Η περισσότερο ακριβής μέτρηση των ανδρογόνων στο σύνδρομο πολυκυστικών οωθηκών επιτυγχάνεται με την μέτρηση της ολικής τεστοστερόνης , της φυλοδεσμευτικής ορμόνης και της αλμπουμίνης . Η μέτρηση της αλμπουμίνης μπορεί να παραλειφθεί , αφού τις περισσότερες φορές είναι φυσιολογική .  

Η ακρίβεια είναι σημαντική . Η ολική τεστοστερόνη σαν μέτρηση είναι πολύ περισσότερο εφικτή και ακριβής από την μέτρηση της ελεύθερης τεστοστερόνης . Οι υπόλοιπες μετρήσεις όπως οι μετρήσεις DHEA-S και , 17-υδροξυπρογεστερόνης , χρησιμοποιούνται για να αποκλείσουν άλλες καταστάσεις . Δεν επαναλαμβάνονται κάθε φορά .  

Τα ανδρογόνα παράγονται από την ωοθήκη και το επινεφρίδιο . Το σήμα παραγωγής ανδρογόνων για την οωθήκη είναι η LH και το σήμα παραγωγής ανδρογόνων για το επινεφρίδιο είναι η ACTH .  

Το επινεφρίδιο αρχίζει να παράγει ανδρογόνα λίγο πρίν την ήβη . Αυτό ονομάζεται αδρεναρχή . Τα ανδρογόνα που παράγονται από το επινεφρίδιο είναι η 17-υδροξυπρεγνενολόνη , η Διεπιανδροστερόνη (DHEA) και η θεϊκή Διεπιανδροστερόνη (DHEA-S) , καθώς και η τεστοστερόνη . Η συμμετοχή όμως του επινεφριδίου στα επίπεδα ολικής τεστοστερόνης είναι διαμέσου της DHEA . Η DHEA κυκλοφορεί στο σώμα και μετατρέπεται σε τεστοστερόνη σε άλλους , περιφερικούς ιστούς . Αυτό το ποσοστό είναι περίπου το 50% της ολικής τεστοστερόνης στην φυσιολογική γυναίκα . Αρα , αντιλαμβανόμαστε ότι το επινεφρίδιο παίζει σημαντικό ρόλο .  

Το υπόλοιπο 50% της ολικής τεστοστερόνης της φυσιολογικής γυναίκας παράγεται στην ωοθήκη .  

ανωορρηξια πολυκυστικων ωοθηκων 2

Παραγωγή Ανδρογόνων .

DHEA-S : Θεϊκή Διεπιανδροστερόνη , παραγεται αποκλειστικά και μόνο στο επινεφρίδιο . Μεταβολίζεται όμως αργότερα σε περισσότερο ενεργά ανδρογόνα .  

DHEA : Διεπιανδροστερόνη . Παράγεται περισσότερο στο επινεφρίδιο και λιγότερο στην ωοθήκη . Μεταβολίζεται αργότερα σε περισσότερο ενεργά ανδρογόνα . 

Α : Ανδροστενεδιόνη . Παράγεται ισόποσα σχεδόν στο επινεφρίδιο και στην ωοθήκη . Μεταβολίζεται αργότερα σε περισσότερο ενεργά ανδρογόνα . 

Τ : Τεστοστερόνη . Παράγεται ισόποσα σχεδόν στο επινεφρίδιο και στην ωοθήκη . Μεταβολίζεται στο θύλακα της τριχός σε Διυδροτεστοστερόνη .  

DHT : Διυδροτεστοστερόνη . Κυρίως υπεύθυνη για την τριχοφυϊα .  

Ε2 : Οιστραδιόλη . Παράγεται Στην Ωοθήκη από τεστοστερόνη . Τα κύτταρα της θήκης της ωοθήκης παράγουν τεστοστερόνη την οποία προσλαμβάνουν τα κύτταρα της κοκκιώδους σειράς της ωοθήκης και την μετατρέπουν σε οιστραδιόλη .  

 Back To Top

 

 

4.6 Η Σημασία Της ΑντιΜυλλεριανής Ορμόνης AMH Anti-Mullerian


 

Η AMH (ΑντιΜυλλεριανή Ορμόνη) είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από τα ωοθυλάκια που στεγάζουν τα αυγά στις ωοθήκες μας . Θεωρείται ότι τα επίπεδα AMH συσχετίζονται με τον αριθμό των βιώσιμων ωοθυλακίων που παραμένουν στις ωοθήκες μιας γυναίκας . Στις γυναίκες που πάσχουν από μια κατάσταση γνωστή ως μειωμένη εφεδρεία ωοθηκών , αυτός ο αριθμός μπορεί συχνά να είναι αρκετά χαμηλός , υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν λίγα υπόλοιπα ωοθυλάκια εντός των ωοθηκών . Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι η δοκιμή της AMH μπορεί επίσης να αποτελέσει χρήσιμο τεστ για τις γυναίκες με PCOS .

Η ΑΜΗ εκκρίνεται κυρίως από τα μικρά ωοθυλάκια που έχουν μέγεθος μεταξύ 5-8 mm. Σε πολλές γυναίκες με PCOS, υπάρχει αύξηση του αριθμού αυτού του τύπου ωοθυλακίων . Αυτά τα ωοθυλάκια αρχίζουν να αναπτύσσονται και στη συνέχεια να σταματούν πριν από την ωορρηξία τους. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν επίσης ότι εκτός από τον αυξημένο αριθμό ωοθυλακίων στις ωοθήκες των γυναικών με PCOS , υπάρχει επίσης αυξημένη παραγωγή ΑΜΗ από τα μεμονωμένα θυλακιώδη κύτταρα.

Συμπτωματικά, πάρα πολύ AMH μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένας σημαντικός ένοχος στην παύση της ωορρηξίας . Σε μια κανονική ωοθήκη, η AMH λειτουργεί για να επιβραδύνει και να αποτρέψει την πρόωρη ανάπτυξη των ωοθυλακίων πριν ωριμάσουν - διατηρώντας την ωοθήκη από την ανάπτυξη ωαρίων πρόωρα . Η ΑΜΗ δρά μειώνοντας τους υποδοχείς των ωοθηκών στην FSH , την κύρια ορμόνη της υπόφυσης για την ανάπτυξη του ωοθυλακίου . Όταν η AMH είναι πολύ υψηλή , όπως συμβαίνει με το PCOS , μπορούμε να υποθέσουμε αυτό το φαινόμενο μπορεί να γίνει υπερβολικό και η παραγωγή ενός υγιούς ωοθυλακίου στον κύκλο μπορεί να σταματήσει.

Δεν είναι γνωστό ακριβώς τι προκαλεί τα ωοθηκικά κύτταρα στο PCOS να υπερπαράγουν AMH , ωστόσο πιστεύεται ότι μπορεί να σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα της ορμόνης της υπόφυσης LH . Κανονικά η LH απελευθερώνεται σε ένα υψηλό κύμα που προκαλεί την ωορρηξία - η αιχμή της LH - αλλά όταν είναι πολύ υψηλή για πολύ καιρό μπορεί να εμποδίσει την ωορρηξία και να προκαλέσει την υπερπαραγωγή της τεστοστερόνης . Τα επίπεδα ΑΜΗ επίσης συσχετίζονται άμεσα με τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα , ωστόσο είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν αυτό είναι αιτία ή αποτέλεσμα . Θεωρείται ότι ίσως μπορεί να υπάρξει ακόμη και μια μικρή μετάλλαξη στο γονίδιο AMH ή τους υποδοχείς ΑΜΗ σε γυναίκες με PCOS.

Σε γυναίκες που δεν έχουν απαραίτητα τα άλλα εμφανή σημάδια του PCOS , αυτό το ένα τεστ μπορεί συχνά να βοηθήσει στη διαφοροποίηση της πάθησης . Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα επίπεδα AMH μειώνονται με την ηλικία και έτσι , θα πρέπει να συσχετίσετε αυτά τα αποτελέσματα με την ηλικία σας.

ανωορρηξια πολυκυστικων ωοθηκων 2

Συνεργασία Κυττάρων Θήκης με Κοκκιώδη .
Η AMH - αντιμυλλεριανή ορμόνη εκκρίνεται από πολύ μικρά "αρχέγονα" ωοθυλάκια τα οποία δεν είναι ευκόλως εμφανή .
Αυτά τα αρχέγονα ωοθυλάκια δεν απαντούν στην FSH .
Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν σε κάποια φάση αυξημένο αριθμό τέτοιων αρχέγονων ωοθυλακίων .

Έχω αρχίσει να χρησιμοποιώ και την AMH ως εξέταση παρακολούθησης για τις πολυκυστικές ωοθήκες σε συνάρτηση πάντα με την υπερηχογραφική εικόνα και τα υπόλοιπα διαγνωστικά κιτήρια . Και αυτό επειδή αντανακλά την ανισορροπία των ορμονών που προκαλούν την παύση της ωορρηξίας . Επιπλέον, έχω διαπιστώσει ότι είναι πολύ σπάνιο να βλέπουμε πολυκυστικές ωοθήκες σε υπερηχογράφημα σε γυναίκες άνω των 40 ετών , αλλά μπορούμε ακόμα να πάρουμε αυξημένα επίπεδα ΑΜΗ και σε αυτήν την ομάδα. 

Οι γυναίκες με PCOS θα τείνουν να έχουν επίπεδα ΑΜΗ άνω του μέσου όρου για την ηλικιακή τους κατηγορία .

