Μαιευτική Γυναικολογική ΜέριμναMenu

×
×

Διαταραχές Κύκλου


   Desktop View          Αλλαγή σε :Mobile View


 

Εισαγωγή

Χαρακτηριστικά

Ο Καταμήνιος Κύκλος - Περιγραφή

Αιτιολογίες Διαταραχών Εμμηνορυσιακού Κύκλου

Σημαντικές ορμονικές διαταραχές

Ηπιότερες ορμονικές διαταραχές

Κύκλος χωρίς ωορρηξία

Εξαντλητική δίαιτα η/και άσκηση

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Απότομη αύξηση του σωματικού βάρους (ή και μείωση)

Ηλικία

Ενδομητρικοί πολύποδες

Αδενομύωση

Ινομυώματα

Υπερπρολακτιναιμία

Άλλες ασθένειες

Ερωτήσεις / Απαντήσεις   

 

 

Εισαγωγή


Στις περισσότερες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας συμβαίνει, κάποιες φορές ο κύκλος τους να εμφανίσει κάποια ανωμαλία. Δηλαδή, η περίοδος τους να έρθει αργότερα, πολύ νωρίτερα, δυο φορές τον ίδιο μήνα ή και καθόλου. Επίσης μπορεί η περίοδος αυτή να έχει διαφορετική διάρκεια και ποσότητα ή ακόμα και χρώμα αίματος. Κάθε γυναίκα έχει διαφορετικό εμμηνορροϊκό κύκλο. Κάποιες γυναίκες έχουν περίοδο 8 με 11 φορές τον χρόνο ενώ κάποιες άλλες ακόμα και 13 . Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή . Ο έμμηνος κύκλος αντικατοπτρίζει την διαδικασία του σχηματισμού και ωρίμανσης του ωοθυλακίου και , ιδανικά, οι γυναίκες έχουν περίοδο κάθε 24 με 35 ημέρες . Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών έχουν περίοδο κάθε 28 μέρες . Ο κύκλος υπολογίζεται από την πρώτη μέρα της εμμήνου ρύσεως μέχρι την τελευταία μέρα πριν από την έμμηνο ρύση του επόμενου μήνα . 

Όλες οι γυναίκες που συμβουλεύονται τον γυναικολόγο τους για το σύμπτωμα των διαταραχών κύκλου θα πρέπει να έχουν μια διαγνωστική αξιολόγηση η οποία καλύτερο είναι να αρχίσει από την πρώτη κιόλας επίσκεψη . Η όλιγομηνόρροια , η πολυμηνόρροια , η Αμηνόρροια και οι διαταραχές του κύκλου είναι μια πηγή ανησυχίας για κάθε γυναίκα , και η διαγνωστική αξιολόγηση θα ανακουφίσει τις όποιες ανησυχίες . Επιπρόσθετα , σοβαρότερα αίτια θα διερευνηθούν ταυτόχρονα . Στην πρώτη επίσκεψη μπορούμε συνήθως να αποκλείσουμε ή να επιβεβαιώσουμε μια εγκυμοσύνη , όπως επίσης να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει ή όχι κάποια ενδοπυελική μάζα .

Η πρώτη επίσκεψη είναι συνήθως χρονοβόρα . Είναι απαραίτητο να λάβουμε ένα λεπτομερές ιστορικό και να εκτελέσουμε μια ενδελεχή φυσική εξέταση , «από την κορυφή ώς τα νύχια» και όχι μόνο γυναικολογικά . Από τις ερωτήσεις του ιστορικού και μόνον , ο γυναικολόγος είναι ικανός να εξάγει πολύ αξιόπιστα συμπεράσματα , και να ερμηνεύσει τα φυσικά ευρήματα της αντικειμενικής εξέτασης . Συνήθως , μπορούμε να πιθανολογήσουμε και τα ευρήματα των αιματολογικών - ορμονολογικών εξετάσεων απο το ιστορικό . Η εξεταζόμενη πρέπει να είναι διαθετημένη να αφιερώσει χρόνο και να συνειδητοποιήσει ότι οι λύσεις στα χρόνια προβλήματα απαιτούν οργανωμένη προσέγγιση , εξατομίκευση των διαγνωστικών πρωτοκόλλων , ενδεχομένως επανάληψη κλινικής και υπερηχογραφικής εξέτασης μέσα στον ίδιο κύκλο , αποκλεισμό σοβαρών αιτιολογιών και επιβεβαίωση της διάγνωσης με αντικειμενικά και «ξερά» διαγνωστικά κριτήρια . Αυτά δεν μπορούν να γίνουν βιαστικά , απαιτούν ενασχόληση τόσο από την εξεταζόμενη όσο και από το γυναικολόγο και , κυρίως , καλή συνεργασία μεταξύ τους .

Υπάρχουν πολλά διαγνωστικά πρωτόκολλα για τη διερεύνηση των διαταραχών κύκλου και της δευτεροπαθούς αμηνόρροιας . Κοινά χαρακτηριστικά όλων είναι τα εξής :

1) Ο αποκλεισμός ή η επιβεβαίωση μιας εγκυμοσύνης
2) Η εξάρτηση των διαγνωστικών πρωτοκόλλων από την ηλικία της εξεταζόμενης (εάν πρόκειται για κορίτσι , έφηβη , νέα γυναίκα , περιεμμηνοπαυσιακή ή μετεμμηνοπαυσιακή )
3) Ο αποκλεισμός ή η επιβεβαίωση αμιγούς ανατομικής γυναικολογικής παθολογίας
4) Ο αποκλεισμός ή η επιβεβαίωση αμιγώς γυναικολογικών καλοήθων υπερπλασιών ή ογκόμορφων διεργασιών (πολύποδες , ινομυώματα , ενδομητριώματα κλπ)
5) Η εξάρτηση του καταμήνιου κύκλου και από μή γυναικολογικά όργανα (θυροειδής , υπόφυση κλπ)
6) Η εξάρτηση του καταμήνιου κύκλου από το νευρικό σύστημα (άγχος)
7) Η εξάρτηση του καταμήνιου κύκλου από το μεταβολισμό (άσκηση ή καθιστική ζωή)
8) Η εξάρτηση του καταμήνιου κύκλου από πολυπαραγοντικές γυναικολογικές και μή διεργασίες , όπως για παράδειγμα το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών
9) Η πιθανότητα (μικρή) να οφείλεται η διαταραχή σε εγκατεστημένη ή αρχόμενη νεοπλασία

Συνήθως , ακολουθώντας την διαγνωστική προσέγγιση μπορούμε να προσφέρουμε θεραπεία και / ή αντιμετώπιση . Τα δύο πράγματα αυτά είναι διαφορετικά . Θεραπεία θεωρείται η αφαίρεση ενός ενδομητρικού πολύποδα που που προκαλεί μηνομητρορραγία ή μεσοκυκλική αιμόρροια . Αντιμετώπιση είναι η χορήγηση για παράδειγμα , θυροξίνης σε υποθυροειδισμό που προκαλεί ολιγομηνόρροια .

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις στις οποίες δεν απαιτείται παρέμβαση , απλά παρακολούθηση . Τρανό παράδειγμα , οι λειτουργικές κύστεις ωοθηκών τις οποίες ανευρίσκουμε σε μια ανήσυχη νέα κοπέλα που βιώνει μια παροδική αλλαγή στην περιοδικότητα του κύκλου της .

