Μαιευτική Γυναικολογική ΜέριμναMenu

×
×

Ορμονικοί Μηχανισμοί Διαταραχής Κύκλου


Οι ορμονικές διαταραχές αποτελούν το αίτιο για ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών με διαταραγμένο εμμηνορυσιακό κύκλο . Η δουλειά του Γυναικολόγου είναι να αποκλείσει τις σοβαρές καταστάσεις και να εντοπίσει την ακριβή αιτία της εμμηνορυσιακής διαταραχής . Η διαδικασία αυτή μπορεί να χρειαστεί αιματολογικές και υπερηχογραφικές εξετάσεις  οχι μόνο μία φορά αλλά και δύο φορές μέσα στον ίδιο κύκλο . Όταν υπάρξει μια σαφής διάγνωση , θα υπάρξει και αποτελεσματική θεραπεία .

Η θεώρηση ότι η λήψη αντισυλληπτικών δισκίων για ρύθμιση του κύκλου είναι μια απλή υπόθεση , είναι λανθασμένη . Τα αντισυλληπτικά δισκία απευθύνονται λιγότερο στο αίτιο του προβλήματος και περισσότερο στα συμπτωματα . Ακόμα και για το σύνδρομο των πολυκυστικών οωθηκών , κατά το οποίο τα αντισυλληπτικά δισκία αποτελούν φάρμακο πρώτης εκλογής για πολλούς , τα χάπια αυτά δεν αποτελούν θεραπεία αλλά αντιμετώπιση . Επίσης , υπάρχουν καταστάσεις που ενω δεν ανευρίσκονται σοβαρές αντενδείξεις για τη λήψη αντισυλληπτικών εντούτοις αυτά θα πρέπει να αποφευχθούν , όπως π.χ. η ολιγομηνόρροια / αμηνόρροια  που προκύπτει από τη χρόνια υποθρεψία ή σε καταστάσεις στις οποίες συνυπάρχει γονιδιακή ή επίκτητη θρομβοφιλική διάθεση .

Ενας διαταραγμένος εμμηνορυσιακός κύκλος συνήθως δηλώνει κάποια υποθάλπτουσα παθολογία , η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις ΔΕΝ είναι σοβαρή , ιδιαίτερα δε όταν η διαταραχή είναι παροδική ή ελάχιστη (π.χ. καθυστέρηση μίας μόνο μέρας) . Παράταύτα , υπάρχει ένδειξη διερεύνησης . Η γυναίκα δεν πρέπει να δέχεται απλά την χορήγηση αντισυλληπτικών ώς λύση , αλλά να λαμβάνει μια επίσημη και επιστημονικά τεκμηριωμένη διάγνωση . Αν τελικά καταλήξει στην χρήση αντισυλληπτικών  , η γυναίκα θα πρέπει να έχει ενημερωθεί για τους κινδύνους , τις μακροχρόνιες επιπτώσεις  , και φυσικά την επίδραση που έχουν τα χάπια αυτά στην υποθάλπτουσα παθολογία όποια και αν είναι αυτή .

Υπάρχουν αρκετές ορμονικές ανωμαλίες που μπορεί να επηρεάσουν τον καταμήνιο κύκλο . Δεν υπάρχει μία μόνο σελίδα στο διαδύκτιο ή ακόμα και ένα μόνο βιβλίο μπου μπορεί να αντικαταστήσει την ενδελεχή φυσική - γυναικολογική εξέταση και το ιστορικό . Γενικά δηλαδή η ιατρική εξέταση δεν πρέπει να αποφεύγεται , και το διαδύκτιο δεν πρέπει να αντικαταστήσει τον ιατρό σας , για το δικό σας καλο .

Σε αυτήν την σελίδα θα αναπτύξουμε ένα γενικό μοντέλο διαταραχής του εμηνορρυσιακού κύκλου με έμφαση κύρίως στα δύο μεταβολικά άκρα , δηλαδή τις διαταραχές κύκλου στις

 

Ανατομικές παθολογίες (ενδομητρικοί πολύποδες , ινομυώματα κλπ)  και λοιπές "επίσημες" ενδοκρινολογικές ανωμαλίες (θυροειδούς , υπερπρολακτιναιμία κλπ) δεν θα αναφερθούν εδω .