Σε οποιαδήποτε ηλικία, ένα επίπεδο AMH πάνω από 6,8 ng / dl (ή 48 pmol / L) θεωρείται υψηλό και ενδεχομένως ένα σημάδι pcos . Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα παραπάνω ανώτατα όρια έχουν υψηλή διακύμανση ιδιαίτερα για τις γυναίκες άνω των 35 ετών δεν είναι ακριβή . Οι σειρές αυτές ΔΕΝ είναι "σκληρές" αποκοπές , και κάθε γυναίκα θα είναι διαφορετική ανάλογα με ολόκληρη την ορμονική εικόνα της. Εάν είστε πάνω από την κορυφή του εύρους για την ηλικία σας , αυτό είναι ύποπτο για PCOS . Εάν είστε πολύ πάνω από το εύρος - οι πιθανότητες του PCOS είναι πολύ αυξημένες . Σημαντικό να σημειώσετε ότι η νεώτερη σειρά ηλικίας κάτω των 33 ετών περιλαμβάνει μια πολύ μεγάλη ηλικιακή ομάδα για παράδειγμα εάν είστε 32 ετών και το AMH σας είναι 6,8, αυτό μπορεί να είναι πολύ σημαντικότερο από ό, τι σε 20 χρονών με αυτόν τον αριθμό . Όταν πρόκειται για πολύ αυξημένα επίπεδα , μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι περίπου το 97% των γυναικών με ΑΜΗ άνω των 10 ng / ml (71 pmol / L) έχουν PCOS . Ορισμένες άλλες μελέτες έχουν συνδέσει μάλιστα ένα AMH πάνω από 3,0 ng / dl (21,42 pmol / L) ως παράγοντα ύποπτο για το PCOS , ειδικά αν βρεθεί σε συνδυασμό με άλλη συμπτωματολογία του συνδρόμου, ωστόσο έχω δει και αυτό το επίπεδο να είναι φυσιολογικό εύρημα σε νεότερες γυναίκες χωρίς PCOS . Επίσης, όσο μεγαλύτερη είναι η AMH, τόσο πιο σοβαρά είναι τα συμπτώματα PCOS , καθώς οι επιπτώσεις της στην ωοθήκη είναι πιο ισχυρές Εάν είστε άνω των 35 ετών και η ΑΜΗ σας εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή - αυτό είναι αρκετά σημαντικό και είναι πολύ πιθανό ότι μπορεί να έχετε PCOS , γι 'αυτό παρακαλείσθε να ρωτήσετε τον γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες ή να αναζητήσετε ειδικό ιατρό για PCOS . Εάν η AMH σας είναι οριακά υψηλή για την ηλικία σας, είναι πιθανό να έχετε μια ελαφριά ορμονική κλίση προς pcos ή ίσως ακόμη και μόνο ένα καλό ωοθηκικό απόθεμα .

 

Τιμές AMH σε συνάρτηση με τη γονιμότητα .

  • Φυσιολογική Γονιμότητα 4.0 – 6.8 ng/dl 28.6 – 48.5 pmol/L
  • Ικανοποιητική Γονιμότητα 2.2-4.0 ng/dl 28.6 – 48.5 pmol/L
  • Χαμηλή Γονιμότητα 0.3-2.2 ng/dl 2.2-15.7 pmol/L
  • Πολύ Χαμηλή Γονιμότητα 0.0-0.3 ng/dl 0.0-2.2 pmol/L
  • Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών πάνω από 6.9 ng/dl 48.5 pmol/L

 

Each small antral follicle in ovaries of women with polycystic ovary syndrome produces more antimüllerian hormone than its counterpart in a normal ovary: an observational cross-sectional study. Bhide P, Dilgil M, Gudi A, Shah A, Akwaa C, Homburg R.Fertil Steril. 2015 Feb;103(2):537-41. doi: 10.1016/j.fertnstert.2014.10.033. Epub 2014 Nov 20.

Anti-Mullerian hormone in the diagnosis of polycystic ovary syndrome: can morphologic description be replaced? Eilertsen TB, Vanky E, Carlsen SM. Hum Reprod. 2012 Aug;27(8):2494-502. doi: 10.1093/humrep/des213. Epub 2012 Jun 12.

 

 Back To Top

 

 

4.7 Εξετάσεις Για Πολυκυστικές Ωοθήκες


 

Την 3η ημέρα του καταμήνιου κύκλου εκτελούνται οι εξής Εξετάσεις  

1) FSH (Θυλακιοτρόπος Ορμόνη)
2) LH (Ωχρινοτρόπος Ορμόνη)
3) PRL (Προλακτίνη)
4) SHBG (φυλοδεσμευτική σφαιρίνη)
5) Αλμπουμίνη
6) 17-ΟΗ Progesterone (17-υδροξυπρογεστερόνη)
7) Ολική Τεστοστερόνη
8) DHEA (Δ4-Ανδροστενεδιόνη)
9) DHEA-S (Θεϊκή Διεπιανδροστενεδιόνη)
10) Ελεύθερη τεστοστερόνη (αν εχουμε μετρήσει την SHBG , η ολική Τεστοστερόνη είναι επαρκής , και δεν χρειάζεται ελεύθερη τεστοστερόνη)

Οι παρακάτω εξετάσεις μπορεί να γίνουν σε οποιαδήποτε ημέρα  

11) FT3 , FT4 , TSH (ή εναλλακτικά μόνο TSH)
12) Καμπύλη Σακχάρου αίματος – ινσουλίνης (75γρ σακχάρου και μέτρηση 0 ,60 , 120 λεπτά )
13) Εναλλακτικά , Σάκχαρο νηστείας – ινσουλίνη νηστείας
Ως 3η ημέρα του καταμήνιου κύκλου εννοείται η Τρίτη ημέρα περιόδου . 

 Back To Top

 1.4 Διαγνωστικά Υπερηχογραφικά Κριτήρια Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών

 

 

5. Η επίδραση της διατροφής


 

 

 

 

5.1 Θερμιδική Υπερπροσφορά


 

Θερμιδική υπερπροσφορά σημαίνει ότι λαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες από ότι χρειαζόμαστε . Υπάρχουν τρόποι να υπολογίσουμε το ποσό των καθημερινών απαραιτήτων θερμίδων για να διατηρήσουμε το βάρος μας αλλά και για να χάσουμε . Ο ρόλος του ιατρού είναι να αποκλείσει νοσήματα όπως ο υποθυροειδισμός , ο διαβήτης , η κατάθλιψη κλπ .

 

 

Στην ηλικία των 20-40 όλοι σχεδόν οι άνθρωποι (άνδρες και γυναίκες) έχουν ένα ικανοποιητικό μεταβολικό ρυθμο , ο οποίος εξαρτάται από την καθημερινότητά τους .  

 

Ο φαύλος κύκλος της συσσώρευσης κιλών : Για να επεξεργαστεί τα σάκχαρα, το σώμα θέτει σε λειτουργία έναν πολύπλοκο μηχανισμό. Όταν τρώμε μια τροφή πλούσια σε ζάχαρη, η γλυκαιμία μας (δηλαδή η περιεκτικότητα του αίματος σε ζάχαρο) ανεβαίνει απότομα. Το αποτέλεσμα είναι η διέγερση του παγκρέατος το οποίο εκκρίνει την ινσουλίνη, την ορμόνη-κλειδί της πέψης. Αυτή θα «κυνηγήσει» τα σάκχαρα του αίματος, στέλνοντάς τα σε σημεία όπως είναι το ήπαρ, οι μύες ή ο λιπώδης ιστός. Αν η γλυκαιμία αυξηθεί υπερβολικά, η έκκριση της ινσουλίνης «γκαζώνει» και στέλνει κατευθείαν για αποθήκευση τις θερμίδες του γεύματος. Επιπλέον, αυτή η χειμαρρώδης παραγωγή προκαλεί, λίγη ώρα μετά, πτώση της γλυκαιμίας και κατά συνέπεια την αίσθηση της πείνας και της κούρασης. Με το ζάχαρο πεσμένο αναζητάμε, σαν τοξικομανείς, ένα γλυκάκι ακόμα. Το αποτέλεσμα είναι να θέτουμε και πάλι σε λειτουργία τον ίδιο μηχανισμό και να εγκλωβιζόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο. Σταδιακά το σύστημα απορρυθμίζεται, τα κιλά συσσωρεύονται και οι κίνδυνοι για την υγεία πολλαπλασιάζονται.  

Οι βασικοί κανόνες  

1. Οι τροφές με χαμηλό δείκτη: Ένας εύκολος τρόπος για να ξεχωρίζετε τις τροφές που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη από εκείνες που έχουν χαμηλό είναι να θυμάστε πως οι πρώτες είναι κυρίως εκείνες που έρχονται κατευθείαν από τη φύση ενώ οι δεύτερες είναι οι περισσότερο επεξεργασμένες. Καταναλώνετε κατά προτίμηση δημητριακά ολικής αλέσεως (όχι αυτά του πρωινού γιατί περιέχουν σάκχαρα), όσπρια, φρούτα και λαχανικά. Αποφεύγετε τη ζάχαρη, το λευκό ψωμί, τα επεξεργασμένα και τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα. 

2. Οι σωστές επιλογές μπορούν να μειώσουν το δείκτη: Ο γλυκαιμικός δείκτης δεν είναι σταθερός, αφού μεταβάλλεται ανάλογα με το πόσο επεξεργασμένη είναι μια τροφή (π.χ., τα ωμά μακαρόνια έχουν χαμηλότερο δείκτη από τα βρασμένα) ή με το πόσο ώριμη είναι (οι ώριμες μπανάνες έχουν πολύ ψηλότερο δείκτη από τις άγουρες). Συγχρόνως μπορούμε να επέμβουμε στον γλυκαιμικό δείκτη συνδυάζοντας ένα τρόφιμο με κάποιο άλλο (συνήθως με λαχανικά ή πρωτεΐνες). 

3. Φτιάξτε μόνες σας το καθημερινό μενού: Τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τη βάση του διαιτολογίου. Τα συνδυάζουμε με πρωτεΐνες για να χορτάσουμε και για να προστατεύσουμε το μυϊκό μας σύστημα. Τα συνοδεύουμε με λίπη καλής ποιότητας (δηλαδή λάδι ελιάς) σε λογικές ποσότητες. Το πιο σημαντικό είναι να αποφεύγουμε ό,τι κάνει την ινσουλίνη να εκτινάσσεται: λευκό ψωμί, παραβρασμένα μακαρόνια, λευκό ρύζι, πατάτες τηγανητές, κρουασάν, γλυκά, αναψυκτικά, χυμούς φρούτων, μαρμελάδες, παγωτά, σοκολάτες. 

4. Προσοχή στα ποτά: Η πιο ασφαλής επιλογή είναι, όπως σε όλα τα προγράμματα διατροφής, το νερό. Τα αναψυκτικά όσο και οι χυμοί (ειδικά οι τυποποιημένοι) έχουν αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη. Η κατανάλωσή τους καλό είναι να περιορίζεται. Όσο για τα αλκοολούχα ποτά, έχουν τόσο υψηλό δείκτη ώστε πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται. Αντίθετα, ένα ποτήρι κρασί μπορεί να επιτραπεί αν βρίσκεται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου γεύματος, γιατί με αυτόν τον τρόπο επηρεάζει λιγότερο τη γλυκαιμία. 