Ενα άλλο θέμα που προκύπτει συνήθως από την επίσκεψη είναι η προγνωστική διερεύνηση . Πολλές εξεταζόμενες θέλουν να γνωρίζουν τι μπορεί να σημαίνει η αλλαγή του κύκλου για την γονιμότητά τους , και ενδεχομένως να επιβεβαιώσουν την γονιμότητά τους . Ο γυναικολόγος μπορεί να προσφέρει απτές αποδείξεις για το αποθεματικό των ωoθηκών με μια απλή υπερηχογραφική εξέταση (αριθμός οωθυλακίων) και ένα τέστ αίματος (αντι-μυλλεριανή ορμόνη AMH anti-mullerian hormone) . Μπορούμε επίσης να λάβουμε δείγμα από τον τράχηλο της μήτρας για καλλιέργεια ή/και ανίχνευση χλαμυδιακού DNA (τα χλαμύδια είναι το αίτιο σαλπιγγικής απόφραξης) . Η βατότητα όμως των σαλπίγγων δεν μπορεί να ελεγθεί χωρίς σαλπιγγογραφία ή λαπαροσκόπηση . Υπερηχογραφικά μπορούμε να διακρίνουμε υδροσάλπιγγα (που σημαίνει πάσχουσα σάλπιγγα ή και σάλπιγγες) , αλλά μόνο με τον υπέρηχο δεν μπορούμε να δούμε εάν οι σάλπιγγες είναι διαβατές . Ενώ δηλαδή είμαστε σε θέση να δώσουμε μια απάντηση για το αποθεματικό των ωοθηκών , η διαγνωστική αξιολόγηση της βατότητας των σαλπίγγων δεν μπορεί να εκτελεστεί πλήρως στο ιατρείο , διότι χρειάζεται και σαλπιγγογραφία ή λαπαροσκόπηση .

 

 

Χαρακτηριστικά του εμμηνορυσιακού κύκλου


 Όπως είναι γνωστό , ο καταμήνιος κύκλος χαρακτηρίζεται από περιοδικότητα , ποσότητα αίματος , διάρκεια αιμόρροιας , ύπαρξη ή όχι πόνου , ύπαρξη ή όχι προεμηνορρυσιακών συμπτωμάτων , ενδεχομένως άλγος στους μαστούς , και σε αρκετές περιπτώσεις , αλλαγές και στην διάθεση . Τα χαρακτηριστικά αυτά , είναι λίγο - πολύ σταθερά για κάθε γυναίκα και αντικατοπτρίζουν την ορμονική της λειτουργία και φυσικά την σταθερότητα του τρόπου ζωής της . Αν για παράδειγμα μια γυναίκα με σταθερό κύκλο πάρει , ή χάσει  15 κιλά , ή αν αρχίσει εντονότατη σωματική άσκηση ή αν αγχωθεί πολύ , τότε είναι φυσικό και επόμενο , τα χαρακτηριστικά του καταμήνιου κύκλου της να μεταβληθούν . Στις περισσότερες περιπτώσεις , ο οργανισμός επανέρχεται στην προτέρα κατάσταση μόλις το αίτιο παύει να υπάρχει . 

 Ένα άλλο σημείο που οφείλουμε να αναφέρουμε , και που μάλλον θα έχει διαφύγει από τις ιντερνετικές αναγνώστριες , είναι η αναφορές στην λεγόμενη "αναπαραγωγική ηλικία" . Όπως ο καταμήνιος κύκλος έχει εύρος (περίοδος κάθε 26 ή κάθε 34 μέρες ) έτσι έχει και η αναπαραγωγική ηλικία . Για παράδειγμα , μια 15χρονη με μεγάλες διακυμάνσεις του κύκλου μπορεί να μείνει έγκυος , όπως δεν αποκλείεται μια γυναίκα 45 ετών η οποία έχει περίοδο κάθε 40 μέρες να μείνει και αυτή έγκυος ! Ενώ επίσης μια γυναίκα 48 ετών με κάθε μήνα περίοδο , αδυνατεί (στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων) να τεκνοποιήσει . Αλλά βέβαια , εξαιρέσεις υπάρχουν .  Εν ολίγοις , οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι κάθε γυναίκα είναι διαφορετική , ότι υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις και στην περιοδικότητα αλλά και στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του κύκλου , και ότι αυτά επηρεάζονται ποικιλοτρόπως από πολλούς παράγοντες .

 Σκοπός μας δεν είναι να θέσουμε ορισμούς για την ολιγομηνόρροια ή την μητρορραγία (αυτοί οι ορισμοί υπάρχουν παντού) αλλά να παρουσιάσουμε τις περιπτώσεις για τις οποίες η κλινικο-εργαστηριακή διερεύνηση θα βοηθήσει την γυναίκα .

 

   [ Αρχή Σελίδας ]

 

 

Ο Καταμήνιος Κύκλος - Περιγραφή


 Ένας φυσιολογικός κύκλος περιόδου είναι σημαντικός παράγοντας για τη σύλληψη. Ο μηνιαίος κύκλος αναφέρεται στην ωρίμανση και την απελευθέρωση του ωαρίου, καθώς και στην προετοιμασία της μήτρας για την υποδοχή του γονιμοποιημένου ωαρίου, δηλαδή του εμβρύου. Οι ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του κύκλου ελέγχουν τα γεγονότα που οδηγούν στην εγκυμοσύνη. Την πρώτη μέρα του κύκλου, όταν η έμμηνος ρύση (περίοδος) ξεκινά, το ενδομήτριο από τον προηγούμενο κύκλο αποβάλλεται μαζί με το μη γονιμοποιημένο ωάριο.Ένας τυπικός κύκλος διαρκεί για περίπου 28 ημέρες με απόκλιση +/- 3-4 μέρες και χωρίζεται στις ακόλουθες φάσεις. 

 

Παραγωγική φάση – Ημέρες 1 με 13 (σε κύκλο 28 μερών)

Κατά την παραγωγική φάση εκκρίνεται από την υπόφυση στον εγκέφαλο η Θυλακιοτρόπος Ορμόνη (FSH), η οποία δρα στα ωοθυλάκια, προκαλεί την ωρίμανση τους και τα ενεργοποιεί να παράγουν οιστρογόνα.Τα οιστρογόνα δρουν στο ενδομήτριο (εσωτερικός χιτώνας μήτρας) και προκαλούν την πάχυνσή του, ώστε να είναι έτοιμο να δεχτεί το γονιμοποιημένο ωάριο.Η παραγωγική φάση δεν είναι γενικά σταθερή σε διάρκεια και κυμαίνεται γενικά από 10 ως 18 ημέρες. Είναι αυτή που καθορίζει και τη διάρκεια του κύκλου. Στους κύκλους των 28 ημερών διαρκεί 14 ημέρες, στους βραχύτερους κύκλους (<28 ημερών) είναι τόσο μικρότερη όσο μικρότερος είναι ο κύκλος και στους μακρύτερους κύκλους (>28 ημερών) είναι τόσο μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια του κύκλου.

 

Ωορρηξία – Περίπου 14 ημέρες πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου

Λίγο πριν την ωορρηξία τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται πολύ προκαλώντας την έκκριση από την υπόφυση της Ωχρινοποιητικής Ορμόνης (LH), η οποία δρα στο κυρίαρχο ωοθυλάκιο και προκαλεί τη ρήξη του και την απελευθέρωση του ωαρίου. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας της, η γυναίκα απελευθερώνει συνήθως ένα ώριμο ωάριο κάθε μήνα. Σε σπάνιες περιπτώσεις απελευθερώνονται 2 ωάρια (< 1%). Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως ωορρηξία. Η τραχηλική βλέννη είναι πιο δεκτική στο σπέρμα όλο αυτό το διάστημα και η γυναίκα έχει τις καλύτερες πιθανότητες σύλληψης ακριβώς πριν και κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Tο σπέρμα μπορεί να επιβιώσει μέχρι και για μια εβδομάδα (μέση διάρκεια τρεις ημέρες) μέσα στο σώμα της γυναίκας.  Ετσι , το χρονικό διάστημα λίγο πριν την ωορρηξία θεωρείται γόνιμο. Γόνιμες θεωρούνται επίσης και οι μια με δύο ημέρες μετά την ωορρηξία, διότι το ωάριο έχει διάρκεια ζωής περίπου 20 ώρες. Σε περίπτωση που ωριμάσουν δύο ωάρια, το δεύτερο θα απελευθερωθεί μέσα σε 24 ώρες από το πρώτο. Ωορρηξία δεν συμβαίνει απαραίτητα σε κάθε κύκλο. Οι κύκλοι χωρίς ωορρηξία καλούνται ανωορρηκτικοί και παρατηρούνται φυσιολογικά σε νέες γυναίκες στην εμμηναρχή, σε γυναίκες που θηλάζουν, σε γυναίκες που βρίσκονται κοντά στην εμμηνόπαυση καθώς και σε γυναίκες με κύκλο μεγαλύτερο των 35 ημερών.  Είναι μια κοινή παρερμηνεία ότι η ωορρηκτική φάση αρχίζει γύρω στην 14 ημέρα του κύκλου. Υπάρχει αρκετή ποικιλότητα και η ωορρηξία μπορεί να γίνει στην 8η , 9η , 10η μέρα κλπ.  Στην πραγματικότητα, μπορεί να προσδοριστεί εκ των υστέρων  ως η 14 ημέρα πριν την αρχή  του επόμενου κύκλου, ο οποίος μπορεί να μην είναι ακριβώς 28 ημέρες. Ο κύκλος αρχίζει την πρώτη ημέρα που υπάρχει κανονική ροή κόκκινου αίματος. Μόλις καθοριστεί η διάρκεια του κύκλου μιας γυναίκας, αφαιρούνται 14 ημέρες από την προβλεπόμενη λήξη του κύκλου για τον προσδιορισμό της ωορρηξίας.

