Μαιευτική Γυναικολογική Μέριμνα


Διατροφή Στην Εγκυμοσύνη


Ακόμη και προτού μείνετε έγκυος θα ήταν καλό να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με φρούτα και λαχανικά εποχής, ειδικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά που περιέχουν το πολύτιμο φυλλικό οξύ και να τρώτε ισορροπημένα γεύματα και ποικιλία τροφών. Συζητήστε με το γυναικολόγο σας σχετικά με τις τροφές που θα ήταν καλό να αποφεύγετε αυτή την ευαίσθητη περίοδο, ώστε να είστε ασφαλείς εσείς και το μωρό σας. Ρίξτε μια ματιά στη συγκεκριμένη ενότητα για να πάρετε μια ιδέα. Ο γυναικολόγος σας θα είναι επίσης αυτός που θα κρίνει αν χρειάζεστε ή όχι κάποια συμπληρώματα βιταμινών και διατροφής. Όσο προχωρά η εγκυμοσύνη και μεγαλώνει η μήτρα σας πιέζοντας το στομάχι και τα εσωτερικά όργανα, αποφεύγετε τις μεγάλες μερίδες φαγητού. Προτιμάτε μικρά και συχνά γεύματα που θα προσφέρουν στον οργανισμό σας βιταμίνες και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και θα σας βοηθούν να διατηρείτε όλη μέρα την ενεργητικότητά σας σε υψηλό επίπεδο.

Σωστή διατροφή κατά την εγκυμοσύνη
Η υγιεινή διατροφή είναι πραγματικά σημαντική στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αφού ότι τρώτε επηρεάζει τόσο εσάς όσο και το αναπτυσσόμενο μωρό σας. Ακόμη κι αν δεν τρώγατε ιδιαίτερα υγιεινά πριν μείνετε έγκυος, δεν είναι αργά να υιοθετήσετε μια πιο σωστή και ισορροπημένη διατροφή κάνοντας μερικές θετικές αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες. Παρακάτω θα βρείτε τις προτάσεις μας για υγιεινή διατροφή.

Τι είδους τροφές θα πρέπει να καταναλώνω;
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το αγέννητο μωρό σας παίρνει από εσάς όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Έτσι, για να διασφαλίσετε πως τόσο εσείς όσο και το μωρό σας παραμένετε υγιείς και δυνατοί κατά τη διάρκεια αυτής της συναρπαστικής περιόδου, είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Τα σημαντικότερα «μυστικά» μιας υγιεινής διατροφής στην εγκυμοσύνη:
Επιλέγετε ποικιλία τροφών από κάθε διατροφική ομάδα για να είστε σίγουρη πως τρώτε ισορροπημένα.
Αν ανησυχείτε επειδή δεν τρώτε τροφές μιας συγκεκριμένης ομάδας τροφίμων συζητήστε το με το γυναικολόγο σας μήπως χρειάζεστε συμπλήρωμα διατροφής.
Καταναλώνετε τρία κανονικά γεύματα και δύο με τρία ελαφριά σνακ στη διάρκεια της ημέρας.
Περιλαμβάνετε στα γεύματά σας άφθονες ποσότητες από φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών.
Πίνετε τακτικά νερό, τουλάχιστον οχτώ ποτήρια τη μέρα.
Συμπεριλάβετε κι άλλα υγρά στη διατροφή σας, όπως ημιαποβουτυρωμένο γάλα, φρέσκους χυμούς φρούτων και σούπες.
Τρώτε μία μερίδα λιπαρού ψαριού και μία μερίδα λευκού ψαριού την εβδομάδα .
Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο στη μαγειρική σας, αλλά με μέτρο.
Μειώστε την πρόσληψη επεξεργασμένων και έτοιμων συντηρημένων τροφών καθώς συνήθως περιέχουν υψηλά επίπεδα αλατιού.
Μειώστε την πρόσληψη καφεΐνης πίνοντας μέχρι δύο φλιτζάνια καφέ τη μέρα.
Μειώστε την κατανάλωση γλυκών, τηγανητών, κέικ, μπισκότων, λιπαρών και ζάχαρης. Όλα αυτά σας δίνουν επιπλέον θερμίδες χωρίς να σας προσφέρουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε εσείς και το μωρό σας. Προσπαθήστε να μην υποκύπτετε συχνά στους πειρασμούς, γιατί μετά τον τοκετό θα είναι δυσκολότερο να επανέλθετε στο φυσιολογικό σας βάρος.

Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής
Μια ισορροπημένη διατροφή θα σας προσφέρει τις περισσότερες απ’ τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για μια υγιή κύηση. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες βιταμίνες που μπορεί να χρειαστείτε σε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που θα προσλαμβάνετε μέσω της διατροφής σας, καθώς, επίσης, και ορισμένες που θα πρέπει να αποφεύγετε όσο κυοφορείτε. Εδώ, θα βρείτε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μάθετε περισσότερα για τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα που χρειάζεστε. Φυσικά, ο γυναικολόγος σας είναι αυτός που θα αποφασίσει τι ακριβώς πρέπει να λαμβάνετε.

Απαρατητα θρεπτικά υστατικά κατά την εγκυμοσύνη
Ορισμένα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή της εγκύου παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:
Φυλλικό οξύ (ή φολικό οξύ)
Σίδηρος και βιταμίνη C
Ω3 λιπαρά

Φυλλικό οξύ (ή φολικό οξύ)
Το φυλλικό οξύ συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας γενετικών ανωμαλιών όπως η δισχιδής ράχη. Η ένταξή του ως συμπλήρωμα στη διατροφή σας είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου (12 εβδομάδες), αλλά και μερικούς μήνες πριν τη σύλληψη. Παράλληλα, βέβαια, με το συμπλήρωμα του φυλλικού οξέως είναι σημαντικό η διατροφή της εγκύου να είναι υγιεινή και ισορροπημένη και να συμπεριλαμβάνει καθημερινά τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο, φρέσκα φασολάκια και αρακάς) και φρούτα, όπως τα πορτοκάλια.

Σίδηρος και βιταμίνη C
Ο σίδηρος είναι ένα απ’ τα βασικότερα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας γιατί μεταφέρει επιπλέον οξυγόνο στα ερυθρά αιμοσφαίρια, ενώ τον έχει ανάγκη και το μωρό σας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Αν παρουσιάσετε έλλειψη σιδήρου αυτή την περίοδο, το μωρό σας μπορεί να είναι μια χαρά, εσείς όμως θα διατρέχετε τον κίνδυνο να παρουσιάσετε αναιμία, η οποία θα σας κάνει να νιώσετε κούραση, εξάντληση και μια γενική αδυναμία. Συνήθως, οι έγκυες παίρνουν συμπλήρωμα σιδήρου. Πέρα απ’ αυτό, όμως, η διατροφή στην εγκυμοσύνη πρέπει να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως κόκκινο κρέας, ψάρι, αβγά, αποξηραμένα φρούτα, δημητριακά, ψωμί ολικής άλεσης, και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα απ’ τον οργανισμό σας αν καταναλώνετε ταυτόχρονα φρούτα ή λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C. Γι’ αυτό πίνετε ένα ποτήρι πορτοκαλάδα μαζί με τα δημητριακά σας ή φάτε μερικά φρέσκα φρούτα μετά το γεύμα σας. Αποφύγετε την κατανάλωση γάλακτος μαζί με τη λήψη σιδήρου διότι μειώνεται η απορρόφηση του δεύτερου από τον οργανισμό.

ω3 λιπαρά
Η διατροφή σας όσο κυοφορείτε καλό είναι να περιλαμβάνει επαρκείς ποσότητες ω3 λιπαρών, καθώς αυτά συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του μωρού σας και ταυτόχρονα ωφελούν εσάς, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει πως η πρόσληψη ω3 λιπαρών κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να κάνει πιο έξυπνο το μωρό σας. Τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, το σκουμπρί και ο σολωμός είναι όλα πλούσιες πηγές ω3 λιπαρών οξέων. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή της εγκύου πάνω από δύο μερίδες την εβδομάδα, καθώς ορισμένα ψάρια μπορεί να περιέχουν υδράργυρο που σε υψηλά επίπεδα ενδέχεται να είναι βλαβερός για το μωρό σας. Εναλλακτικές πηγές για τα ω3 λιπαρά είναι οι σπόροι όπως ο πασατέμπος (θα χρειαστείτε περίπου 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα).

Συμπληρώματα διατροφής Ο γυναικολόγος σας μπορεί να επιλέξει ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα ειδικά σχεδιασμένο για γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν ή είναι ήδη έγκυες. Σας βοηθά να εξισορροπήσετε τα θρεπτικά συστατικά που συνιστούν μια υγιή εγκυμοσύνη, ανάμεσά τους το φυλλικό οξύ και τον σίδηρο. Βεβαιωθείτε όμως πως το σκεύασμα που θα πάρετε δεν είναι απλά μια πολυβιταμίνη αλλά απευθύνεται σε γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν και σε εγκύους, γιατί διαφορετικά ενδέχεται να περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες από βιταμίνες που θα πρέπει να αποφεύγετε. Η χορήγηση πολυβιταμινούχων σκευασμάτων με βιταμίνη Α απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη .

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

Η υγιεινή διατροφή όσο είστε έγκυος δεν εξαρτάται μόνο από τις τροφές που πρέπει να τρώτε, αλλά και από αυτές που καλό είναι να αποφεύγετε. Ορισμένες τροφές μπορεί να βλάψουν το μωρό σας ή εσάς, γι’ αυτό η ασφάλεια στη διατροφή οφείλει να είναι προτεραιότητά σας. Οι παρακάτω τροφές πρέπει οπωσδήποτε να είναι έξω από τη διατροφή της εγκύου:
Μισοψημένο ή ωμό αβγό ή τροφές που φτιάχνονται με αυτό (σπιτικές μους, μαγιονέζα, παγωτό). Για ασφάλεια καταναλώνετε μόνο σφιχτά αβγά.
Μισοψημένο ή πολύ άψητο κρέας και ψάρι. Σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει καθόλου ροζ σάρκα.
Ωμό κρέας ή ψάρι σε πιάτα όπως το σούσι, το ταρτάρ και καπνιστός σολωμός ή στρείδια.
Μη παστεριωμένο γάλα, τυρί ή γιαούρτι.
Μαλακά τυριά όπως μπρι, καμαμπέρ, ρικότα ή μπλε τυριά.
Πατέ ή συκώτι καθώς μπορεί να περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α η οποία είναι βλαβερή για το μωρό σας.
Κάποιες έτοιμες τροφές όπως πατατοσαλάτα ή σαλάτα του κηπουρού που μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα του μικροβίου λιστέρια.
Βεβαιωθείτε πως οι προμαγειρεμένες ή ξαναζεσταμένες τροφές έχουν ζεσταθεί πολύ καλά προτού τις καταναλώσετε.
Προσέχετε όταν τρώτε κρέας ψημένο σε υπαίθρια ψησταριά, καθώς μπορεί να έχει μείνει εκτεθειμένο για λίγο προτού σερβιριστεί.
Ξιφία και Τετράπτουρο. Τα ψάρια αυτά περιέχουν δυνητικά μη ασφαλή επίπεδα του φυσικού υδραργύρου, ο οποίος μπορεί να βλάψει το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα του μωρού σας. Ο τόνος επίσης περιέχει υδράργυρο, γι’ αυτό περιορίστε τις ποσότητες που καταναλώνετε σε μια μέτρια κονσέρβα (140 γρ. στραγγισμένο βάρος ανά κονσέρβα) ή σε δύο φρέσκα φιλέτα (μέχρι 170 γρ. βάρος ανά ωμό φιλέτο) την εβδομάδα.
Αράπικα φιστίκια. Αποφύγετε να καταναλώνετε φιστίκια, ειδικά αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών όπως άσθμα, έκζεμα ή ρινίτιδα.
Αλκοόλ. Η υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ κατά τη διάρκεια της κύησης έχει σχετιστεί με πολλά προβλήματα στα έμβρυα. Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας.

Θα πρέπει να τρώω για δύο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου;
Υπάρχει μια κοινή πεποίθηση πως οι γυναίκες πρέπει να τρώνε για δύο στη διάρκεια της κύησης. Να θυμάστε, όμως, πως το δεύτερο πρόσωπο είναι ένα μικροσκοπικό πλάσμα! Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και οι ανάγκες διαφοροποιούνται καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη σας, δεν θα πρέπει όμως να τρώτε πολύ περισσότερο απ’ το συνηθισμένο σας μέχρι το τρίτο τρίμηνο, όπου μόνο 200 με 300 θερμίδες παραπάνω αρκούν ανάλογα με το σωματότυπό σας.

Πόσες επιπλέον θερμίδες χρειάζομαι;
Είναι λογικό εγκυμοσύνη και κιλά να πηγαίνουν μαζί, αφού μέσα σας μεγαλώνει ένα μωρό! Αν όμως είστε κοντά στο φυσιολογικό σας βάρος πριν μείνετε έγκυος και έχετε έναν υγιή μεταβολισμό θα πρέπει να πάρετε περίπου 10 με 13 κιλά. Όσο για τις επιπλέον θερμίδες που χρειάζεστε, η ανάγκη αυτή υπάρχει πραγματικά μόνο στον7ο, 8ο και 9ο μήνα εγκυμοσύνης. 200 με 300 επιπλέον θερμίδες τη μέρα θα έπρεπε να είναι αρκετές για μια γυναίκα με φυσιολογικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη. Τα διπλά γεύματα δεν έχουν καμία θέση στη διατροφή σας! Μόλις δύο φέτες ψωμί ολικής άλεσης με βούτυρο αρκούν για να σας δώσουν αυτές τις επιπλέον θερμίδες.