6. Η σοκολάτα: Το ότι κάνουμε μια προσπάθεια αδυνατίσματος δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραιτηθούμε από τις μικρές χαρές της ζωής. Προτιμήστε λίγα κομματάκια σοκολάτας και όχι καραμέλες και άλλα γλυκά που είναι πολύ πλούσια σε ζάχαρη. Όταν η σοκολάτα είναι μαύρη (με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% κακάο) ο γλυκαιμικός της δείκτης είναι λογικός. Μπορούμε λοιπόν να την καταναλώνουμε σε μικρές ποσότητες. 

7. Δημητριακά για όλα τα γεύματα: Δεν εννοούμε, βέβαια, τα δημητριακά του πρωινού, αλλά τα άλλα που είναι λιγότερο επεξεργασμένα. Προτιμάμε το ρύζι ολικής άλεσης, το σιτάρι με το φύτρο του, το πλιγούρι, τη σίκαλη, τη βρόμη και άλλα. Τα συνοδεύουμε με λαχανικά (φρέσκα ή βρασμένα) ή με πρωτεΐνες. Για το πρωινό προτιμάμε μούσλι χωρίς ζάχαρη ή κουάκερ. 

8. Το ψωμί: Είναι εύκολο: όσο πιο μαύρο, τόσο πιο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη έχει. Αποφεύγουμε τις μπαγκέτες, το πολυτελείας και το χωριάτικο. Η ιδανική επιλογή είναι το γερμανικό μαύρο ψωμί που είναι πλούσιο σε σπόρους και κατά συνέπεια έχει τον πιο χαμηλό δείκτη. 

9. Οι πατάτες: Όταν είναι βραστές ή στον ατμό, οι πατάτες έχουν δείκτη περίπου 65. Αν όμως τηγανιστούν ή ψηθούν στο φούρνο, τότε ο δείκτης τους ανεβαίνει στο 95. Είναι, λοιπόν, προτιμότερο να τις μαγειρεύουμε στο νερό και όχι σε λάδι. 

10. Τα φρούτα είναι πάντα η καλύτερη επιλογή: Ακόμη κι όταν είναι πολύ γλυκά, τα φρούτα περιέχουν ελάχιστα σάκχαρα. Με εξαίρεση τις ώριμες μπανάνες, όλα τα άλλα διαθέτουν έναν λογικό γλυκαιμικό δείκτη, επιπλέον είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.  

 Back To Top

 Γλυκαιμικός Δείκτης Τροφών

 

 

 

5.2 Τι Πρέπει Να Κάνουμε


 

Πολυκυστικές Ωοθήκες  .
Πολυκυστικές Ωοθήκες  .

 

 

 

5.3 Τι Πρέπει Να Τρώμε


 

Πολυκυστικές Ωοθήκες
Πολυκυστικές Ωοθήκες
Πολυκυστικές Ωοθήκες
Πολυκυστικές Ωοθήκες
Πολυκυστικές Ωοθήκες

 

 

 

5.4 Τι ΔΕΝ Πρέπει Να Τρώμε


 

Πολυκυστικές Ωοθήκες  .
Πολυκυστικές Ωοθήκες  .

 

 

 Back To Top

 

 

5.6 Γλυκαιμικός Δείκτης Τροφών


 

Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) των τροφών είναι ένας αριθμός (στην κλίμακα 0-100) που κατατάσσει τα διάφορα τρόφιμα ανάλογα με το πόσο γρήγορα ανεβάζουν τη γλυκόζη του αίματος (το «ζάχαρο» του αίματος όπως λέγεται στην καθημερινή γλώσσα). Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό, ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει ουσιαστικά πόσο γρήγορα γίνεται η πέψη ενός τροφίμου. Ο χρόνος που το στομάχι επεξεργάζεται μια τροφή εξαρτάται όχι μόνο από την ποσότητα της τροφής αλλά και από το είδος της. Για παράδειγμα η πέψη ενός μήλου διαρκεί περισσότερο από το αν πιούμε αυτό το μήλο ως χυμό διότι το στομάχι χρειάζεται λιγότερο χρόνο να επεξεργαστεί το χυμό σε σχέση με το ωμό μήλο. Για τον ίδιο το λόγο ένα άγουρο ή σκληρό μήλο έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από ένα ώριμο ή μαλακό μήλο. Ο γλυκαιμικός δείκτης αρχικά μετρήθηκε για μεμονωμένες τροφές που περιέχουν 50 γραμμάρια υδατάνθρακες. Στη συνέχεια όμως μετρήθηκε και για γεύματα που περιέχουν διάφορα ποσοστά υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών. Σήμερα υπάρχει ένας πίνακας με τιμές του γλυκαιμικού δείκτη για χιλιάδες τρόφιμα. 

Θεωρητικά, η καθαρή γλυκόζη πάει στο αίμα γρηγορότερα από κάθε άλλο υδατάνθρακα προκαλώντας τη μεγαλύτερη άνοδο στο ζάχαρο του αίματος, έτσι της δόθηκε αξιωματικά η τιμή 100. Οι υπόλοιπες τροφές πήραν μια τιμή που δείχνει την άνοδο της γλυκόζης που προκαλούν στο αίμα σε σχέση με τη καθαρή γλυκόζη. Ο ΓΔ υπολογίζεται χρησιμοποιώντας συνήθως 10 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι καταναλώνουν ποσότητα της υπό μελέτη τροφής που περιέχει 50 γραμμάρια υδατάνθρακες ύστερα από ολονύκτια νηστεία. Μετά την κατανάλωση του τροφίμου μετράται η συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα τις επόμενες δύο ώρες κάθε 15 λεπτά. Τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη θεωρούνται εκείνες με τιμή μικρότερη του 40, τροφές μέτριου γλυκαιμικού δείκτη είναι αυτές με τιμή μεταξύ 40–70 και τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι αυτές που έχουν τιμή πάνω από 70. Πρέπει να αναφερθεί ότι εκτός από τους υδατάνθρακες και ορισμένα αμινοξέα προκαλούν άνοδο της γλυκόζης. Από την άλλη μεριά, το διατροφικό λίπος όταν βρίσκεται σε αυξημένο ποσοστό σε ένα γεύμα, επιβραδύνει την ταχύτητα με με την οποία η γλυκόζη φτάνει στο αίμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γι’ αυτούς που έχουν διαβήτη αλλά και για οποιονδήποτε άλλον που θέλει να έχει χαμηλά το «ζάχαρο» του αίματος και γενικότερα καλύτερη υγεία. Όλα τα άτομα πρέπει να διατηρούν χαμηλά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους γιατί έχει φανεί από μελέτες ότι τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα είναι δυνατόν να προκαλέσουν, σταδιακά, αντίσταστη στην ινσουλίνη(μεταβολικό σύνδρομο). Επίσης, οι έρευνες δείχνουν ότι τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα προκαλούν αθηροσκλήρωση. Τέλος, φαίνεται πως μια διατροφή υψηλού γλυκαιμικού δείκτη αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα επηρεάζοντας δυσμενώς τους δείκτες φλεγμονής. Μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη κάνει καλό όχι μόνο στην υγεία αλλά μπορεί να μειώσει και το σωματικό βάρος. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη συμβάλλουν στη διατήρηση ενός κανονικού σωματικού βάρους μειώνει την πείνα και κατ’ επέκταση τις θερμίδες που προσλαμβάνονται στη διάρκεια της ημέρας. Αντίθετα μια δίαιτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη προκαλεί μεγάλη έκκριση ινσουλίνης και «σκαμπανεβάσματα» στα επίπεδα της γλυκόζης κάτι δίνει σήμα στον εγκέφαλο να προκαλέσει μεγαλύτερη πείνα η οποία καταλήγει σε περισσότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα. 

Ο γλυκαιμικός δείκτης επηρεάζεται από το είδος του αμύλου που περιέχει μια τροφή και από τις φυτικές ίνες. Σ’ ένα είδος αμύλου που λέγεται αμυλόζη, τα μόρια της γλυκόζης αργούν να διασπαστούν από τα ένζυμα του στομάχου ενώ σ’ ένα άλλο είδος που λέγεται αμυλοπηκτίνη διασπώνται εύκολα. Άρα τα ποσοστά της αμυλόζης και της αμυλοπηκτίνης που περιέχει μια τροφή επιβραδύνουν ή επιταχύνουν την πέψη επηρεάζοντας το γλυκαιμικό δείκτη. Μεγάλη σημασία έχουν και οι φυτικές ίνες. Οι υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες προκαλούν μικρότερη έκκριση γαστρικών υγρών με αποτέλεσμα να καθυστερείται η πέψη. Γι’ αυτό οι έτοιμοι χυμοί φρούτων έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικο δείκτη από τα φρούτα: η επεξεργασία εξαγωγής του χυμού έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια των φυτικών ινών. Στα φρούτα και τα λαχανικά, ο γλυκαιμικός δείκτης εξαρτάται από το αν είναι άγουρα ήώριμα. Οι δεσμοί των μορίων της γλυκόζης στο άμυλο των ώριμων φρούτων είναι πιο χαλαροί και η πέψη γίνεται ταχύτερα. Αν πρόκειται για έτοιμα φαγητά, έχει σημασία πόσο βρασμένα είναι. Τέλος, το λεμόνι και το ξύδι επηρεάζουν τα γαστρικά υγρά επιβραδύνοντας την πέψη όταν προστίθενται στα γεύματα ενώ το αλάτι την επιταχύνει. Να σημειωθεί ότι στους διάφορους πίνακες που έχουν καταρτιστεί υπάρχουν διαφορές διότι τα εργαστήρια ακολουθούν διαφορετική μεθοδολογία. Όταν το σάκχαρο μετριέται με το τρύπημα ενός δακτύλου προκύπτει διαφορετική τιμή σε σχέση με το αίμα που λαμβάνεται από τη φλέβα όπου υπάρχει διαφορετική συγκέντρωση γλυκόζης. Ακόμη, ορισμένα εργαστήρια ξεχωρίζουν την ποσότητα των 50 γραμμαρίων υδατανθράκων βασιζόμενα στα ποσοστά που αναφέρει ο κατασκευαστής στην ετικέτα του προϊόντος ενώ άλλα προβαίνουν τα ίδια στη μέτρηση. Τα 50 γραμμάρια υδατανθράκων αφορούν τα σάκχαρα και το άμυλο, όχι τις φυτικές ίνες οι οποίες δεν αναφέρονται πάντα στην ετικέτα. Τέλος, οι τιμές του γλυκαιμικού δείκτη αλλάζουν εξ’ ολοκλήρου αν ως μέτρο σύγκρισης ληφθεί το άσπρο ψωμί και πάρει αυτό την τιμή 100 αντί της καθαρής γλυκόζης. Αυτή η πρακτική ακολουθείται τα τελευταία χρόνια γιατί είναι πιο κοντά στην καθημερινότητα κι έτσι βλέπει κανείς στους πίνακες γλυκαιμικού δείκτη πολλά τρόφιμα με τιμή πάνω από το 100. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχουν τροφές που προκαλούν μεγαλύτερη άνοδο της γλυκόζης από το άσπρο ψωμί (ο πίνακας που ακολουθεί παρακάτω δείχνει τις τιμές του γλυκαιμικού δείκτη σε σχέση με την καθαρή γλυκόζη).  

