Μαιευτική Γυναικολογική Μέριμνα
Το ήπαρ είναι μια ασύμετρη ανατομική δομή . Το άνω όριό του είναι το διάφραγμα . Σε μια δεξιά παράμεση , διαμέσου της μεσότητας της κλείδας , οβελιαία τομή το άνω τμήμα είναι ο δεξιός πνεύμονας , το μεσαίο τμήμα το ήπαρ , και το κατώτερο , το έντερο . Σε αριστερά παράμεση οβελιαία τομή , υπάρχει ο πνεύμονας , το ηπαρ , το στομάχι και το έντερο . Ο διαχωρισμός του εμβρυϊκού δεξιού - αριστερού λοβού του ήπατος δεν έιναι εφικτός με την υπερηχογραφία .
Η εμβρυϊκή ηπατική κυκλοφορία εμπεριέχει την λοξή εισαγωγή της ομφαλικής φλέβας εντός του ήπατος . Εντός του ήπατος πλέον , η ομφαλική φλέβα τριχοτομείται σε αριστερά και δεξιά ηπατική πυλαία φλέβα , και τον φλεβώδη πόρο (ductus venosus) , ο οποίος συνεχίζει στην κάτω κοίλη φλέβα . Η ηχογένεια του εμβρυϊκού ήπατος αυξάνει με την ηλικία της εγκυμοσύνης και αυτό φαίνεται να οφείλεται στην φυσιολογική αύξηση της αποθήκευσης γλυκογόνου .
Σχήμα της εμβρυϊκής πυλαίας κυκλοφορίας .
Εγκάρσια - λοξή κεφαλοουραία τομή εμβρυϊκού ήπατος ( για να απεικονίσει περισσότερο μήκος της ομφαλικής φλέβας μέσα στο ήπαρ) .
Εμβρυο 19 εβδομάδων+5 ημερών, Δεξιά πυλαία φλέβα . Η Πορεία της ομφαλικής πρέπει να είναι μακρυά από το στομάχι . [1]
Εμβρυο 19 εβδομάδων+5 ημερών, Δεξιά πυλαία φλέβα . Σχέση Ομφαλικής Φλέβας Και Χοληδόχου Κύστεως. Η χοληδόχος κύστη είναι επί εκτός του ομφαλού .[1]
Εμβρυο 19 εβδομάδων+5 ημερών, Φλεβώδης πόρος και doppler .
Ένας από τους Μονοχοριακούς - Διαμνιακούς Διδύμους στις 23 εβδομάδες + 4 ημέρες , φυσιολογική απεικόνιση ήπατος - χολής .
Εμβρυο 19 εβδομάδων+5 ημερών, Φλεβώδης πόρος και doppler .
Αντιστοιχία με την διπλανή εικόνα
Ανω Κοιλά , Ομφαλική Φλέβα
Κάτω Κοιλιά , Νεφροί , Αγγεία
Στην πολύ πρώϊμη εμβρυϊκή ζωή , η ομφαλίδα έχει 4 αγγεία (αντί για τρία που βλέπουμε στους προγεννητικούς υπερήχους) . Υπάρχουν δηλαδή 2 αρτηρίες και 2 φλέβες . Η δεξιά ομφαλική φλέβα όμως αποφράσσεται πολύ νωρίς φυσιολογικά , και μένει μόνον η αριστερή ομφαλική φλέβα . Ο φλέβες που παροχέτευαν το λεκιθικό ασκό θα εξελιχθούν στο πυλαίο φλεβικό σύστημα του ενήλικα . Σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει η λεγόμενη εμμένουσα δεξια ομφαλική φλέβα παραλλαγή η οποία δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη κλινική σημασία (εάν φυσικά αυτή είναι η μοναδική παραλλαγή που ανιχνεύεται) .
