Μαιευτική Γυναικολογική Μέριμνα
Υπερηχογραφικά, ο εμβρυικός στόμαχος είναι ορατός από τις 9 εβδομάδες της κύησης, ως κυστικό μόρφωμα στο άνω αριστερό τεταρτημόριο της κοιλιάς. Το έντερο έχει φυσιολογικά ομοιόμορφη ηχογένεια, μέχρι το τρίτο τρίμηνο της κύησης, οπότε έλικες του παχέος εντέρου, γεμάτες με μηκώνιο, απεικονίζονται συχνά. Το ήπαρ καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα της κοιλιάς, με τον αριστερό λοβό μεγαλύτερο σε μέγεθος από το δεξιό. Η χοληδόχος κύστη απεικονίζεται ως ωοειδής κύστη, δεξιά και κάτω από το ενδοηπατικό τμήμα της ομφαλικής φλέβας. Ο σπλήνας απεικονίζεται πίσω και αριστερά από το στομάχι, στην εγκάρσια διατομή. Η περίμετρος της κοιλιάς θα πρέπει να μετράται σε μια εγκάρσια διατομή που απεικονίζει το στομάχι και την πύλη του ήπατος . Η θέση των σπλάχνων εκτιμάται από την απεικόνιση της σχετικής θέσης του στομάχου, των ηπατικών αγγείων, της κοιλιακής αορτής και της κάτω κοίλης φλέβας.
Η ατρησία του δωδεκαδακτύλου αφορά σε 1 κάθε 5.000 γεννήσεις. Στα μισά έμβρυα παρατηρούνται και άλλες διαμαρτίες (σκελετικές, γαστρεντερικές, καρδιακές, νεφρικές), ενώ χρωματοσωμικές ανωμαλίες (τρισωμία 21) απαντούνται στο 40% των περιπτώσεων.
Υπερηχογραφικά, παρατηρείται χαρακτηριστικά το σημείο της διπλής φυσαλίδας, που οφείλεται στο διατεταμένο στόμαχο και το εγγύς τμήμα του δωδεκαδακτύλου, σε συνδυασμό με υδράμνιο (στο 17-53% των περιπτώσεων) (εικόνα 20). Παρόλο που η χαρακτηριστική διπλή φυσαλίδα μπορεί να παρατηρηθεί από τις 20 εβδομάδες, συνήθως δεν γίνεται εμφανής πριν τις 25 εβδομάδες της κύησης. Η επιβίωση μετά από χειρουργική αποκατάσταση σε μεμονωμένη ατρησία 12δακτύλου είναι 95%, αλλά δεν θα πρέπει να υποβαθμίζονται όψιμες επιπλοκές, όπως διαταραχές κινητικότητας, μεγαδωδεκαδάκτυλο, παλινδρόμηση, γαστρίτιδα και σύνδρομο τυφλής έλικας, που μπορεί να παρατηρηθούν μήνες ή χρόνια μετά τη νεογνική περίοδο .
Ερωτήσεις - Απαντήσεις [back to top]
Η σελίδα έχει εώς τώρα
Επισκέπτες
Ανωμαλίες Ουροποιητικού Συστήματος Εμβρύου