Πρέπει να το τονιστεί ότι ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει την ταχύτητα με την οποία μια τροφή πάει από το στομάχι στο αίμα σε σχέση με την καθαρή γλυκόζη ή το άσπρο ψωμί. Δεν δείχνει τίποτα για την ποσότητα των υδατανθράκων που περιέχονται σε μια πραγματική μερίδα τροφίμου την οποία τρώμε. (θυμηθείτε ότι κατασκευάζεται λαμβάνοντας ποσότητα 50 γραμμαρίων για κάθε τροφή). Όμως η συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα και η έκκριση της ινσουλίνης δεν εξαρτάται μόνο από το γλυκαιμικό δείκτη αλλά και από την ποσότητα των υδατανθράκων που υπάρχει σε μια μερίδα αυτής της τροφής. Ένα τρόφιμο με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως π.χ. το καρότο δεν ανεβάζει πολύ το «ζάχαρο» του αίματος διότι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Για να ανέβει σημαντικά το ζάχαρο από τα καρότα πρέπει κάποιος να φάει 1-2 κιλά μονομιάς κάτι που δεν συμβαίνει συνήθως. Αντίθετα ένα άλλο τρόφιμο, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, μπορεί να ανεβάσει σημαντικά τη γλυκόζη στο αίμα αν κάποιος το καταναλώσει σε μεγάλες ποσότητες. Επειδή λοιπόν ο γλυκαιμικός δείκτης σχετίζεται με το είδος των υδατανθράκων και όχι με την ποσότητά τους -η οποία ωστόσο πολύ σημαντικό ρόλο- προτάθηκε και η έννοια του γλυκαιμικού φορτίου (ΓΦ). Το γλυκαιμικό φορτίο ενός τροφίμου υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τον γλυκαιμικό του δείκτη με την ποσότητα των υδατανθράκων σε γραμμάρια που παρέχονται από μια συγκεκριμένη μερίδα και το αποτέλεσμα διαιρείται με το 100. Ο ορισμός του γλυκαιμικού φορτίου είναι ο εξής: ΓΦ = ΓΔ Χ Συνολική ποσότητα υδατανθράκων που υπάρχει σε μια μερίδα /100 Η διαίρεση με το 100 έχει “τεχνική” σημασία: για να μην είναι πολύ υψηλές οι τιμές και έτσι να υπάρχει μια πιο άμεση αντίληψη της συγκρισιμότητας. Σύμφωνα με τον παραπάνω ορισμό η καθαρή γλυκόζη ποσότητας 100 γραμμαρίων παίρνει την τιμή 100. Χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο έχει ένα τρόφιμο με τιμή κάτω από 10, μέτριο γλυκαιμικό φορτίο έχει μια τιμή μεταξύ 11-12 και υψηλό γλυκαιμικό φορτίο έχει μια τιμή πάνω από 20.  

 

Η δίαιτα και η άσκηση είναι σημαντικά μέρη της διαχείρισης του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθυηκών (PCOS) . Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι νέες γυναίκες με PCOS έχουν συχνά υψηλότερα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα τους, και πολλές έχουν πρόβλημα διατήρησης ενός υγιούς βάρους . Γνωρίζοντας ποιά είναι τα προτιμητέα τρόφιμα , καθώς και τα είδη των τροφίμων που πρέπει να περιοριστούν μπορείτε να βελτιώσετε τον τρόπο που αισθάνεστε . Επίσης , η γνώση αυτή θα βοηθήσει να χάσετε βάρος . Τρώγοντας καλά και σωστά ενώ παραμένετε ενεργή και διατηρώντας ένα υγιές βάρους , μπορείτε να βελτιώσετε τα συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών. 

Το επίπεδο της ινσουλίνης στο αίμα σας ανεβαίνει μετά το φαγητό. Ανεβαίνει περισσότερο αν φάτε ή πιείτε κάτι που περιέχει υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες που βρίσκονται στα δημητριακά (όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι και τα δημητριακά), τα περισσότερα τρόφιμα σνακ (όπως πατατάκια, μπισκότα και γλυκά), τα ζαχαρούχα ποτά όπως η κοκα-κόλα και οι χυμοί , και μερικά φρούτα και τα λαχανικά , εμπεριέχουν υδατάνθρακες που ανεβάζουν το σάκχαρο αίματος και συνεπώς την ινσυλίνη αίματος . 

Δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες το ίδιο . Ακόμα κι αν τρώτε δύο τρόφιμα που έχουν την ίδια ποσότητα υδατανθράκων, μπορεί να έχουν διαφορετική επίδραση στο επίπεδο της ινσουλίνης σας. Το αποτέλεσμα αυτό έχει πολλά να κάνει με το είδος του υδατάνθρακα που εμπεριέχεται στο κάθε τρόφιμο . Οι Υδατανθρακούχες τροφές με φυτικές ίνες είναι συνήθως οι καλύτερες αν προσπαθείτε να κρατήσετε το επίπεδο της ινσουλίνης σας κάτω. Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες που είναι ζαχαρούχα ή εξευγενισμένα (όπως το άσπρο ψωμί και το άσπρο ρύζι) μπορεί να ανεβάσουν περισσότερο τα επίπεδα ινσουλίνης . Τρόφιμα, όπως αυτά δεν είναι χορταστικά για πολύ χρόνο (το οποίο σημαίνει ότι μπορείτε να αισθάνεστε πεινασμένες λίγο μετά). Προσπαθήστε να επιλέγετε περισσότερες φορές τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλά σε ζάχαρη και υδατάνθρακες .  

 Back To Top

 

 

 

Γλυκαιμικoί Δείκτες

 

Υπάρχουν πολλοί πίνακες θερμιδικών και γλυκαιμικών δεικτών . Ισως ο περισσότερο ακριβής πίνακας για τους γλυκαιμικούς δείκτες εμπεριέχεται στην σπουδαία μελέτη των Kaye Foster-Powell, Susanna HA Holt, and Janette C Brand-Miller με τίτλο International table of glycemic index and glycemic load values: 2002 . , medline link .  

Η μελέτηη αυτή αποτελείται από περίπου 52 σελίδες και εμπεριέχει πάρα πολλά τρόφιμα , ακόμα και συνδυασμούς , όπως Pizza Hut , διαδορετικά γεύματα ριζιού , διαφορετικά ψωμιά κλπ . Είναι διαθέσιμη σε μορφή pdf ως δημόσια , και ο καθένας μπορεί να την κατεβάσει , να την τυπώσει και να την χρησιμοποιήσει για τον υπολογισμό της διατροφής του .

Ανοιγμα Αρχείου Σε Νέο Παράθυρο : International table of glycemic index and glycemic load values: 2002

Download PDF - may not be supported in Safari : International table of glycemic index and glycemic load values: 2002

 

 

 

5.5 Περιφερικός Λιπώδης Ιστός


 

Ο υπερβολικός περιφερικός λιπώδης ιστός λειτουργεί αρνητικά στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών . Αυξάνει τις ανάγκες σε ινσουλίνη , αυξάνει την όρεξη για θερμιδική υπερπροσφορά , εξαναγκάζει το άτομο να τρώει περισσότερο και δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο υπερινσουλιναιμίας - υπερανδρογοναιμίας και ανωοθυλακιορρηξίας .

Κάθε κιλό καθαρού λιπώδους ιστού ισοδυναμεί με περίπου 14.000 θερμίδες . Για να πάρουμε ένα κιλό καθαρού λίπους πρέπει να έχουμε πλεόνασμα περίπου 14.000 θερμίδες σε ένα μικρό σχετικά χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν γυμναζόμαστε , έτσι ώστε το θερμιδικό πλεόνασμα να γίνει λίπος και όχι π.χ. μύες .

Αν υποθέσουμε ότι μια κοπέλα έχει καθημερινές θερμιδικές απαιτήσεις 2000 θερμίδες για να διατηρήσει τα 60 κιλά βάρους της χωρίς να κάνει τίποτε , και άν υπόθέσουμε επίσης ότι δουλεύει κάθε μέρα στο γραφείο και χάνει 400 θερμίδες στο οκτάωρο , τότε μας βγαίνει ένα καθημερινό ισοζύγιο 2400 θερμιδών . Αν αυτή η κοπέλα τρώει 3400 θερμίδες την ημέρα (δύο γεύματα των 1400 και 2 γλυκάκια στη δουλειά) σε 14 ημέρες θα έχει πάρει ένα κιλό λίπους . Σε ένα μήνα , 2 κιλά λίπους . Σε δύο μήνες , 4 κιλά λιπους . Και τότε , η ωοθήκη μπορεί να αρχίσει να παράγει περισσότερα μικρά ωοθυλάκια , τα οποία παράγουν λίγο περισσότερη τεστοστερόνη , η οποία να αναστέλλει με λίγο ισχυρότερο τρόπο την κανονική ανάπτυξη του ωοθυλακίου με συνέπεια ο κύκλος να αρχίσει να αυξάνεται κατ'αρχάς σε διάρκεια , και αργότερα να ανασταλεί πλήρως .

