Μαιευτική Γυναικολογική Μέριμνα


Ελεγχος Και Ρύθμιση Του Εμβρυϊκού Καρδιακού Παλμού


Η ρύθμιση του εμβρυϊκού καρδιακού ρυθμού (FHR Fetal Heart Rate) διαμορφώνεται από έναν αριθμό ερεθισμάτων , και όχι μόνον από ένα .

Η καρδιά του εμβρύου έχει τη δική της εγγενή δραστηριότητα και μια τιμή ρυθμού που καθορίζεται από την αυθόρμητη δραστηριότητα του βηματοδότη στον φλεβόκομβο (sinoatrial SA node) . Αυτή η εξειδικευμένη περιοχή του μυοκαρδίου ξεκινά το αρχικό ερέθισμα και προσδιορίζει τον ρυθμό στην κανονική καρδιά .  Ο κολποκοιλιακός (AV) κόμβος στο κολποκοιλιακό διάφραγμα έχει ένα βραδύτερο ρυθμό και δημιουργεί την ιδιοκοιλιακό ρυθμό idioventricular ρυθμό σε πλήρη καρδιακό αποκλεισμό (heart block) . Υπό αυτές τις συνθήκες πλήρους καρδιακού αποκλεισμού , η κοιλία χτυπά στους 60-80 παλμούς ανά λεπτό (bpm).

Το κεντρικό νευρικό σύστημα του εμβρύου έχει σημαντικό ρόλο αλλά οι επιδράσεις του δεν είναι υπό εκούσιο έλεγχο . Δεν μπορούμε ούτε εμείς ως ενήλικες αλλά ούτε και το έμβρυο να μεταβάλλουμε τον καρδιακό ρυθμό κατά βούληση . Η καρδιορυθμιστική περιοχή στο στέλεχος του εγκεφάλου παίζει επίσης ρόλο . Άλλοι φυσιολογικοί παράγοντες ρυθμίζουν τον καρδιακό ρυθμού , όπως οι κατεχολαμίνες , οι χημειοϋποδοχείς , οι βαροϋποδοχείς και η αλληλεπίδρασή τους με το αυτόνομο νευρικό σύστημα .

Ρύθμιση Ρυθμού

Το αυτόνομο νευρικό σύστημα αποτελείται από το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό . Υπάρχει σταθερή ροή εισόδου των νευρικών ερεθισμάτων από τα συστήματα αυτά ανά δευτερόλεπτο. Τα Συμπαθητικά ερεθίσματα οδηγούν την καρδιακή συχνότητα να αυξάνεται , ενώ τα παρασυμπαθητικα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα . Σε συνθήκες ενεργητικότητας , φόβου , και άγχους επικρατεί το συμπαθητικό και αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός χωρίς τη θέλησή μας . Αντιθέτως , αν αισθανόμαστε χαλάρωση επικρατεί το παρασυμπαθητικό και ο καρδιακός ρυθμός μειώνεται . Τα γεγονότα αυτά ισχύουν τόσο στην εμβρυϊκή όσο και στην υπόλοιπη ζωή μας .

Αυτόνομο - Μεταβλητότητα

Τα Ηλεκτρονικά μηχανήματα καρδιοτοκογραφίας υπολογίζουν τον καρδιακό ρυθμό με βάση το μέσο όρο μετρούμενων παλμών ανά μικρά χρονικά διαστήματα . Επειδή τα χρονικά διαστήματα αυτά είναι μικρά , η τιμή του μέσου όρου επαναυπολογίζεται συνεχώς και επειδή όντως αλλάζουν οι μετρούμενοι παλμοί έτσι απεικονίζεται η μεταβλητότητα του εμβρυϊκού καρδιακού παλμού . Αυτό το γεγονός , της αλλαγής της μεταβλητότητας του ρυθμού δείχνει την ακεραιότητα του αυτόνομου νευρικού σύστηματος του εμβρύου . Καταστολή του παρασυμπαθητικού παλμούς από ένα φάρμακο όπως η ατροπίνη προκαλεί ταχυκαρδία και μειώνει την αρχική μεταβλητότητα . Το αυτόνομο νευρικό σύστημα είναι ευαίσθητο στην υποξία και ως εκ τούτου ο εμβρυϊκός καρδιακός παλμός χρησιμοποιείται ως σημαντικός δείκτης οξυγόνωσης του εμβρύου.
Το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικού συστήματος ωριμάζουν σε ελαφρώς διαφορετικά ποσοστά με σχέση με την ηλικία κύησης. Το συμπαθητικό σύστημα ωριμάζει πιο γρήγορα και αυτό οδηγεί σε περιθωριακά ταχύτερο βασικό ρυθμό στην πρόωρη νεογνική περίοδο . Είναι κάποιο ενδιαφέρον ότι τα αρσενικά έμβρυα έχουν ελαφρώς ταχύτερους καρδιακούς ρυθμούς από ό, τι τα θηλυκά έμβρυα , ωστόσο, αυτό δεν έχει απολύτως καμία διαγνωστική αξία . Πριν από τις 34 εβδομάδες κύησης πρέπει να αναμένεται ένας υψηλότερος βασικός ρυθμός . Η Φυσιολογική μεταβλητότητα δείχνει καλό αυτόνομο έλεγχο και , ως εκ τούτου μικρή πιθανότητα υποξίας .

Δεν Ακούω Το Παιδί , Μειώθηκαν Οι Κινήσεις Του Παιδιού - Τί Κάνω ?

Να επικοινωνήσετε με το γιατρό που σας παρακολουθεί και να κάνετε ένα NST .

Ακούω πολύ συχνά το παιδί - Τί κάνω ?

Αυτό είναι καλό προγνωστικό στοιχείο . Να είστε χαρούμενη που ακούτε συχνά το παιδί .

Η Κοιλιά μου χαμήλωσε και ακούω λιγότερο το παιδί - Τί Κάνω ?

Πιθανότατα , η κεφαλή του παιδιού εισήλθε στην λεκάνη , και πλησιάζει ο τοκετός . Να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας και να κάνετε NST .


Δείτε Επίσης :


Τρισδιάστατη Υπερηχογραφία Πρώτου Τριμήνου

Αυτόματες Πρώϊμες Κρυφές Αποβολές

Θρομβοφιλίες

Αμνιακό Υγρό

Η σελίδα έχει εώς τώρα

Επισκέπτες

  Google Location


[ Επικοινωνία ][ Αρχή Σελίδας ]

[ Who and Where ]

 Πέτρος Ζαργάνης    Μαιευτήρας - Γυναικολόγος   Λ.Ποσειδώνος 85 Γλυφάδα , 16675  Τηλ:210 89 85 819