 

Εκκριτική φάση – Ημέρες 15 με 28

Σε αντίθεση με την παραγωγική, η εκκριτική φάση έχει σταθερή διάρκεια 12-14 ημέρες. Κατά τη φάση αυτή και με την επίδραση της Ωχρινοποιητικής ορμόνης (LH) παράγονται από το άδειο ωοθυλάκιο, που πλέον ονομάζεται ωχρό σωμάτιο, Οιστρογόνα και Προγεστερόνη και προετοιμάζεται το ενδομήτριο για την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου.

 

Γονιμοποίηση

Η ωορρηκτική φάση του έμμηνου κύκλου είναι η καλύτερη χρονική στιγμή για τη γονιμοποίηση. Όταν ένα ζευγάρι έχει σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, το σπέρμα κολυμπάει μέσω της τραχηλικής βλέννας, στη μήτρα και κατά μήκος της σάλπιγγας, όπου θα συναντήσει το ωάριο. Παρά το γεγονός ότι, από γόνιμους άνδρες, απελευθερώνονται εκατομμύρια σπερματοζωάρια, μόνο ένα σπερματοζωάριο μπορεί να γονιμοποιήσει φυσιολογικά ένα ωάριο. Το ωάριο έχει την ικανότητα να γονιμοποιηθεί για περίπου 24 ώρες μετά την απελευθερώσή του από το ωοθυλάκιο. Εάν η γονιμοποίηση δεν πραγματοποιηθεί, το ωάριο περνά μέσα από τη μήτρα, και το ωχρό σωμάτιο παύει να λειτουργεί περίπου την 26η ημέρα του κύκλου Στη συνέχεια, το ενδομήτριο αποβάλλεται και ξεκινάει ο επόμενος κύκλος.

 

Εμφύτευση

Μετά τη γονιμοποίηση, το έμβρυο ταξιδεύει μέσα στην σάλπιγγα προς τη μήτρα. Μέσα στην μήτρα, εμφυτεύεται περίπου την 20η ημέρα του κύκλου και συνεχίζει να αναπτύσσεται. Το ωχρό σωμάτιο συνεχίζει να παράγει την ορμόνη Προγεστερόνη για τη διατήρηση της εγκυμοσύνης. 

 

 Back To Top

 

 

 

Αιτιολογίες Διαταραχών Εμμηνορυσιακού Κύκλου


Σημαντικές ορμονικές διαταραχές :

Ορισμένες φορές, κυρίως λόγω κάποιας σημαντικής ορμονικής ανωμαλίας δεν πραγματοποιείται στον τρέχοντα κύκλο ωορρηξία, με αποτέλεσμα διαταραχή , ή και χαμένη περίοδο στον επόμενο κύκλο . Εννοείται βέβαια , ότι κάθε καθυστέρηση πρέπει να ελέγχεται για πιθανή εγκυμοσύνη .

[ Αρχή Σελίδας ]

Ηπιότερες ορμονικές διαταραχές :

Πολλές φορές συμβαίνει εξωγενείς παράγοντες ή κάποια φαρμακευτική αγωγή να προκαλέσουν ορμονικές αλλαγές που αν και δεν είναι τόσο σημαντικές , παρόλαυτά όμως μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στο πότε η γυναίκα κάνει ωορρηξία . Όχι σταθερή ωορρηξία σημαίνει όχι σταθερή επόμενη περίοδος και άρα ακατάστατος κύκλος . Ενα παράδειγμα τέτοιας διαταραχής είναι το Επίμονο άτρητο ωοθυλάκιο (ή αλλιώς επίμονο ωχρό) το μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση και μεγαλύτερο άλγος στους μαστούς από το συνηθισμένο .

 

Ανωμαλίες Εμμηνορυσιακού Κύκλου Λειτουργικές Μητρορραγίες

Διαταραχές Της Παραγωγικής Και Εκκριτικής Φάσης Που Προκαλούν Λειτουργικές Μητρορραγίες

 

[ Αρχή Σελίδας ]

 

 

Κύκλος χωρίς ωορρηξία :

Υπάρχουν περιπτώσεις που ο καταμήνιος κύκλος είναι φυσιολογικός , η παραγωγή προγεστερόνης είναι φυσιολογική , η μεσοκυκλική αιχμή της LH είναι επίσης φυσιολογική (το τέστ ωορρηξίας ούρων βγαίνει θετικό) , η χρονική διάρκεια του κύκλου φυσιολογική , αλλά δεν υπάρχει ωορρηξία . Ενα κλασσικό παράδειγμα είναι το ωχρινοποιημένο άτρητο ωοθυλάκιο . Στην διεθνή βιβλιογραφία ονομάζεται Luteinized Unruptured Follicle (LUF) , και αποτελεί αίτιο υπογονιμότητας . Η διάγνωσή του γίνεται με τον συνδυασμό του ιστορικού και της υπερηχογραφικής εικόνας .

[ Αρχή Σελίδας ]    [ Ωχρινοποιημένο Ατρητο Ωοθυλάκιο ]

 

 

Εξαντλητική δίαιτα η/και άσκηση :

H έντονη καθημερινή άσκηση (αθλήτριες) αθώς και οι εξαντλητικές δίαιτες, ιδιαίτερα αυτές που οφείλονται σε κάποια τροφική διαταραχή ή σε ασθένεια , και οδηγούν σε χαμηλό δείκτη σωματικής μάζας , είναι δυνατόν να προκαλέσουν διαταραχές στην ωορρηξία καθώς και τη ποσότητα και τη διάρκεια της περιόδου . Ηπιότερη άσκηση ή/και δίαιτα , όπως για παράδειγμα συμβαίνει κατ επιλογήν σε κοπέλες που θέλουν να βελτιώσουν την εικόνα τους εν όψει καλοκαιριού , μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κάποια διαταραχή του κύκλου .

[ Αρχή Σελίδας ]  [ Η Τριάδα Της Αθλήτριας ]

 

 

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών :

Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά περίπου 15% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Πολύ σημαντικό θέμα στη σύγχρονη γυναικολογία που όμως πολλές φορές ούτε η διάγνωση είναι σωστή ούτε και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι ολοκληρωμένη . Αυτή η πάθηση, σχετίζεται με το σχηματισμό μικροσκοπικών κύστεων στις ωοθήκες, κυρίως στην περιφέρεια τους, με υπερπαραγωγή ανδρογόνων και αναστολή της ωορρηξίας σε κάποιες περιόδους του έτους (όχι συνεχώς) . Οι γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο αυτό συνήθως έχουν σημαντικές διαταραχές κύκλου. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα και να αυξήσει το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη , καρδιοπάθειας και σε μακροχρόνιες αρύθμιστες βαριές περιπτώσεις ακόμα και καρκίνο ενδομητρίου . Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωσή του και αντιμετώπιση . Υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι διάγνωσης και συγκεκριμένα κριτήρια .

To σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και τα κριτήρια διάγνωσης αυτού εξετάζονται σε άλλη σελίδα .  

Οι παρακάτω τρείς εικόνες είναι απτή απόδειξη ότι με ένα τουλάχιστον "ελαφρύ" σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών υπάρχει κάλλιστα η πιθανότητα εγκυμοσύνης .  