Το ποσοστό του περιφερικού λίπους που είναι το ιδανικό για φυσιολογικό κύκλο ΔΕΝ καθορίζεται από τις γενικές νόρμες . Μερικές κοπέλες διατηρούν φυσιολογικό κύκλο ακόμα και με μεγάλο ποσοστό λίπους , ενώ άλλες αν πάρουν 4-5 κιλά , ο κύκλος χαλάει . Κάθε γυναίκα πρέπει να βρεί το σωστό σωματικό βάρος της και την σωστή αναλογία λιπώδους ιστού που γι'αυτήν προκαλεί έναν καταμήνιο κύκλο 28-30 ημερών . Φυσικά και εξαρτάται ΚΑΙ από την ηλικία , και οι διαφορές από τα 28 εως τα 38 έτη είναι τεράστιες .

 

 

5.7 Ρύθμιση εμμηνορυσιακού κύκλου σε σχέση με το σωματικό βάρος


Κατά το μοντέλο αυτό (το οποίο ΔΕΝ είναι θεωρητικό , έχει πολλαπλές αποδείξεις και τεκμηρίωση) , το σωματικό βάρος και η παροχή ενέργειας με τη μορφή θερμίδων από τις τροφές , επηρεάζει τον εμμηνορυσιακό κύκλο . Οι μηχανισμοί είναι πολύπλοκοι . Το κεντρικό νευρικό σύστημα και συγκεκριμένα η περιοχή του υποθαλάμου αντιλαμβάνεται το ποσό του λιπώδους ιστού διαμέσου μιας ορμόνης που ονομάζεται λεπτίνη .

Ανάλογα με το ποσό του λιπώδους ιστού , ο υποθάλαμος "αποφασίζει" εάν ο οργανισμός είναι ικανός να φέρει εις πέρας μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη , και αν ναί , τότε προκαλεί την αλληλουχία γεγονότων που οδηγούν στην οωρρηξία (πρώτο από αριστερά τμήμα της εικόνας) . Οταν κυριαρχούν συνθήκες έλλειψης διατροφικής ενέργειας , ο υποθάλαμος αποφασίζει ότι μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη θα ήταν βλαπτική τόσο γι'αυτόν όσο και για το έμβρυο (ελλιποβαρή νεογνά και αποβολές) , και έτσι λαμβάνει τα μέτρα του ώστε να προφυλαχθεί , εμποδίζοντας την αλληλουχία των γεγονότων που οδηγούνν στην ωορρηξία και προκαλώντας ολιγομηνόρροια ή/και αμηνόρροια (κεντρικό σήμα της εικόνας) .Σε περιπτώσεις υπερθρεψίας και παχυσαρκίας που μοιάζουν με την κλασσική μορφή του συνδρόμου των πολυκυστικών οωθηκών , ο υποθάλαμος προσπαθεί να στείλει πολλαπλά σήματα για ωορρηξία και αναπαραγωγή αισθανόμενος την υπερεπάρκεια ενέργειας . Σε αυτήν την περίπτωση όμως η ωοθήκη , ενώ δημιουργεί πολλαπλά όμοια σχεδόν ωοθυλάκια , σταματάει η ίδια την οωρρηξία διότι το κάθε οωθυλάκιο αναστέλλει το διπλανό του , κατά μείζονα λόγο επειδή τα πολλαπλά ωοθυλάκια παράγουν ανδρογόνα . Ο υποθάλαμος τότε λαμβάνει διαφορετικά σήματα και με τη σειρά του εκκρίνει περισσότερη LH από FSH και έτσι οδηγεί στην εγκατάσταση του συνδρόμου των πολυκυστικών οοωθηκών .

 

Ρύθμιση εμμηνορυσιακού κύκλου σε σχέση με το σωματικό βάρος

Ρύθμιση εμμηνορυσιακού κύκλου
σε σχέση με το σωματικό βάρος

 

Η διαδικασία αυτή (όπως φαίνεται στην εικόνα) ισχύει και για την ενήβωση και για την έναρξη του εμμηνορυσιακού κύκλου σε νεαρά κορίτσια . Εξαιρετικά αδύνατα κορίτσια θα αργήσουν να δούν την πρώτη περίοδο , ενώ εξαιρετικά παχύσαρκα θα την δουν νωρίτερα . (δεν αναφερόμαστε εδώ στην Πρώϊμη και καθυστερημένη ήβη , αναφερόμαστε στις αποδεκτές ηλικίες ενήβωσης και έναρξης περιόδου , οι οποίες έχουν φυσιολογικό εύρος  (από ... εώς...) ηλικιών και όχι μια συγκεκριμένη ηλικία) . Σε αυτή την περίπτωση η εξήγηση είναι απλή , η φύση προτιμά έναν ώριμο οργανισμό για τεκνοποίηση , έναν οργανισμό που μπορεί να φέρει εις πέρας μια εγκυμοσύνη , αλλά και μια γαλουχία , και μια φροντίδα για το νεογνό . Οι πρώτοι εμμηνορυσιακοί κύκλοι είναι συνήθως ανωορρηκτικοί , και η πλήρης γονιμότητα επέρχεται αργότερα . Ας μην ξεχνάμε ότι ΟΛΕΣ οι γυναίκες (απο ΟΛΕΣ τις ανθρώπινες φυλές) έχουν την μέγιστη ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ οστική και μυϊκή μάζα περί το τέλος της ενήβωσης , γεγονός το οποίο συμπίπτει με την καθιέρωση σταθερών καταμήνιων ωορρηκτικών (γόνιμων) εμμηνορυσιακών κύκλων . Η ενήβωση αποτελεί μια αναγκαία "προπόνηση" του αναπαραγωγικού συστήματος και ο χρόνος αυτός δίνει την ευκαιρία και σε άλλα συστήματα (οστικό , μυϊκό , κεντρικό νευρικό , ψυχολογικό-θυμικό κα.) να ωριμάσουν , πρίν συμβεί κάποιο αναπαραγωγικό συμβάν . Και ο σκοπός πίσω από όλα αυτά είναι κατά μείζονα λόγο η βεβαιότητα καλού περιγεννητικού αποτελέσματος (μάνα και παιδί) , καθώς και η βεβαίωση της περαιτέρω επιβίωσης και των δύο (θηλασμός , επαρκής ποσοστό λίπους κλπ) .

Η αμηνόρροια της εγκυμοσύνης δεν αναφέρεται εδώ για ευνόητους λόγους . Ο μηχανισμός της  αμηνόρροιας της γαλουχίας οφείλεται σε διάφορους παράγοντες με διασημότερη ίσως μια , την προλακτίνη , και ο σκοπός της (ένας από τους σκοπούς της) είναι να εμποδίσει τυχόν δεύτερη εγκυμοσύνη πρίν το νεογνό να είναι ικανό να λάβει στερεά τροφή , και να δώσει χρόνο στη μητέρα να ανανήψει . Με τον καιρό , η προλακτίνη παύει να προκαλεί αμηνόρροια και η περιόδος επιστρέφει ακόμα και αν ο θηλασμός συνεχίζεται .

Πρέπει να διευκρινιστεί  εδώ ότι  η  ολιγομηνόρροια  που  προκύπτει  είτε  από τις  πολυκυστικές  ωοθήκες είτε από  την παχυσαρκία , είτε από την υποθρεψία  ΔΕΝ  δηλώνει  στειρότητα  Τα προβλήματα υπογονιμότητας που ενδεχομένως να προκύψουν οφείλονται συνήθως στο γεγονός ότι υπάρχει μια χρονικά παγιωμένη κατάσταση , η οποία χρειάζεται σωστή διάγνωση , σωστή αντιμετώπιση και  χρόνο για να επανέλθει στο φυσιολογικό .

 

 Back To Top

 1.4 Διαγνωστικά Υπερηχογραφικά Κριτήρια Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών

 

 

5.8 Απατηλές Προσεγγίσεις


 

Δεν υπάρχει κανένα φαρμακευτικό πολυσκεύασμα το οποίο να θεραπεύει το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών .  

 

Οι μοναδικές φαρμακολογικές προσεγγίσεις είναι η προγεστερόνη , τα αντισυλληπτικά , η μετφορμίνη , οι ανδρογονικοί αναστολείς , η ορλιστάτη , η κλομιφαίνη και η FSH σε προγράμματα εξωσωματικής . Κάθε μία φαρμακολογική προσέγγιση απευθύνεται σε συγκεκριμένο τύπο ασθενούς , και κάθε ασθενής ανταποκρίνεται διαφορετικά στην εκάστοτε θεραπεία . Είναι ανόητο να πιστεύουμε ότι θα πάρουμε κάποιο πολυβιταμινούχο σκεύασμα ή κάποιο συμπλήρωμα διατροφής και με αυτό θα θεραπεύσουμε το σύνδρομο . Οποιαδήποτε βελτίωση και αν δούμε , θα οφείλεται σε άλλους συμπαραμαρτούμενους παράγοντες .

Δεν υπάρχει κάποιο ομοιοπαθητικό σκέυασμα που να θεραπεύει το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών . Το μοναδικό πράγμα που θα επιτύχει είναι να κάνει δίαιτα στο πορτοφόλι σας .

Αν υπήρχε άλλωστε κάποια επιτυχημένη και εύκολη συνταγή , θα ήταν γνωστή και εγκατεστημένη .