Η ποσότητα δεν είναι τόσο σημαντική όσο η ποιότητα αυτού που τρώτε. Επειδή το μωρό σας παίρνει τα θρεπτικά συστατικά απευθείας από εσάς, προσπαθήστε να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, αποφεύγοντας τα πολλά γλυκίσματα τα οποία ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα σας και μετά από λίγο το ρίχνουν εξίσου γρήγορα, μπερδεύοντας το μεταβολισμό σας. Μερικές φορές μάλιστα μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε πεσμένη ή να έχετεζαλάδες. Το βασικότερο είναι να μην είστε πολύ σκληρή με τον εαυτό σας. Κάποιες μέρες θα πεινάτε τρομερά και άλλες δεν θα σας ενδιαφέρει καθόλου το φαγητό. Τα μικρά και συχνά γεύματα θα σας βοηθήσουν με τη ναυτία της εγκυμοσύνης. Απλά ακολουθήστε το ένστικτό σας. Θα εκπλαγείτε απ’ το πόσο καλά τα έχει φροντίσει όλα η φύση!

Είναι φυσιολογικές οι λιγούρες που νιώθω; Πολλές μητέρες επιθυμούν έντονα συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Πιστεύεται πως μερικές φορές οι λιγούρες αυτές μπορεί να εκφράζουν μια ανάγκη του οργανισμού να αυξήσει την πρόσληψη ορισμένω θρεπτικών σστατικών, γι αυτό αξίζει ν αντιλαμβάνεστε και να ακούτε το ένστιτό σας.

Συνηθισμένες λιγούρες κατά την εγκυμοσύνη
Λέγοντας λιγούρες εννοούμε τις πολύ έντονες επιθυμίες για κάποιο φαγητό, ακόμη κι αν πρόκειται για γεύσεις που δεν προτιμούσατε πριν μείνετε έγκυος.
Οι περισσότερες μέλλουσες μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους νιώθουν συχνά έντονη επιθυμία για τις παρακάτω τροφές. Αν λοιπόν είστε κι εσείς μια απ’ αυτές που η διατροφή στην εγκυμοσύνη τους περιλαμβάνει τις παρακάτω τροφές, δεν είστε η μόνη: Γλυκά
Γαλακτοκομικά
Αλμυρά σνακ
Ξινά φρούτα (όπως εσπεριδοειδή)
Καυτερά, πικάντικα φαγητά
Μερικές φορές η λιγούρα μπορεί να αποτελεί ένδειξη πως θα πρέπει να συμπεριλαμβάνετε μεγαλύτερη ποσότητα από κάποια τροφή στη διατροφή σας. Αν, για παράδειγμα, νιώθετε έντονη την επιθυμία για τις αλμυρές ελιές, μπορεί να χρειάζεται να αυξήσετε λίγο το αλάτι που προσλαμβάνετε καθώς το σώμα σας χρειάζεται περισσότερο απ’ το συνηθισμένο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Λιγούρες για μη βρώσιμα υλικά
Περιστασιακά, ορισμένες μέλλουσες μητέρες λαχταρούν κάτι που δεν είναι φαγητό, όπως κάρβουνο, πάγο ή χώμα. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται pica και η αιτία του δεν είναι γνωστή. Ορισμένοι ειδικοί το συνδέουν με ανεπάρκεια σιδήρου ή ασβεστίου, ενώ άλλοι ισχυρίζονται πως ο οργανισμός προσπαθεί να βρει τρόπους για να αντιμετωπίσει τη ναυτία της εγκυμοσύνης. Προφανώς, βέβαια, είναι καλύτερο να προσπαθήσετε να αντισταθείτε σε αυτές τις επιθυμίες καθώς μπορεί να σας βλάψουν.


Δείτε επίσης :


 

Τρισδιαστατη Υπερηχογραφια Πρώτου Τριμηνου 

Εμβρυο 9 Εβδομάδων 

Εμβρυο 26 Εβδομάδων  

Μεταβολές Στην Εγκυμοσύνη  

Ασυμπτωματική Βακτηριουρία Και Κυστίτιδα  

Ενδομήτρια Καθυστέρηση Της Ανάπτυξης - IUGR 

 

 

Η σελίδα έχει εώς τώρα

Επισκέπτες

  Google Location


[ Επικοινωνία ][ Αρχή Σελίδας ]

[ Who and Where ]

 Πέτρος Ζαργάνης    Μαιευτήρας - Γυναικολόγος   Λ.Ποσειδώνος 85 Γλυφάδα , 16675  Τηλ:210 89 85 819