 

Ωοθήκη Ομοιάζουσα Υπερηχογραφικώς Με Πολυκυστική

Εικ 1 : Ωοθήκη Ομοιάζουσα Υπερηχογραφικώς Με Πολυκυστική .
Το κριτήριο του μεγάλου μεγέθους δεν εκπληρώνεται .
Εικόνα από προσωπικό αρχείο .

Ωχρό Σωμάτιο Κύησης 6 εβδ .

Εικ 2 : Ωχρό Σωμάτιο Κύησης 6 εβδ Επί Υπερηχογραφικώς Πολυκυστικών Ωοθηκών .
Ιδιο Περιστατικό Με την Εικ 1 .
Εικόνα από προσωπικό αρχείο .

Κύηση Επί Πολυκυστικών Ωοθηκών .

Εικ 3 : Κύηση Επί Πολυκυστικών Ωοθηκών .
Υπερηχογραφικώς υπήρχε μορφολογία πολυκυστικών ωοθηκών ,
Αλλά δεν υπήρχε μεγάλο μέγεθος ωοθηκών .
Κλινικώς δεν υπήρχε υπερτρίχωση ή ανδρογοναιμία .
Υπήρχε όμως ασταθής κύκλος .
Εικόνα από προσωπικό αρχείο .

Με ένα τουλάχιστον "ελαφρύ" σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών υπάρχει κάλλιστα η πιθανότητα εγκυμοσύνης . Η εγκυμοσύνη είναι 6 εβδομάδων ενώ με την τελευταία περίοδο θα αντιστοιχούσε σε 9 εβδομάδες .

 

Ολες οι εικόνες από προσωπικό αρχείο .

 

[ Αρχή Σελίδας ]  [ Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών ]

 

 

Απότομη αύξηση του σωματικού βάρους (ή και μείωση) :

Ο λιπώδης ιστός συμμετέχει στην ενδοκρινολογική ρύθμιση του καταμήνιου κύκλου . Κοπέλες που παίρνουν ή χάνουν  βάρος απότομα είναι περισσότερο ευαίσθητες σε ανωμαλίες του κύκλου .

[ Αρχή Σελίδας ] [ Επίδραση Του Λιπώδους Ιστού Στην Περίοδο]

 

 

 

Ηλικία :

Μία τόσο σημαντική παράμετρος . Όταν πρωτοεμφανίζεται η περίοδος και κατά τη διάρκεια της εφηβείας, μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες ή και χρόνια ακόμα πρωτού τελικά ο κύκλος σταθεροποιηθεί . Επίσης, κατά την κλιμακτήριο - περιεμμηνόπαυση , τη χρονική δηλαδή περίοδο που προηγείται της εμμηνόπαυσης και που μπορεί να διαρκέσει από 2 έως και 8-10 χρόνια, μία γυναίκα μπορεί να χάνει εξολοκλήρου την περίοδο της, να έχει πολύ ελαφριές, σχεδόν ανύπαρκτες περιόδους ή πολύ βαριές περιόδους . Κατά την περίοδο αυτή , υπάρχει μια σχετική αναγκαιότητα εξετάσεως (σε σχέση με νεότερες γυναίκες) και η γυναίκα με έντονες αλλαγές και διακυμάνσεις στην περίοδο θα πρέπει να ελεγχθεί .

Ανωμαλίες Εμμηνορυσιακού Κύκλου και Λειτουργικές Μητρορραγίες Στην Περιεμμηνόπαυση

Διαταραχές Των Ωοθηκών Της Παραγωγικής Και Εκκριτικής Φάσης Που Προκαλούν Λειτουργικές Μητρορραγίες Στην Περιεμμηνόπαυση .
Κάθε τέτοια περίπτωση πρέπει να ελέγχεται .
Ενώ η συγκεκριμένη υπερηχογραφική εικόνα των ωοθηκών είναι καθυσυχαστική , και ισοδύναμη με άτρητα ωοθυλάκια ,
η εικόνα του ενδομητρίου μπορεί να διαφέρει , και θα πρέπει να ελεγχθεί .
Σε αυτές τις ηλικίες , η εξέταση του μαστού ψηλαφητικά αλλά και απεικονιστικά είναι ιδιαιτέρως επιβεβλημένη .

 

[ Αρχή Σελίδας ]

 

Ενδομητρικοί πολύποδες :

Οι ενδομητρικοί πολύποδες είναι προσεκβολές του ενδομητρίου εντός της ενδομητρικής κοιλότητας . Σε νέες γυναίκες προκαλούν συνήθως μηνορραγία (περισσότερο αίμα) και μεσοκυκλική αιμορραγία (λίγο ή περισσότερο αίμα εκτός περιόδου) . Σχετίζονται επίσης με υπογονιμότητα . Σε νέες γυναίκες οι ενδομητρικοί πολύποδες είναι κατά κανόνα καλοήθεις . Η υπαρξή τους όμως σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας δηλώνει σοβαρότερη παθολογία , ενώ η συμπτωματολογία μπορεί να είναι η ίδια . Ελέγχονται υπερηχογραφικά και αφαιρούνται υστεροσκοπικά . Η βιοψία τους θα δώσει την απόλυτη διάγνωση . Η υστεροσκόπηση είναι μια απλή , εύκολη , και γρήγορη επέμβαση και δεν πρέπει να φοβίζει τις γυναίκες .

 

Ενδομητρικός Πολύποδας , Τρισδιάστατη Ανακατασκευή .
3D Rotation
Προσωπικό Αρχείο .

 

Μεγάλος Ενδομητρικός Πολύποδας

Εικ 1 : 2D Μεγάλος Πολύποδας .
Εικόνα από προσωπικό αρχείο .

Αδενομύωση

Εικ 2 : 2D Μεγάλος Πολύποδας .
Εικόνα από προσωπικό αρχείο .

Μεγάλος Ενδομητρικός Πολύποδας 3D : Τεχνική Πολλαπλών Τομών .

Εικ 3 : Πολύποδας Ενδομητρίου .
3D Τεχνική Πολλαπλών Τομών .
Εικόνα από προσωπικό αρχείο .

Μεγάλος Ενδομητρικός Πολύποδας 2D . Ενα έτος εμμηνόπαυσης .

Εικ 4 : Μεγάλος Ενδομητρικός Πολύποδας 2D . Ενα έτος εμμηνόπαυσης .
Οι πολύποδες αυτοί πρέπει να αφαιρούνται και να οποστέλλονται για βιοψία .
Εικόνα από προσωπικό αρχείο .

Εικόνα 1: 2D Μεγάλος Πολύποδας . Εικόνα 2: 2D Μεγάλος Πολύποδας . Εικόνα 3: Πολύποδας Ενδομητρίου . Τεχνική Tomographic Ultasound Imaging (TUI) . Εικ 4 : Μεγάλος Ενδομητρικός Πολύποδας 2D . Ενα έτος εμμηνόπαυσης . Οι πολύποδες αυτοί πρέπει να αφαιρούνται και να οποστέλλονται για βιοψία .

 

Ολες οι εικόνες από προσωπικό αρχείο .

 

 

Μεγάλος Ενδομητρικός Πολύποδας

Εικ 1 : 3D Μεγάλος Πολύποδας .
Εικόνα από προσωπικό αρχείο .

Μεγάλος Ενδομητρικός Πολύποδας

Εικ 2 : 3D Μεγάλος Πολύποδας .
Εικόνα από προσωπικό αρχείο .

Μεγάλος Ενδομητρικός Πολύποδας 3D

Εικ 3 : Πολύποδας Ενδομητρίου .
Εικόνα από προσωπικό αρχείο .

Μεγάλος Ενδομητρικός Πολύποδας . Αναπαραγωγική ηλικία .

Εικ 4 : Μεγάλος Ενδομητρικός Πολύποδας . Αναπαραγωγική ηλικία .
Εικόνα από προσωπικό αρχείο .

Ενδομητρικός Πολύποδας , Τρισδιάστατη Ανακατασκευή .
Προσωπικό Αρχείο .

 

Ολες οι εικόνες από προσωπικό αρχείο .