 

 Back To Top

 

 

6. Μακροχρόνια Προβλήματα Στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών


 

Οι γυναίκες με κλασσικό σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να έχουν πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου για να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη . Οι παράγοντες αυτοί είναι η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2 και ανωμαλίες στην ινσουλίνη (τόσο η αντίσταση στην ινσουλίνη όσο και η δυσλειτουργία των β-κυττάρων). Υπάρχουν τώρα σαφή στοιχεία ότι οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών βρίσκονται σε αυξημένο (3 ± 7 φορές) κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 (Dunaif e, 1987, Dahlgren 1992a, Ehrmann , 1999; Legro , 1999; Wild , 2000). Υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (Dahlgren 1992b) λόγω του γεγονότος ότι οι καταστάσεις ανθεκτικές στην ινσουλίνη συνδέονται με μεγαλύτερη από φυσιολογική ευαισθησία σε στεφανιαία νόσο . Επίσης οι γυναίκες με κλασσικό σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν ενδείξεις δυσλιπιδαιμίας (Conway 1992, Robinson 1996, Talbott 1998, Legro 2001) , και δείκτες μη φυσιολογικής αγγειακής λειτουργίας (Talbott 2000, Paradies 2001, Christian 2003). Ωστόσο, οι περιορισμένες επιδημιολογικές μελέτες δεν έδειξαν άμεσες ενδείξεις για αυξημένη συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου σε μεσήλικες γυναίκες με ιστορικό συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών . (αν και η συχνότητα εμφάνισης του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ελαφρώς αυξημένη) (Wild 2002) . Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών επίσης πιστεύεται ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου μέσω χρόνιας έκθεσης του ενδομητρίου σε οιστρογόνο χωρίς την αντίστοιχη έκθεση σε προγεστερόνη . Ωστόσο, τα επιδημιολογικά στοιχεία που υποστηρίζουν αυτή την υπόθεση είναι περιορισμένα (Hardiman 2003). Επί του παρόντος, δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα, αλλά οι ακόλουθες δηλώσεις αντιπροσωπεύουν την άποψη συναίνεσης (Consensus Statements) ότι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. (i) Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες που πάσχουν από ανωοθυλακιορρηξία με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών , σε παχύσαρκα άτομα και σε εκείνα με οικογενειακό ιστορικό Διαβήτη τύπου 2. (ii) Ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων είναι αβέβαιος προς το παρόν (Wild 2002, Legro 2003). Περιορισμένα επιδημιολογικά δεδομένα δεν έχουν δείξει αύξηση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη δύο παράγοντες: Η νεαρή ηλικία των κοόρτων (~ 55 ετών) και η πιθανότητα να υπάρχουν άγνωστοι παράγοντες που προστατεύουν να την καρδιά . Απαιτείται περισσότερη έρευνα για: (i) την εκτίμηση του βαθμού κινδύνου, (ii) την αναγνώριση των ασθενών που βρίσκονται σε κίνδυνο . Παρόλο που πολλά ερωτήματα παραμένουν προς απάντηση, ο τρόπος ζωής και οι αλλαγές (δίαιτα και άσκηση) πρέπει να ενθαρρυνθούν έντονα ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος τόσο του διαβήτη τύπου 2 όσο και του καρδιαγγειακού συστήματος . (Kiddy 1992, Clark 1995, Huber-Buchholtz 1999, Moran 1999, 2003).  

 

 

 

 

 

 Back To Top

 

 

6.1 Λιπιδαιμικό Προφίλ


Εάν αφεθούν χωρίς επιτήρηση , οι ασθενείς με επίμονη ανωοθυλακιορρηξία αναπτύσσουν κλινικά προβλήματα . Επομένως, η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση είναι απαραίτητη για όλους τους ασθενείς με ανωοθυλακιορρηξία . Σε μακροχρόνια παρακολούθηση των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες παρατηρήθηκε ότι τα προβλήματα της παχυσαρκίας και της υπερινσουλιναιμίας των ανδρογόνων παραμένουν στα μετεμμηνοπαυσιακά χρόνια . 107  

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν αναφέρει αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του σακχαρώδη διαβήτη σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με ανωοθυλακιορρηξία και πολυκυστικές ωοθήκες.211, 212, 213, 214 

Οι νέες γυναίκες που έχουν ανωοθυλακιορρηξία , υπερανδρογοναιμία και πολυκυστικές ωοθήκες αναπτύσσουν παράγοντες κινδύνου για αθηροσκλήρωση και τελικά κλινική Ασθένεια, συγκρίσιμη με εκείνη που παρατηρείται στις μεγαλύτερες , πολύ υπέρβαρες, μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

 

Το λιπιδαιμικό προφίλ μιας νέας γυναίκας με χρόνιο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών , μπορεί να είναι τόσο κακό όσο και μιας άλλης γυναίκας , 30 έτη μεγαλύτερης

 

 

 

6.2 Εμφάνιση Διαβήτη / Μεταβολικού Συνδρόμου


 

 

Κριτήρια Για Μεταβολικό Σύνδρομο Σε Γυναίκες Με Διαγνωσμένο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

 

Revised 2003 consensus on diagnostic criteria and longterm health risks related to polycystic ovary syndrome (PCOS) The Rotterdam ESHRE/ASRM-sponsored PCOS consensus workshop group 

Παράγοντας Κινδύνου Χαμηλότερα Επίπεδα
Κοιλιακή Περιφέρεια 88 εκ.
Τριγλυκερίδια Πάνω από 150 mg/dl
HDL Κάτω από 50 mg/dl
Αρτηριακή Πίεση Πάνω από 130/85
Σάκχαρο Νηστείας Πάνω από 110/126 mg/dl
Καμπύλη Σακχάρου 2 Ωρες Πάνω από 140/199 mg/dl

Το προφίλ λιπιδίων και λιποπρωτεϊνών σε ανδρογονικές γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες (οι οποίες εκτίθενται επίσης σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων με την πάροδο του χρόνου) είναι παρόμοιο με το αντρικό πρότυπο με υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και LDL-χοληστερόλης και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης HDL , και αυτό το μη φυσιολογικό σχήμα είναι ανεξάρτητο από το σωματικό βάρος.

 

Παρόλο που δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί με κατάλληλες επιδημιολογικές μελέτες, είναι λογικό να αναμένεται ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχουν προηγουμένως ανωοθυλακιορρηκτικούς κύκλους , υπερανδρογοναιμία και υπερινσουλιναιμία θα έχουν μείωση του προσδόκιμου ζωής λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων και σακχαρώδη διαβήτη . Αυτές οι γυναίκες θα αποκομίσουν σημαντικά οφέλη από μια επιθετική προληπτική στάση υγείας από την πλευρά του κλινικού ιατρού που οδηγεί σε βελτίωση των δυσμενών παραγόντων μεταβολικού κινδύνου .

 

 Back To Top

 

 

6.3 Ογκολογικά Προβλήματα


Υπάρχουν δυνητικά σοβαρές κλινικές συνέπειες της σταθερής κατάστασης έκκρισης ορμονών. Και όταν αναφερόμαστε σε σταθερή κατάσταση εννοούμε την όχι κυκλική μεταβολή των FSH , LH , καθώς επίσης και την όχι κυκλική μεταβολή του οιστρογόνου και της προγεστερόνης . Ιδιαίτερη έμφαση δέ , δίνεται στην έλλειψη προγεστερόνης λόγω της χρόνιας ανωοθυλακιορηξίας . Εκτός από τα προβλήματα της δυσλειτουργικής και άστατης αιμορραγίας, της αμηνόρροιας, της υπερτρίχωσης και της υπογονιμότητας , η επίδραση του απρόσβλητου και αδιάλειπτου οιστρογόνου είναι η τοποθέτηση της ασθενούς σε σημαντικό κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου και ίσως καρκίνο του μαστού .  

Ο κίνδυνος καρκίνου του ενδομητρίου αυξάνεται (τριπλάσιος) και η χρόνια ανωοθυλακιορρηξία κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών ετών έχει αναφερθεί ότι σχετίζεται με ένα αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια των μετεμμηνοπαυσιακών ετών .

 

Ένα χρόνιο πολυκυστικό σύνδρομο σε νεαρότερη ηλικία , προδιαθέτει σε νεοπλασία σε μεγαλύτερη ηλικία .

 

Στην ασθενή που έχει μακροχρόνια ανωοθυλακιορρηξία , μια βιοψία του ενδομητρίου (με εκτεταμένη δειγματοληψία) είναι μια σοφή προφύλαξη . Η γνωστή συσχέτιση μεταξύ αυτής της κατάστασης και των μη φυσιολογικών αλλαγών του ενδομητρίου πρέπει να λαμβάνεται υπόψη . Οι προδιαθεσικές καταστάσεις του καρκίνου του ενδομητρίου μπορούν να αντιμετωπιστούν σε μικρές , ανωοθυλακιορρηκτικές γυναίκες .

Gitsch G, Hanzal E, Jensen D, Hacker NF, Endometrial cancer in premenopausal women 45 years and younger, Obstet Gynecol 85:504, 1995.

Dockerty MB, Lovelady SB, Faust GT, Carcinoma of the corpus uteri in young women, Am J Obstet Gynecol 61:966, 1991.

Farhi DC, Nosanchuk J, Silverberg SG, Endometrial adenocarcinoma in women under 25 years of age, Obstet Gynecol 68:741, 1986.

Duska LR1, Garrett A, Rueda BR, Haas J, Chang Y, Fuller AF.Endometrial cancer in women 40 years old or younger. Gynecol Oncol. 2001 Nov;83(2):388-93.

 

Παρόλο που μία μελέτη 55 νέων , χρονίως ανωοθυλακιορηκτικών γυναικών (δηλαδή πάσχουσες από χρόνιο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα πάχος ενδομητρίου μικρότερο από 7 mm δεν συσχετίστηκε με υπερπλασία του ενδομητρίου. Ομως , η εμπειρία με υπερηχογράφημα μέτρησης του πάχους του ενδομητρίου σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας είναι τόσο περιορισμένη ώστε είναι αδύνατο να προταθεί μέθοδος αξιολόγησης .  

Cheung AP, Ultrasound and menstrual history in predicting endometrial hyperplasia in polycystic ovary syndrome, Obstet Gynecol 98:325, 2001.

Σε μία μεγαλύτερη μελέτη 355 προεμμηνοπαυσιακών γυναικών παρατηρήθηκαν υπερπλασία και πολύποδες με πάχος μικρότερο από 7 mm και ήταν ακόμη παρόντες με χαμηλότερα επίπεδα αποκοπής από 7 mm .

Dueholm M, Jensen ML, Laursen H, Kracht P, Can the endometrial thickness as measured by trans-vaginal sonograpy be used to exclude polyps or hyperplasia in pre-menopausal patients with abnormal bleeding?, Acta Obstet Gynecol Scand 80:645, 2001.

 

Μεγάλος Πολύποδας Ενδομητρίου

3D : Τεχνική Πολλαπλών Τομών .
Πολύποδας Ενδομητρίου .
Εικόνα από προσωπικό αρχείο .