Ανάπτυξη Ομφαλικών Φλεβών [1]
Ανάπτυξη Ομφαλικών Φλεβών [2]
Ανάπτυξη Ομφαλικών Φλεβών [3]
Ανάπτυξη Ομφαλικών Φλεβών [4]
Ανάπτυξη Ομφαλικών Φλεβών [5]
Η επίμονη δεξιά ομφάλια φλέβα είναι μια αγγειακή παθολογία στην οποία η αριστερή ομφαλική φλέβα αποφράσσεται και η δεξιά ομφάλιια φλέβα επιμένει και παραμένει ανοιχτή. Στο φυσιολογικό έμβρυο, η δεξιά ομφαλική φλέβα αρχίζει να εξαλείφεται γύρω στην τέταρτη εβδομάδα της κύησης και εξαφανίζεται από την έβδομη εβδομάδα της κύησης. Η επίμονη δεξιά ομφαλική φλέβα του ομφάλιου λώρου δεν εμποδίζει το σχηματισμό του φλεβώδους πόρου και δεν μεταβάλλει την κατανομή του αίματος στο έμβρυο.
Αιτίες της επίμονης δεξιάς ομφαλικής φλέβας:
Η υπερηχογραφική διάγνωση της επίμονης δεξιάς ομφαλικής φλέβας γίνεται από τα ευρήματα που παρατηρούνται στην εγκάρσια τομή της εμβρυϊκής κοιλιάς. Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται είναι:
Παραμονή δεξιάς ομφαλικής φλέβας[1]
Παραμονή δεξιάς ομφαλικής φλέβας[2]
Παραμονή δεξιάς ομφαλικής φλέβας[3]. Μαζί με την χοληδόχο κύστη εμφανίζεται και η φλέβα .
Παραμονή δεξιάς ομφαλικής φλέβας[40] . Μαζί με την χοληδόχο κύστη εμφανίζεται και η φλέβα .
Το έγχρωμο doppler είναι απαραίτητο για τον προσδιορισμό του τύπου της επίμονης δεξιάς ομφαλικής φλέβας.
Άλλες σχετικές ανωμαλίες περιλαμβάνουν:
Η εμβρυϊκή ηπατομεγαλία ή ηπατοσπληνομεγαλία μπορεί να εμφανιστεί σε
Η ηπατοσπληνομεγαλία , μέ ή χωρίς ύδρωπα , είναι ένας πιθανός δείκτης για σύνδρομο Down. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα έμβρυα με τρισωμία 21 μπορεί να παρουσιάσουν μαι παροδική μυελοδυσπλαστική - πολλαπλασιαστική διαταραχή στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης. Το εμβρυϊκό αίμα θα δείξει λευκοκυττάρωση με άωρες μορφές .
Στις 14-16 εβδομάδες μπορεί να εμφανιστούν απλές κύστεις με μεγέθη από πολύ μικρές εώς 10mm . Μπορεί να εντοπίζονται σε όλα τα σημεία του ήπατος . Αυτές εξαφανίζονται στην πορεία . Πολύ σπάνια αυτές οι κύστεις μπορεί να εμφανιστούν στο τρίτο τρίμηνο εάν δεν υπάρχουν στο δεύτερο τρίμηνο .
Το ηπατικό μεσυγχυματικό αμάρτωμα είναι ένας σπάνιος καλοήθης ηπατικός όγκος ο οποίοος συνήθως εκδηλώνεται ώς μια ταχέως αναπτυσσόμενη μάζα , στα πρώτα δύο έτη της ζωής του παιδιού . Λόγω της ταχείας ανάπτυξης αυτού , μπορεί να προκαλέσει ύδρωπα , καρδιακή ανεπάρκεια , ακόμα και ενδομήτριο εμβρυϊκό θάνατο . Η υπερηχογραφική εικόνα του ηπατικού αμαρτώματος είναι μια συλλογή από κύστεις οι οποίες διαχωρίζονται από παχιά διαφράγματα . Επίσης μπορεί να εμφανιστεί ώς μια συμπαγής ή μικτή (συμπαγής και κυστική) μάζα . Η διαφορική διάγνωση από το λεμφαγγείωμα είναι η απουσία αρτηριοφλεβικών ανωμαλιών στο εμβρυϊκό ήπαρ . Ο μή ανοσολογικός ύδρωπας (non-immune hydrops) μπορεί να είναι μια συνέπεια του μεσεγχυματικού αμαρτώματος , ενώ έχουν αναφερθεί κυστικές αλλοιώσεις στον πλακούντα οι οποίες υποτίθεται ότι οφείλονται στην υπερπλασία του βλαστικού στελέχους των μεσεγχυματικών λαχνών (mesenchymal stem villous hyperplasia) . Η υποκείμενη - προτεινόμενη αιτιολογική σύνδεση δεν είναι πλήρως κατανοητή . Η εκτομή του όγκου είναι η συνιστώμενη θεραπεία σε περιπτώσεις μεγάλης μάζας . Η παροχέτευση των κύστεως έχει προταθεί ώς θεραπεία σε πρόωρα έμβρυα , αλλά η αξία της αντιμετώπισης αυτής είναι αμφισβητήσιμη επειδή το υγρό των κύστεων επαναδημιουργείται γρήγορα .