 

 

[ Αρχή Σελίδας ]  [ Ενδομητρικοί Πολύποδες ]

 

 

Αδενομύωση


Η αδενομύωση είναι μία νόσος που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες μετά τα 35 και εώς την εμμηνόπαυση . Η νόσος ορίζεται ώς η παρουσία ενδομητρικού (αδενικού) ιστού στα μυϊκά τοιχώματα της μήτρας . Χαρακτηρίζεται από δυσμηνόρροια , συχνομηνόρροια , και μητρορραγίες . Η νόσος μπορεί να παρουσιάζεται με μεγάλο εύρος έντασης συμπτωμάτων , από ελάχιστα εώς εντόνως συμπτωματική . Συνήθως η ένταση των συμπτωμάτων αυξάνεται εώς την εμμηνόπαυση και έκτοτε αρχίζει σταδιακά η αποδρομή . Είναι σπάνιο , μια νεαρή κοπέλα να έχει έντονη αδενομύωση .

Υπερηχογραφικά μπορούμε να υποπτευθούμε τη νόσο , με πολλούς τρόπους . Συνήθως όμως συνυπάρχουν και άλλες παθολογίες , όπως για παράδειγμα , τα ινομυώματα και η εικόνα μπορεί να είναι δύσκολη να εκτιμηθεί .

Η αδενομύωση ΔΕΝ είναι καρκίνος , και ΔΕΝ προχωράει σε καρκίνο . Το πρόβλημα είναι όμως ότι η υπερηχογραφική της εικόνα μπορεί να αποκρύπτει μια συνυπάρχουσα εικόνα καρκίνου . Οι θεραπευτικές επιλογές θα εξαρτηθούν κυρίως από την ηλικία της ασθενούς και την έκταση των συμπτωμάτων .

 

Αδενομύωση

Εικ.1: Αδενομύωση .
Διακρίνεται Μεγάλο Αγγείο Μέσα Στον Μυομητρικό Ιστό .
Εικόνα από προσωπικό αρχείο .

Αδενομύωση . Τεχνική Power Doppler .

Αδενομύωση .
Τεχνική Power Doppler .
Η Αγγείωση Φαίνεται Χρωματισμένη .
Εικόνα από προσωπικό αρχείο .

Αδενομύωση .

Εικ.3 Αδενομύωση . Στο Οπίσθιο Τμήμα Του Μυομητρίου Διακρίνονται Νησίδες Αδένων .
Συνυπάρχει Πρόσθιο Μικρό Ασήμαντο Ινομύωμα .
Εικόνα από προσωπικό αρχείο .

Αδενομύωση .

Εικ.4 : Αδενομύωση .
Τεχνική Color Doppler .
Διακρίνεται Η Εντονη Αγγείωση Στην Ιδια Περιοχή .
Ενδιαφέρον Το Γεγονός Οτι Το Πρόσθιο Ινομύωμα
Δεν Παρουσιάζει Αγγείωση .

Εικόνα 1: Επικρατές Ωοθυλάκιο Στην 11η ημέρα εμμηνορυσιακού κύκλου . Εικόνα 2: Ωχρινοποιημενο Άτρητο Ωοθυλάκιο Στην 21η ημέρα του εμμηνορυσιακού κύκλου . Εικόνα 3: 1Ωχρινοποιημενο Άτρητο Ωοθυλάκιο Στην 21η ημέρα . Τεχνική Tomographic Ultasound Imaging (TUI) .

 

Ολες οι εικόνες από προσωπικό αρχείο .

 

Τα συμπτώματα της αδενομύωσης εμφανίζονται συνήθως σταδιακά με την πάρoδο των ετών . Όπως αναφέρθηκε , τα συμπτώματα είναι αιμόρροια και άλγος . Και αυτά μπορεί να εμφανιστούν σε όλες τις παραλλαγές και ποικιλίες . Για παράδειγμα , μπορεί να είναι μια παρατεταμένη περίοδος ή μια πολύ συνχή αιμόρροια , άσχετη με τον καταμήνιο κύκλο .

 Back To Top

 

Ινομυώματα :

Τα ινομυώματα που προβάλλουν μέσα στην ενδομητρική κοιλότητα μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στον κύκλο . Ισχύουν τα ίδια που ισχύουν και για τους ενδομητρικούς πολύποδες . Μερικά ινομυώματα μπορούν να είναι αρκετά μεγάλα ώστε να απαιτείται η αφαίρεσή τους . Αλλα ινομυώματα μπορεί να αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς και έτσι πάλι να απαιτείται η αφαίρεσή τους . Αφαιρούνται συνήθως λαπαροσκοπικά και η γυναίκα εξέρχεται εντός 24 ωρών . Κλασσική αφαίρεση γίνεται όταν υπάρχει η υπόνοια κακοήθειας , ή το μέγεθος είναι αρκετά μεγάλο ή ακόμα και άν αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς , σημεία που ενδεχομένως δηλώνουν περισσότερο πολύπλοκη βιολογική συμπεριφορά . (πολύ σπάνιο σε γυναίκες κάτω των 40 ετών) .

[ Αρχή Σελίδας ]    [ Ινομυώματα ]

 

Υπερπρολακτιναιμία :

Η παραγωγή προλακτίνης γίνεται από την υπόφυση (ενδοκρινής αδένας στον εγκέφαλο , υπέυθυνος για την ρύθμιση όλων των υπόλοιπων ενδοκρινών αδένων του σώματος) .Η υπέρμετρη παραγωγή προλακτίνης οδηγεί αρχικά σε διαταραχές του κύκλου , έπειτα σε αμηνόρροια , ενώ ταυτόχρονα μπορεί να συνυπάρχουν διαταραχές σε άλλους ενδοκρινείς αδένες καθώς και συνοδά ειδικά για τη νόσο συμπτώματα . Η διάγνωση της υπερπρολακτιναιμίας είναι εύκολη , η αιτιολογία αυτής δύσκολη , και η αντιμετώπιση στο 95% των περιπτώσεων , επίσης εύκολη .

[ Αρχή Σελίδας ]

 

 

Ρύθμιση εμμηνορυσιακού κύκλου σε σχέση με το σωματικό βάρος :

Κατά το μοντέλο αυτό (το οποίο ΔΕΝ είναι θεωρητικό , έχει πολλαπλές αποδείξεις και τεκμηρίωση) , το σωματικό βάρος και η παροχή ενέργειας με τη μορφή θερμίδων από τις τροφές , επηρεάζει τον εμμηνορυσιακό κύκλο . Οι μηχανισμοί είναι πολύπλοκοι . Το κεντρικό νευρικό σύστημα και συγκεκριμένα η περιοχή του υποθαλάμου αντιλαμβάνεται το ποσό του λιπώδους ιστού διαμέσου μιας ορμόνης που ονομάζεται λεπτίνη .

Ανάλογα με το ποσό του λιπώδους ιστού , ο υποθάλαμος "αποφασίζει" εάν ο οργανισμός είναι ικανός να φέρει εις πέρας μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη , και αν ναί , τότε προκαλεί την αλληλουχία γεγονότων που οδηγούν στην οωρρηξία (πρώτο από αριστερά τμήμα της εικόνας) . Οταν κυριαρχούν συνθήκες έλλειψης διατροφικής ενέργειας , ο υποθάλαμος αποφασίζει ότι μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη θα ήταν βλαπτική τόσο γι'αυτόν όσο και για το έμβρυο (ελλιποβαρή νεογνά και αποβολές) , και έτσι λαμβάνει τα μέτρα του ώστε να προφυλαχθεί , εμποδίζοντας την αλληλουχία των γεγονότων που οδηγούνν στην ωορρηξία και προκαλώντας ολιγομηνόρροια ή/και αμηνόρροια (κεντρικό σήμα της εικόνας) .Σε περιπτώσεις υπερθρεψίας και παχυσαρκίας που μοιάζουν με την κλασσική μορφή του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών , ο υποθάλαμος προσπαθεί να στείλει πολλαπλά σήματα για ωορρηξία και αναπαραγωγή αισθανόμενος την υπερεπάρκεια ενέργειας . Σε αυτήν την περίπτωση όμως η ωοθήκη , ενώ δημιουργεί πολλαπλά όμοια σχεδόν ωοθυλάκια , σταματάει η ίδια την οωρρηξία διότι το κάθε οωθυλάκιο αναστέλλει το διπλανό του , κατά μείζονα λόγο επειδή τα πολλαπλά ωοθυλάκια παράγουν ανδρογόνα . Ο υποθάλαμος τότε λαμβάνει διαφορετικά σήματα και με τη σειρά του εκκρίνει περισσότερη LH από FSH και έτσι οδηγεί στην εγκατάσταση του συνδρόμου των πολυκυστικών οωοθηκών .