 Back To Top

 

 

Άλλες ασθένειες:

Διαταραχές στις θυροειδικές ορμόνες (ύπο/ύπερ-θυροειδισμός ή θυροειδίτιδες) μπορεί να προκαλέσουν ανωμαλίες στον κύκλο. Άλλες ασθένειες ή καταστάσεις που μπορεί αναλόγως την περίπτωση να επηρεάσουν τον κύκλο, είναι τα ινομυώματα , ο διαβήτης , η ενδομητρίωση ή ακόμα και κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα . Αιτιολογίες σχετικά με κακοήθη νόσο ωοθηκών ή ενδομητρίου επίσης υπάρχουν . Γενικά , η κακοήθης νόσος είναι σπάνια . Μια γυναίκα που εξετάζεται τακτικά εχει πολύ λιγότερους λόγους να φοβάται .

[ Αρχή Σελίδας ]

 

 


LUF - Luteinized Unruptured Follicle : Ωχρινοποιημένο Ατρητο Ωοθυλάκιο


 Το ωχρινοποιημένο άτρητο ωοθυλάκιο - Luteinized unruptured follicle (LUF) - ορίζεται ως η αποτυχία της ωορρηξίας κατά την οποία, υπάρχει απουσία ρήξης των ωοθυλακίων και της απελευθέρωσης του ωαρίου, και το άτρητο ωοθυλάκιο υφίσταται ωχρινοποίηση (luteinization) υπό τη δράση της LH (ωχρινοτόπου ορμόνης ).

Σε τέτοιες περιπτώσεις , υπάρχει κανονική παραγωγή της προγεστερόνης και η διάρκεια της ωχρινικής φάσης του κύκλου είναι κανονική , δηλαδή η γυναίκα βλέπει περίοδο στην ώρα της . (Marik και Hulka, 1978 , Hamilton 1985 , LeMaire 1987). Αυτή η μορφή της ανοωθυλακιορρηξίας θεωρείται μια από τις αιτίες της γυναικείας υπογονιμότητας (LeMaire, 1987). Το «σύνδρομο» LUF παρατηρείται περίπου στο 10% των κύκλων και των φυσιολογικών γόνιμων γυναικών (Killick και Elstein, 1987). Μια υψηλότερη συχνότητα έχει αναφερθεί σε γυναίκες με υπογονιμότητα (Marik και Hulka, 1978). Η εμφάνιση του LUF έχει συνδεθεί με πολλές συνθήκες όπως ανεξήγητη υπογονιμότητα , ενδομητρίωση , πυελικές συμφύσεις , και τη χρήση των μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων (NSAIDs) (Marik και Hulka, 1978 , Katz 1988 Akil , 1996. ). Το LUF έχει τεκμηριωθεί υπερηχογραφικα και βιοχημικά τόσο σε φυσικούς όσο και σε διεγερμένους (εξωσωματικής) κύκλους (Craft et al., 1980).

 

 Back To Top

 

 

 

Τρόπος Δράσης Αντισυλληπτικών Δισκίων


 

Τα αντισυλληπτικά δισκία παρέχουν τα ακόλουθα οφέλη σε ασθενείς με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών :  

  • Τα αντισυλληπτικά δισκία καταστέλλουν και τα επινεφριδιακά ανδρογόνα αλλά και τα ανδρογόνα των ωοθηκών και μειώνουν την ανάπτυξη τρίχας σχεδόν στα δύο τρίτα των υπερτριχωσικών ασθενών .
  • Το συστατικό προγεστίνης καταστέλλει την LH, με αποτέλεσμα την Μειωμένη παραγωγή ανδρογόνων των ωοθηκών.
  • Το οιστρογόνο αυξάνει την ηπατική παραγωγή της Φυλοδεσμευτικής Σφαιρίνης SHBG, με αποτέλεσμα τη μείωση της ελεύθερης συγκέντρωσης τεστοστερόνης
  • Τα επίπεδα των κυκλοφορούντων ανδρογόνων μειώνονται, συμπεριλαμβανομένων αυτών της DHEAS, η οποία είναι σε κάποιο βαθμό ανεξάρτητη τόσο από την LH όσο και από την της SHBG

 

Αντισυλληπτικά δισκία Το οιστρογόνο και η προγεστερόνη είναι πιο αποτελεσματικά σε συνδυασμό από ότι ο κάθε παράγοντας είναι μόνος στην καταστολή της υπερανδρογοναιμίας εξαρτώμενης από LH . Αν και απαιτείται τουλάχιστον 50 μg αιθινυλ οιστραδιόλης (ΕΕ) για την καταστολή της LH , τα χαμηλότερου οιστρογόνου (περίπου 35 μg EE) δισκία μπορεί να αυξήσουν την φυλοδεσμευτική σφαιρίνη SHBG στον ορό Και να μειώσουν την παραγωγή DHEA-S στα επινεφρίδια που εξαρτάται από την ACTH . Έτσι , τα αντισυλληπτικά χαμηλής δόσης (30-35 μg EE) είναι συνήθως αποτελεσματικά στον έλεγχο της υπερτρίχωσης και της ακμής και έχουν εγκριθεί από τον αμερικανικό FDA για το σκοπό αυτό . Τα αντισυλληπτικά χάπια επίσης προκαλούν κυκλική αιμόρροια και έτσι καταστέλλουν την υπερπλασία του ενδομητρίου , ενώ ταυτόχρονα παρέχουν αντισύλληψη . Σε γυναίκες στις οποίες αντενδείκνυται η χορήγηση οιστρογόνου , μια εναλλακτική υπό προϋποθέσιες λύση θα είναι η μετροξυπρογεστερόνη υψηλής δόσης , αλλά αυτή έχει μέτρια αποτελεσματικότητα . Η προγεστερόνη αναστέλλει την 5α- Αναγωγάση , η οποία μειώνει τη χρήση του ανδρογόνου στο όργανο-στόχο . Σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με κλινικό ήπιο έως μέτριο υπερανδρογονισμό που είναι 35 ετών ή νεότερες και οι οποίες δεν έχουν αντενδείξεις , τα Αντισυλληπτικά χάπια με 35 μg EE μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως θεραπεία πρώτης γραμμής . Η θεραπεία με Αντιανδρογόνο είναι συνήθως απαραίτητη εάν η υπερτρίχωση είναι μέτρια έως σοβαρή ή αν έχει αναπτυχθεί ανδρογενής αλωπεκία. Οι κύριοι κίνδυνοι που ενυπάρχουν στην χρήση από του στόματος αντισυλληπτικών σχετίζονται κυρίως με το περιεχομένου οιστρογόνου . Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τα θρομβοεμβολικά φαινόμενα , την νόσο της χοληδόχου κύστης , την επιδείνωση της υπέρτασης , πονοκεφάλους και ημικρανίες . Η Φλεβίτιδα , η υπέρταση, και η χολολιθίαση είναι σχετικές αντενδείξεις στην χρήση αντισυλληπτικού . Το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για θρομβοεμβολικά φαινόμενα κατά τη χρήση των αντισυλληπτικών και πρέπει να αποθαρρύνεται . Τα Αντισυλληπτικά δισκία μπορεί να επιδεινώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη σε υπερανδρογονικές γυναίκες  

Όταν επιλέγουμε ένα αντισυλληπτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπερτρίχωσης , εξετάζουμε και την ανδρογονικότητα της προγεστίνης. Υπάρχουν τρεις ενώσεις προγεστίνης , νοργεστρέλη, νορεθινδρόνη και οξική νορεθινδρόνη , που είναι δομικά παρόμοιες με την 19-νορτεστοστερόνη . Αυτές οι προγεστίνες , έχουν μικρή ανδρογονική δραστηριότητα . Αρα , καλό είναι να αποφεύγονται τα αντισυλληπτικά που περιέχουν αυτές τις προγεστίνες . Οι λεγόμενες νέες προγεστερόνες , δεσογεστρέλη, γεστοδένη, νοργεστιμάτη, Δροσπιρενόνη , ελαχιστοποίησαν την ανδρογόνο δράση . Οι νέες προγεστίνες προτιμούνται στην αντιμετώπιση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών . 

Η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων με προγεσταγόνο παρόμοιο με την 19-νορτεστοστερόνη μπορεί να αποδειχθεί αναποτελεσματική στην αντιμετώπιση της υπερτρίχωσης . Επίσης υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα προγεσταγόνα αυτά επηρεάζουν αρνητικά την αντίσταση στην ινσουλίνη που εμφανίζεται συνήθως σε αυτές τις ασθενείς . Ετσι , εάν τελικά αποφασιστεί η χρήση των προγεσταγόνων αυτών , αυτά συγχορηγούνται με σπιρονολακτόνη η οποία έχει αντιανδρογονική δράση . Αυτό ήταν συνήθης πράξη 10 έτη πρίν , τώρα πιά το σχήμα αυτό δεν χρησιμοποιείται τόσο .

Wild, R. A., Umstot, E. S., Andersen, R. N., Ranney, G. B., and Givens, J. R. (1983). Androgen parameters and their correlation with body weight in one hundred thirty-eight women thought to have hyperandrogenism. Am. J. Obstet. Gynecol. 146(6), 602–606.
Korytkowski, M. T., Mokan, M., Horwitz, M. J., and Berga, S. L. (1995). Metabolic effects of oral contraceptives in women with polycystic ovary syndrome. J. Clin. Endocrinol. Metab. 80(11), 3327–3334.
Korytkowski, M. T., Berga, S. L., and Horwitz, M. J. (1995). Comparison of the minimal model and the hyperglycemic clamp for measuring insulin sensitivity and acute insulin response to glucose. Metabolism 44(9), 1121–1125.