Τα ηπατικά αιμαγγειώματα είναι οι περισσότερο κοινοί όγκοι του ήπατος στο έμβρυο και στο νεογνό . Τα συνώνυμα που χρησιμοποιούνται γι'αυτήν την κατάσταση είναι "ηπατική αρτηριοφλεβική επικοινωνία - ανωμαλία - διαμαρτία" ή "αιμαγγειοενδοθηλίωμα" . Τα εμβρυϊκά-παιδικά ηπατικά αιμαγγειώματα μετά από μια περίοδο ταχείας ανάπτυξης , συνήθως υποχωρούν από μόνα τους μέχρι τους 12-18 μήνες . Παρόλο που είναι καλοήθη , μπορούν να αποβούν θανατηφόρα επειδή προκαλούν αυξημένη ανάγκη για υψηλή καρδιακή παροχή την οποία δεν μπορεί να ικανοποιήσει η εμβρυϊκή-νεογνική καρδιά και έτσι οδηγούμαστε σε καρδιακή ανεπάρκεια . Μπορεί να συνυπάρχει ύδρωπας , αιμολυτική αναιμία , σοβαρή θρομβοπενία , και διάχυτη ενδαγγειακή πήξη (αυτό ονομάζεται αλληλουχία Kasabach-Meritt) . Τα κορτικοστεροειδή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπευτικής αντιμετώπισης διότι προκαλούν αγγειοσυστολή των ταχέως πολλαπλασιαζόμενων ενδοθηλιακών κυττάρων του αιμαγγειώματος . Η μελέτη του Morris έδειξε ότι τα κορτικοστεροειδή έχουν αποτέλεσμα και στην κύηση , και οδηγούν σε προοδευτική μείωση του μεγέθους του εμβρυϊκού αιμαγγειώματος . Η προγεννητική υπερηχογραφία ποικίλλει , και εξαρτάται από το μέγεθος του όγκου . Οι μεγάλοι όγκοι έχουν υποηχογενή εμφάνιση και οι αρτηριοφλεβικές επικοινωνίες είναι εμφανείς . Η προσαγωγός αρτηρία μπορεί να δείξει υψηλή ταχύτητα ροής , και χαμηλή αντίσταση . Η απαγωγός φλέβα μπορεί να δείξει παλίνδρομη ροή με χαμηλό PI . Οι μικροί όγκοι έχουν υπερηχογενή εμφάνιση και δεν διαθέτουν χαρακτηριστικά προσαγωγού ή απαγωγού αγγείου . Είναι πιθανόν , αυτοί οι μικροί όγκοι να αντιπορσωπεύουν ενδομήτρια υποστροφή πολύ μικρών αιμαγγειωμάτων . Επειδή υπάρχουν ανησυχίες για πιθανές νεογνικές επιπλοκές , συνιστάται η λήψη αίματος από τον λώρο , ιδιαίτερα για τα πρόωρα νεογνά και αντιμετώπιση των αιματολογικών επιπλοκών , εάν αυτές υπάρχουν .
Προγεννητική Απεικόνιση Χοληδόχου Κύστεως
Αιμορραγία Στις Πρώτες Εβδομάδες Της Εγκυμοσύνης
Χοριακή Γοναδοτροπίνη Στις Πρώτες Μέρες Της Εγκυμοσύνης
Τρισδιάστατη Υπερηχογραφία Πρώτου Τριμήνου
Αυτόματες Πρώϊμες Κρυφές Αποβολές
Εμβρυο 5 Εβδομάδων με Λεκιθικό
Έμβρυο Τρίτου Τριμήνου (36 Εβδομάδων) : Κατάποση Αμνιακού
Έμβρυο Τρίτου Τριμήνου (39 Εβδομάδων 2 Ημερών) : Κατάποση Αμνιακού