 

Ρύθμιση εμμηνορυσιακού κύκλου σε σχέση με το σωματικό βάρος

Ρύθμιση εμμηνορυσιακού κύκλου σε σχέση με το σωματικό βάρος .

 

Η διαδικασία αυτή (όπως φαίνεται στην εικόνα) ισχύει και για την ενήβωση και για την έναρξη του εμμηνορυσιακού κύκλου σε νεαρά κορίτσια . Εξαιρετικά αδύνατα κορίτσια θα αργήσουν να δούν την πρώτη περίοδο , ενώ εξαιρετικά παχύσαρκα θα την δουν νωρίτερα . (δεν αναφερόμαστε εδώ στην Πρώϊμη και καθυστερημένη ήβη , αναφερόμαστε στις αποδεκτές ηλικίες ενήβωσης και έναρξης περιόδου , οι οποίες έχουν φυσιολογικό εύρος  (από ... εώς...) ηλικιών και όχι μια συγκεκριμένη ηλικία) . Σε αυτή την περίπτωση η εξήγηση είναι απλή , η φύση προτιμά έναν ώριμο οργανισμό για τεκνοποίηση , έναν οργανισμό που μπορεί να φέρει εις πέρας μια εγκυμοσύνη , αλλά και μια γαλουχία , και μια φροντίδα για το νεογνό . Οι πρώτοι εμμηνορυσιακοί κύκλοι είναι συνήθως ανωορρηκτικοί , και η πλήρης γονιμότητα επέρχεται αργότερα . Ας μην ξεχνάμε ότι ΟΛΕΣ οι γυναίκες (απο ΟΛΕΣ τις ανθρώπινες φυλές) έχουν την μέγιστη ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ οστική και μυϊκή μάζα περί το τέλος της ενήβωσης , γεγονός το οποίο συμπίπτει με την καθιέρωση σταθερών καταμήνιων ωορρηκτικών (γόνιμων) εμμηνορυσιακών κύκλων . Η ενήβωση αποτελεί μια αναγκαία "προπόνηση" του αναπαραγωγικού συστήματος και ο χρόνος αυτός δίνει την ευκαιρία και σε άλλα συστήματα (οστικό , μυϊκό , κεντρικό νευρικό , ψυχολογικό-θυμικό κα.) να ωριμάσουν , πρίν συμβεί κάποιο αναπαραγωγικό συμβάν . Και ο σκοπός πίσω από όλα αυτά είναι κατά μείζονα λόγο η βεβαιότητα καλού περιγεννητικού αποτελέσματος (μάνα και παιδί) , καθώς και η βεβαίωση της περαιτέρω επιβίωσης και των δύο (θηλασμός , επαρκής ποσοστό λίπους κλπ) .

Η αμηνόρροια της εγκυμοσύνης δεν αναφέρεται εδώ για ευνόητους λόγους . Ο μηχανισμός της  αμηνόρροιας της γαλουχίας οφείλεται σε διάφορους παράγοντες με διασημότερη ίσως μια , την προλακτίνη , και ο σκοπός της (ένας από τους σκοπούς της) είναι να εμποδίσει τυχόν δεύτερη εγκυμοσύνη πρίν το νεογνό να είναι ικανό να λάβει στερεά τροφή , και να δώσει χρόνο στη μητέρα να ανανήψει . Με τον καιρό , η προλακτίνη παύει να προκαλεί αμηνόρροια και η περιόδος επιστρέφει ακόμα και αν ο θηλασμός συνεχίζεται .

Πρέπει να διευκρινιστεί  εδώ ότι  η  ολιγομηνόρροια  που  προκύπτει  είτε  από τις  πολυκυστικές  ωοθήκες είτε από  την παχυσαρκία , είτε από την υποθρεψία  ΔΕΝ  δηλώνει  στειρότητα  Τα προβλήματα υπογονιμότητας που ενδεχομένως να προκύψουν οφείλονται συνήθως στο γεγονός ότι υπάρχει μια χρονικά παγιωμένη κατάσταση , η οποία χρειάζεται σωστή διάγνωση , σωστή αντιμετώπιση και  χρόνο για να επανέλθει στο φυσιολογικό .

 

[ Αρχή Σελίδας ]

Άλλες ασθένειες:

Διαταραχές στις θυροειδικές ορμόνες (ύπο/ύπερ-θυροειδισμός ή θυροειδίτιδες) μπορεί να προκαλέσουν ανωμαλίες στον κύκλο. Άλλες ασθένειες ή καταστάσεις που μπορεί αναλόγως την περίπτωση να επηρεάσουν τον κύκλο, είναι τα ινομυώματα , ο διαβήτης , η ενδομητρίωση ή ακόμα και κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα . Αιτιολογίες σχετικά με κακοήθη νόσο ωοθηκών ή ενδομητρίου επίσης υπάρχουν . Γενικά , η κακοήθης νόσος είναι σπάνια . Μια γυναίκα που εξετάζεται τακτικά εχει πολύ λιγότερους λόγους να φοβάται .

 

[ Αρχή Σελίδας ]

 


LUF - Luteinized Unruptured Follicle : Ωχρινοποιημένο Ατρητο Ωοθυλάκιο


 Το ωχρινοποιημένο άτρητο ωοθυλάκιο - Luteinized unruptured follicle (LUF) - ορίζεται ως η αποτυχία της ωορρηξίας κατά την οποία, υπάρχει απουσία ρήξης των ωοθυλακίων και της απελευθέρωσης του ωαρίου, και το άτρητο ωοθυλάκιο υφίσταται ωχρινοποίηση (luteinization) υπό τη δράση της LH (ωχρινοτόπου ορμόνης ).

Σε τέτοιες περιπτώσεις , υπάρχει κανονική παραγωγή της προγεστερόνης και η διάρκεια της ωχρινικής φάσης του κύκλου είναι κανονική , δηλαδή η γυναίκα βλέπει περίοδο στην ώρα της . (Marik και Hulka, 1978 , Hamilton 1985 , LeMaire 1987). Αυτή η μορφή της ανοωθυλακιορρηξίας θεωρείται μια από τις αιτίες της γυναικείας υπογονιμότητας (LeMaire, 1987). Το «σύνδρομο» LUF παρατηρείται περίπου στο 10% των κύκλων και των φυσιολογικών γόνιμων γυναικών (Killick και Elstein, 1987). Μια υψηλότερη συχνότητα έχει αναφερθεί σε γυναίκες με υπογονιμότητα (Marik και Hulka, 1978). Η εμφάνιση του LUF έχει συνδεθεί με πολλές συνθήκες όπως ανεξήγητη υπογονιμότητα , ενδομητρίωση , πυελικές συμφύσεις , και τη χρήση των μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων (NSAIDs) (Marik και Hulka, 1978 , Katz 1988 Akil , 1996. ). Το LUF έχει τεκμηριωθεί υπερηχογραφικα και βιοχημικά τόσο σε φυσικούς όσο και σε διεγερμένους (εξωσωματικής) κύκλους (Craft et al., 1980).

 

Οι δύο επόμενες εικόνες προέχρονται από το ίδιο περιστατικό μελέτης ενός σταθερού κύκλου 30 ημερών .Στην 11η ημέρα ανιχνεύεται το επικρατές ωοθυλάκιο στην δεξιά ωοθήκη . Στην 21η ημέρα όμως , αντί να εμφανιστεί η εικόνα ενός ωχρού σωματίου , εμφανίζεται ένα ωχρινοποιημένο άτρητο ωοθυλάκιο με μεγαλύτερο μέγεθος από τα 20 - 22 mm που μπορεί να φτάσει το προ-ωορρηκτικό ωοθυλάκιο . Το εν λόγω άτρητο ωχρινοποιημένο ωοθυλάκιο φτάνει τα 34 mm στη μεγαλυτέρα διαμετρό του . Ταυτόχρονα , δεν ανιχνεύεται ελεύθερο υγρό στην πύελο , ενδεικτικό ότι δεν έγινε ωορρηξία .