 

Αντισυλληπτικά Δισκία

 

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΟ ΠΡΟΓΕΣΤΑΓΟΝΟ
Meliane ®
μονοφασικό
21 λευκά



30 μg ethinylestradiol



75 μg gestodene
Yasmin ®
μονοφασικό
21 λευκά



30 μg ethinylestradiol



3 mg drospirenone
Gynofen 35 ®
μονοφασικό
21 λευκά



50 μg ethinylestradiol



2 mg cyproterone(αντιανδρογόνο)
Yasminelle ®
μονοφασικό
21 λευκά



20 μg ethinylestradiol



3 mg drospirenone
Yasminelle ®
μονοφασικό
21 ρόζ



20 μg ethinylestradiol



3 mg drospirenone
Gracial ®
διφασικό
7 γαλάζια
15 άσπρα



40 μg ethinylestradiol
30 μg ethinylestradiol



25 μg desogestrel
125 μg desogestrel
Laurina ®
τριφασικό
7 κίτρινα
7 κόκκινα
7 άσπρα



35 μg ethinylestradiol
30 μg ethinylestradiol
30 μg ethinylestradiol



25 μg desogestrel
100 μg desogestrel
150 μg desogestrel
Trigynera ®






30 μg ethinylestradiol




50 μg gestodene

Qlaira ®
τετραφασικό
2 βαθύ κίτρινα
5 ρόζ
17 κίτρινα
2 καφέ
2 άσπρα



2 mg dienogest
2 mg estradiol valerate
2 mg estradiol valerate
1 mg estradiol valerate
χωρίς ορμόνες



2 mg dienogest
2 mg dienogest
3 mg dienogest
1 mg estradiol valerate
χωρίς ορμόνες

 Back To Top

 

 

 

Τρόπος Δράσης Μονοθεραπείας Με Προγεσταγόνο


 

Τα προγεσταγόνα δεν χρησιμοποιούνται κατά κόρον στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών . Παρόλαυτά , σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίες παρουσιάζουν διαταραχές κύκλου λόγω ανωορρηξίας , μπορούν να προσδώσουν κάποια κυκλικότητα . Επίσης μπορούν να αναστείλλουν ώς ένα βαθμό τις υπερπλασίες του ενδομητρίου .  

Πρίν την έναρξη χορήγησής τους συνιστάται μια διαγνωστική απόξεση ή υστεροσκόπηση , έτσι ώστε να υπάρχει ένα ιστολογικό σημείο αναφοράς .  

 

 

 

 

 

Τρόπος Δράσης Μετφορμίνης


 

Η μετφορμίνη είναι ένα αντιδιαβητικό δισκίο . Λειτουργεί με πολλαπλούς τρόπους α) προκαλεί μια καθυστέρηση στην απορρόφηση των υδατανθράκων από το γαστρεντερικό σωλήνα και ως εκ τούτου το σάκχαρο αίματος δεν αυξάνεται πολύ γρήγορα β) επιδρά πάνω στους περιφερικούς ιστούς και αυξάνει την ανταπόκρισή τους στην ινσουλίνη , άρα χρειάζεται λιγότερη ινσουλίνη για το ίδιο αποτέλεσμα και ώς εκ τούτου εμποδίζεται η υπερινσουλιναιμία που επηρεάζει την ωοθήκη και γ) άμεσες , λιγότερο κατανοητές , επιδράσεις στην ίδια την ωοθήκη .  

Αποτελεί πλέον μια καθιερωμένη και συχνή πρακτική στον χειρισμό του συνδρόμου πολυκιστικών ωοθηκών σε υπέρβαρες γυναίκες . Σε μερικές περιπτώσεις έχει εφαρμογή και σε γυναίκες κανονικού βάρους με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών .

Τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται μετά από 4-6 μήνες θεραπείας και φυσικά σε συνδυασμό με άσκηση και διατροφή .

Τα μειονεκτήματα της μετφορμίνης είναι η "ρετσινιά" που έχει ώς αντιδιαβητικό δισκίο , οι γαστρεντερικές διαταραχές που προκαλεί , και το γεγονός ότι ο τρόπος δράσης είναι αργός και πρέπει να συνδυαστεί με διατροφή και άσκηση .  

 Back To Top

 

 

Τρόπος Δράσης Κλομιφαίνης


 

Η κλομιφαίνη προκαλεί μια μικρή σχετικά (με την FSH) διέγερση των ωοθηκών διαμέσου του άξονα υποθαλάμου-υποφύσεως . Η κλομιφαίνη υπόσχεται μόνον περισσότερα ωάρια για ωορρηξία , και τίποτε παραπάνω . Δεν επιδιορθώνει τον καταμήνιο κύκλο και ούτε τις επιδράσεις στο ενδομήτριο . Εχει εφαρμογή σε συγκεκριμένο πληθυσμό γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών , και η χορήγησή της πρέπει να γίνεται υπό παρακολούθηση .  

 

 Back To Top

 

 

Ερωτήσεις / Απαντήσεις


Εχω περίοδο δύο φορές το μήνα . Τί μπορεί να συμβαίνει ;

Κατ'αρχάς πρέπει να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για επαναλαμβανόμενο φαινόμενο ή μόνο για έναν μήνα . Ο ιατρός σας , από το ιστορικό και με διάφορες άλλες ερωτήσεις μπορεί να αντιληφθεί εάν πρόκεται για μεμονωμένο γεγονός ή για την αρχή μιας νέας παθολογικής κατάστασης . Από  την υπερηχογραφία μπορούν να αποκλειστούν άλλες παθολογικές καταστάσεις . Η γυναικολογική εξέταση μπορεί να κάνει σαφή διάκριση μεταξύ αίματος που προέρεχεται από την μήτρα όπως η περίοδος , ή αίματος που προέρχεται από τον τράχηλο ή ακόμα και τον κόλπο . Για λειτουργικές αιμορραγίες (π.χ. ενδοκρινολογικά , πολυκυστικές ωοθήκες κλπ) μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση . Ενδομητρικοί πολύποδες και ινομυώματα θα γίνουν αντιληπτά και θα αρχίσουν να παρακολουθούνται . Σε κάθε περίπτωση μια επίσκεψη στον ιατρό σας θα σας διαλευκάνει τις απορίες .

 

Είμαι 28 ετών . Η περίοδος μου έρχεται κάθε 35 ημέρες . Μερικές φορές κάνει να έρθει και παραπάνω χρόνο , ακόμα και δύο μήνες . Τί μπορεί να συμβαίνει ;

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ολιγομηνόρροια . Χρειάζεται διερεύνηση . Οφείλετε στον εαυτό σας να εξετάσετε τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό , και να δράσετε αναλόγως . Δεν πρέπει να αφήσετε αυτήν την κατάσταση να παγιωθεί .

 

Η περίοδος έρχεται κανονικά αλλά υπάρχει συνέχεια και μετά την εβδομη μέρα με καφέ αίμα

Πρόκειται συνήθως για παλιό αίμα που έχει παραμείνει στον κόλπο και εξέρχεται αργότερα με καφέ χρωματισμό . Χρείάζεται να γίνει διερεύνηση .

 

Μετά από κάθε επαφή έχω αίμα αρκετά κόκκινο

Πρόκειται για ανώμαλη κολπική αιμόρροια . Πρέπει να εξεταστείτε οπωσδήποτε . Το αίμα μπορεί να προέρχεται από τον τράχηλο , τον κόλπο , ή και το ενδομήτριο . Το γεγονός ότι δεν έχει καταμήνιο χαρακτήρα υποδηλώνει ότι δεν ακολουθεί τις καταμήνιες ορμονικές μεταβολές .

 

Η περίοδος έρχεται κάθε 35 ημέρες αλλά μερικές φορές αργεί , και τότε έχω πολύ περισσότερο πόνο

Πρόκειται πιθανώς για ολιγομηνορροϊκό σύνδρομο (το οποίο φυσικά και χρειάζεται διερεύνηση) και ο περισσότερος πόνος οφείλεται στην μεγαλύτερη ποσότητα αίματος που πρέπει να εξαχθεί . Πρέπει να επισκευτείτε τον ιατρό σας για να διευκρινιστεί η αιτολογία .

 

Εχω σταθερό κύκλο 28 ημερών αλλά πολύ πόνο στην περίοδο

Η σταθερότητα των 28 ημερών δηλώνει συνήθως ομαλή ορμονική λειτουργία . Ο έντονος πόνος στην περίοδο ονομάζεται δυσμηνόρροια και πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ της ιδιοπαθούς δυσμηνόρροιας και της δυσμηνόρροιας που οφείλεται σε ενδομητρίωση . Η κατάσταση δεν πρέπει να παγιωθεί για πολλά χρόνια . Υπάρχουν λύσεις τόσο φαρμακολογικές όσο και επεμβατικές .

 

Ο HPV προκαλεί αλλαγές στην περίοδο ;

Κατηγορηματικά όχι . Ο ιός HPV δεν προκαλεί αλλαγές στην εμμηνοροϊκό κύκλο της γυναίκας  .

 

Η φλεγμονή του τραχήλου μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην περίοδο ;

Η τραχηλική φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει ανώμαλη κολπική αιμόρροια επειδή ο τράχηλος έχει γινει αρκετά ευαίσθητος , λόγω της φλεγμονής . Αυτό συνήθως γίνεται με τις χρόνιες τραχηλικές φλεγμονές . Η  φλεγμονή του τραχήλου αυτή καθ'αυτή δεν προκαλεί αλλαγές στην περίοδο . Ομως , Κάθε ανώμαλη κολπική αιμόρροια πρέπει να ελέγχεται .

 

Downloads

Picture

Ενημερωτικό φυλλάδιο ( ΕΛΛ )  [PDF] 

The American College Of Obstetricians And Gynecologist Frequently Asked Questions : Polycystic  Ovary Syndrome [PDF] 

AMERICAN SOCIETY FOR REPRODUCTIVE MEDICINE : Hirsutism and Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) [PDF] 

 

 

Η σελίδα έχει εώς τώρα

Επισκέπτες

  Google Location


Δείτε Επίσης :


Υπερηχογραφική Παρακολούθηση Φυσιολογικού Κύκλου Και Επιβεβαίωση Ωορρηξίας

Διαταραχές Κύκλου

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Αντιμετωπίζοντας Την Υπερτρίχωση Στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Επίδραση Του Λιπώδους Ιστού Στην Περίοδο

Υπερηχογραφικά Κριτήρια Για Τον Χαρακτηρισμό Των Ωοθηκών Ως Πολυκυστικές


[ Επικοινωνία ] [ Αρχή Σελίδας ] [ Sitemap ]

[ Find Us On Google Maps ]

  Πέτρος Ζαργάνης    Μαιευτήρας - Γυναικολόγος   Λ.Ποσειδώνος 85 Γλυφάδα , 16675  Τηλ:210 89 85 819