 

ωοθυλακιο 11 μέρα

Εικ.1: Επικρατές Ωοθυλάκιο Στην 11η ημέρα εμμηνορυσιακού κύκλου .

Ωχρινοποιημενο Άτρητο Ωοθυλάκιο Στην 21η ημέρα

Εικ.2: Ωχρινοποιημενο Άτρητο Ωοθυλάκιο Στην 21η ημέρα του εμμηνορυσιακού κύκλου .

Ωχρινοποιημενο Άτρητο Ωοθυλάκιο Στην 21η ημέρα  .

Εικ.3 : Ωχρινοποιημενο Άτρητο Ωοθυλάκιο Στην 21η ημέρα . Τεχνική Tomographic Ultasound Imaging (TUI) .

Εικόνα 1: Επικρατές Ωοθυλάκιο Στην 11η ημέρα εμμηνορυσιακού κύκλου . Εικόνα 2: Ωχρινοποιημενο Άτρητο Ωοθυλάκιο Στην 21η ημέρα του εμμηνορυσιακού κύκλου . Εικόνα 3: Ωχρινοποιημενο Άτρητο Ωοθυλάκιο Στην 21η ημέρα . Τεχνική Tomographic Ultasound Imaging (TUI) .

 

Ολες οι εικόνες από προσωπικό αρχείο .

 

Ωχρινοποιημένο Ατρητο Ωοθυλάκιο , Τρισδιάστατη Ανακατασκευή .
3D Rotation
Προσωπικό Αρχείο .

 

[ Αρχή Σελίδας ]

 

 

Επίμονο άτρητο ωοθυλάκιο ή αλλιώς Λειτουργική Κύστη Ωοθήκης


Η ανωοθυλακιορρηξία μπορεί επίσης να σχετίζεται με την ανάπτυξη ενός κυρίαρχου ωοθυλακίου πέραν μιας προωοθυλακιορρηκτικής διαμέτρου και τον επακόλουθο σχηματισμό ενός μεγάλου ανωορρηκτικού ωοθυλακίου . Δεν παρατηρείται ωχρινοποίηση του τοιχώματος του ωοθυλακίου το οποίο είναι λεπτό και εμφανίζει υπερηχογένεια .

 

 

Λειτουργική Κύστη Ωοθήκης

Εικ.1: Λειτουργική Κύστη Ωοθήκης . Αποτυχία της ωορρηξίας και ανάπτυξη κυστικού θύλακα .

Λειτουργική Κύστη Ωοθήκης .

Εικ.2 : Λειτουργική Κύστη Ωοθήκης .

Εικόνα 1: Λειτουργική Κύστη Ωοθήκης . Αποτυχία της ωορρηξίας και ανάπτυξη κυστικού θύλακα . Εικόνα 2: Ωχρινοποιημενο Άτρητο Ωοθυλάκιο Στην 21η ημέρα του εμμηνορυσιακού κύκλου .

 

Ολες οι εικόνες από προσωπικό αρχείο .

 

Εικόνα  : Αποτυχία της ωορρηξίας και ανάπτυξη "κυστικού" θύλακα. Το θυλάκιο τυπικώς αναπτύσσεται σε μεγέθη μεγαλύτερα από τη μέση διάμετρο του  προ-ωορρηκτικού ωοθυλακίου , δηλαδή μεγαλύτερα μεγέθη από 23 mm . Παρατηρούνται λεπτά τοιχώματα στο άτρητο θυλάκιο και   και μικρές κηλίδες απο σωματιδία που αντιπροσωπεύουν  αποφλοίωση των κοκκιωδών κυττάρων από το τοίχωμα του θυλακίου .

Το θυλακιώδες υγρό παραμένει διαυγές / υποηχογενές (δηλαδή μαύρο στον υπέρηχο) . Μπορεί να παρατηρηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις αποφλοίωση των κοκκιωδών κυττάρων από το τοίχωμα του θυλακίου . Τα Κυτταρικά θραύσματα μπορεί να αναγνωριστούν ως υπερηχογενή κυτταρικά συντρίμια που επιπλέουν εντός του ρευστού υγρού του ωοθυλακίου . Αυτές οι ωοθυλακικές κύστεις παραμένουν στατικές σε διάμετρο , για μία έως πολλές ημέρες πριν από την παλινδρόμηση . Τεκμαίρεται ότι οι ανωοθυλακιορρηκτικές κύστεις συνεχίζουν να παράγουν οιστρογόνα , τα οποία διατηρούν και συντηρούν την ανάπτυξη του ενδομητρίου . Η παραγωγή αυτή έχει επίδραση στην έμμηνο ρύση και μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση και μεγαλύτερο άλγος στους μαστούς από το συνηθισμένο . Το μέγεθος του άτρητου ωοθυλακίου μπορεί να ξεπεράσει τα 5 εκατοστά και η καθυστέρηση μπορεί επίσης να ξεπεράσει την μία εβδομάδα . Ως εκ τούτου, η διάρκεια της ανάπτυξης και της παλινδρόμησης των ανωοθυλακιορρηκτικών κύστεων μπορεί να μιμηθεί το τυπικό μήκος του έμμηνου κύκλου μιας γυναίκας και η εμμηνόρροια να συμβεί σε αναμενόμενο χρόνο . Δηλαδή υπάρχουν και περιπτώσεις που η καθυστέρηση είναι μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια και έτσι η διάγνωση της ανωορρηξίας μπορεί να χαθεί όταν η έναρξη της εμμήνου ρύσεως συμπίπτει με τυπικό μήκος του κύκλου μιας γυναίκας . Η έναρξη της έμμηνου ρύσης θα καλύψει την ανωορρηξία , εκτός εάν έχει χρησιμοποιηθεί υπερηχογραφία.

 

Οι παρακάτω εικόνες δείχνουν την εξέλιξη μιας λειτουργικής κύστης ωοθήκης . Η ανωορρηξία θα καλυφθεί από την έγκαιρη εμφάνιση της εμμήνου ρύσεως . Γενικά , δεν πρέπει να πιθανολογούμε , αλλά να εξετάζουμε . Και αν αυτό σημαίνει συχνότερη προσέλευση στον ιατρό σας , τότε χαλάλι . Μόνον με τεκμηρίωση θα βγεί σωστή διάγνωση , όχι με υποθέσεις . . .

 

Ωοθήκη Ομοιάζουσα Υπερηχογραφικώς Με Πολυκυστική

Εικ 1 : Σχετικώς μεγάλο προωρρηκτικό ωοθυλάκιο , λόγω μεγέθους , πιθανότατα λειτουργική κύστη .
Εικόνα από προσωπικό αρχείο .

Εικ 2 : Ωχρό Σωμάτιο , με περίσσεια αιμορραγικών στοιχείων

Εικ 2 : Ωχρό Σωμάτιο , με περίσσεια αιμορραγικών στοιχείων .
Ιδιο Περιστατικό Με την Εικ 1 .
Εικόνα από προσωπικό αρχείο .

Κύηση Επί Πολυκυστικών Ωοθηκών .

Εικ 3 : Ωχρό Σωμάτιο , με περίσσεια αιμορραγικών στοιχείων .
Ιδιο Περιστατικό Με την Εικ 1 .
Εικόνα από προσωπικό αρχείο .

Εικ 4 : Ωχρινοποιημένο φυσιολογικό ενδομήτριο

Εικ 4 : Ωχρινοποιημένο φυσιολογικό ενδομήτριο . Η περίοδος θα έρθει στην ώρα της .
Ιδιο Περιστατικό Με την Εικ 1 .
Εικόνα από προσωπικό αρχείο .

Η αποτυχία ωορρηξίας "καλύπτεται" , από την εγκαιρη εμφάνιση εμμηνορυσίας .
Μην κάνετε υποθέσεις , δεν γνωρίζετε τί ακριβώς συμβαίνει , χρειάζεται εξέταση .

 

Ολες οι εικόνες από προσωπικό αρχείο .

 


Απλή Λειτουργική Κύστη Ωοθηκών


Παράδειγμα απλής λειτουργικής κύστης . Το ωορρηκτικό ωοθυλάκιο ξεπέρασε σε μέγεθος τα φυσιολογικά μεγέθη . Η περίοδος ήταν φυσιολογική , στο χρόνο που αναμενόταν . Το μεγάλο ωοθυλάκιο απορροφήθηκε εντελώς , στην ωχρινική φάση του ίδιου κύκλου , (27/12 - 07/01) . Σαφές παράδειγμα , ότι ακόμα και σε κύκλους οι οποίοι είναι ίδιοι σε χρονική διάρκεια , τα εν τω βάθει τεκτενόμενα μπορεί να διαφέρουν . Ολα αυτά τα γεγονότα αποτελούν φυσιολογικές παραλλαγές . Σαφέστατα , μπορεί να υπάρχουν διακυμάνσεις στην ποσότητα εμμήνου ρύσεως , αλλά και διαφορές στην ψυχολογία , λόγω των ορμονών .

Απλή Λειτουργική Κύστη Ωοθήκης[1]

Απλή Λειτουργική Κύστη Ωοθήκης[1]

Απλή Λειτουργική Κύστη Ωοθήκης[2]

Απλή Λειτουργική Κύστη Ωοθήκης[2]

Απλή Λειτουργική Κύστη Ωοθήκης[3]

Απλή Λειτουργική Κύστη Ωοθήκης[3]

Φυσιολογική Επαναπορρόφηση Απλής Λειτουργικής Κύστης Ωοθήκης[1]

Φυσιολογική Επαναπορρόφηση Απλής Λειτουργικής Κύστης Ωοθήκης[1]

Φυσιολογική Επαναπορρόφηση Απλής Λειτουργικής Κύστης Ωοθήκης[2]

Φυσιολογική Επαναπορρόφηση Απλής Λειτουργικής Κύστης Ωοθήκης[2]

Φυσιολογική Επαναπορρόφηση Απλής Λειτουργικής Κύστης Ωοθήκης[3]

Φυσιολογική Επαναπορρόφηση Απλής Λειτουργικής Κύστης Ωοθήκης[3]

 

   [ Αρχή Σελίδας ]

 

Ερωτήσεις / Απαντήσεις


Εχω περίοδο δύο φορές το μήνα . Τί μπορεί να συμβαίνει ;

Κατ'αρχάς πρέπει να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για επαναλαμβανόμενο φαινόμενο ή μόνο για έναν μήνα . Ο ιατρός σας , από το ιστορικό και με διάφορες άλλες ερωτήσεις μπορεί να αντιληφθεί εάν πρόκεται για μεμονωμένο γεγονός ή για την αρχή μιας νέας παθολογικής κατάστασης . Από  την υπερηχογραφία μπορούν να αποκλειστούν άλλες παθολογικές καταστάσεις . Η γυναικολογική εξέταση μπορεί να κάνει σαφή διάκριση μεταξύ αίματος που προέρεχεται από την μήτρα όπως η περίοδος , ή αίματος που προέρχεται από τον τράχηλο ή ακόμα και τον κόλπο . Για λειτουργικές αιμορραγίες (π.χ. ενδοκρινολογικά , πολυκυστικές ωοθήκες κλπ) μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση . Ενδομητρικοί πολύποδες και ινομυώματα θα γίνουν αντιληπτά και θα αρχίσουν να παρακολουθούνται . Σε κάθε περίπτωση μια επίσκεψη στον ιατρό σας θα σας διαλευκάνει τις απορίες .

 

Είμαι 28 ετών . Η περίοδος μου έρχεται κάθε 35 ημέρες . Μερικές φορές κάνει να έρθει και παραπάνω χρόνο , ακόμα και δύο μήνες . Τί μπορεί να συμβαίνει ;

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ολιγομηνόρροια . Χρειάζεται διερεύνηση . Οφείλετε στον εαυτό σας να εξετάσετε τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό , και να δράσετε αναλόγως . Δεν πρέπει να αφήσετε αυτήν την κατάσταση να παγιωθεί .

 

Η περίοδος έρχεται κανονικά αλλά υπάρχει συνέχεια και μετά την εβδομη μέρα με καφέ αίμα

Πρόκειται συνήθως για παλιό αίμα που έχει παραμείνει στον κόλπο και εξέρχεται αργότερα με καφέ χρωματισμό . Χρειάζεται να γίνει διερεύνηση .

 

Μετά από κάθε επαφή έχω αίμα αρκετά κόκκινο

Πρόκειται για ανώμαλη κολπική αιμόρροια . Πρέπει να εξεταστείτε οπωσδήποτε . Το αίμα μπορεί να προέρχεται από τον τράχηλο , τον κόλπο , ή και το ενδομήτριο . Το γεγονός ότι δεν έχει καταμήνιο χαρακτήρα υποδηλώνει ότι δεν ακολουθεί τις καταμήνιες ορμονικές μεταβολές .

 

Η περίοδος έρχεται κάθε 35 ημέρες αλλά μερικές φορές αργεί , και τότε έχω πολύ περισσότερο πόνο

Πρόκειται πιθανώς για ολιγομηνορροϊκό σύνδρομο (το οποίο φυσικά και χρειάζεται διερεύνηση) και ο περισσότερος πόνος οφείλεται στην μεγαλύτερη ποσότητα αίματος που πρέπει να εξαχθεί . Πρέπει να επισκευτείτε τον ιατρό σας για να διευκρινιστεί η αιτολογία .

 

Εχω σταθερό κύκλο 28 ημερών αλλά πολύ πόνο στην περίοδο

Η σταθερότητα των 28 ημερών δηλώνει συνήθως ομαλή ορμονική λειτουργία . Ο έντονος πόνος στην περίοδο ονομάζεται δυσμηνόρροια και πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ της ιδιοπαθούς δυσμηνόρροιας και της δυσμηνόρροιας που οφείλεται σε ενδομητρίωση . Η κατάσταση δεν πρέπει να παγιωθεί για πολλά χρόνια . Υπάρχουν λύσεις τόσο φαρμακολογικές όσο και επεμβατικές .

 

Ο HPV προκαλεί αλλαγές στην περίοδο ;

Κατηγορηματικά όχι . Ο ιός HPV δεν προκαλεί αλλαγές στην εμμηνοροϊκό κύκλο της γυναίκας  .

 

Η φλεγμονή του τραχήλου μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην περίοδο;

Η τραχηλική φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει ανώμαλη κολπική αιμόρροια επειδή ο τράχηλος έχει γινει αρκετά ευαίσθητος , λόγω της φλεγμονής . Αυτό συνήθως γίνεται με τις χρόνιες τραχηλικές φλεγμονές . Η  φλεγμονή του τραχήλου αυτή καθ'αυτή δεν προκαλεί αλλαγές στην περίοδο . Ομως , Κάθε ανώμαλη κολπική αιμόρροια πρέπει να ελέγχεται .

Η γυναικολογική εξέταση θα διαπιστώσει εάν το αίμα προέρχεται από τον τράχηλο ή το ενδομήτριο . Σε πολλές περιπτώσεις η διαπιστώνεται συνυπάρχουσα φλεγμονή τραχήλου , η οποία μπορεί να χρήζει καλλιέργειας ή/και λήψης δείγματος για ανάλυση DNA .

Η ανώμαλη κολπική αιμόρροια λόγω φλεγμονής , μπορεί να σημαίνει κολπίτιδα ή τραχηλίτιδα . 

Χλαμυδιακή τραχηλίτιδα

Κολπίτιδες

 


Δείτε Επίσης :


Υπερηχογραφική Παρακολούθηση Φυσιολογικού Κύκλου Και Επιβεβαίωση Ωορρηξίας

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Δίκερος Μήτρα

 

 Google Location


[ Επικοινωνία ][ Αρχή Σελίδας ]

[ Who and Where ]

 Πέτρος Ζαργάνης    Μαιευτήρας - Γυναικολόγος   Λ.Ποσειδώνος 85 Γλυφάδα , 16675  Τηλ:210 89 85 819