 

Ρύθμιση εμμηνορυσιακού κύκλου σε σχέση με το σωματικό βάρος

Ρύθμιση εμμηνορυσιακού κύκλου σε σχέση με το σωματικό βάρος .

Κατά το μοντέλο αυτό (το οποίο ΔΕΝ είναι θεωρητικό , έχει πολλαπλές αποδείξεις και τεκμηρίωση) , το σωματικό βάρος και η παροχή ενέργειας με τη μορφή θερμίδων από τις τροφές , επηρεάζει τον εμμηνορυσιακό κύκλο . Οι μηχανισμοί είναι πολύπλοκοι . Το κεντρικό νευρικό σύστημα και συγκεκριμένα η περιοχή του υποθαλάμου αντιλαμβάνεται το ποσό του λιπώδους ιστού διαμέσου μιας ορμόνης που ονομάζεται λεπτίνη .

Ανάλογα με το ποσό του λιπώδους ιστού , ο υποθάλαμος "αποφασίζει" εάν ο οργανισμός είναι ικανός να φέρει εις πέρας μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη , και αν ναί , τότε προκαλεί την αλληλουχία γεγονότων που οδηγούν στην οωρρηξία (πρώτο από αριστερά τμήμα της εικόνας) . Οταν κυριαρχούν συνθήκες έλλειψης διατροφικής ενέργειας , ο υποθάλαμος αποφασίζει ότι μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη θα ήταν βλαπτική τόσο γι'αυτόν όσο και για το έμβρυο (ελλιποβαρή νεογνά και αποβολές) , και έτσι λαμβάνει τα μέτρα του ώστε να προφυλαχθεί , εμποδίζοντας την αλληλχία των γεγότων που οδν στην οωρηξία και πρκαλώντας ολιγομηνόρροια αι αμηνόρροια (κεντρικό σήμα της εικόνας) .Σε περιπτώσεις υπερθρεψίας και παχυσαρκίας που μοιάζουν με την κλασσική μορφή του συνδρόμου των πολυκυστικών οωθηκών , ο υποθάλαμος προσπαθεί να στείλει πολλαπλά σήματα για ωορρηξία και αναπαραγωγή αισθανόμενος την υπερεπάρκεια ενέργειας . Σε αυτήν την περίπτωση όμως η οωθήκη , ενώ δημιουργεί πολλαπλά όμοια σχεδόν ωοθυλάκια , σταματάει η ίδια την οωρρηξία διότι το κάθε οωθυλάκιο αναστέλλει το διπλανό του , ίσως γιατί ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος για πολύδυμες κυήσεις . Η αναστολή των ωοθυλακίων είναι επίσης τεκμηριωμένη (υπάρχει σε κάθε φυσιολογικό κύκλο ένα επικρατές ωοθυλάκιο , τα άλλα αποπίπτουν) . Ο υποθάλαμος τότε λαμβάνει διαφορετικά σήματα και με τη σειρά του εκκρίνει περισσότερη LH από FSH και έτσι οδηγεί στην εγκατάσταση του συνδρόμου των πολυκυστικών οοωθηκών .

Η διαδικασία αυτή (όπως φαίνεται στην εικόνα) ισχύει και για την ενήβωση και για την έναρξη του εμμηνορυσιακού κύκλου σε νεαρά κορίτσια . Εξαιρετικά αδύνατα κορίτσια θα αργήσουν να δούν την πρώτη περίοδο , ενώ εξαιρετικά παχύσαρκα θα την δουν νωρίτερα . (δεν αναφερόμαστε εδώ στην Πρώϊμη και καθυστερημένη ήβη , αναφερόμαστε στις αποδεκτές ηλικίες ενήβωσης και έναρξης περιόδου , οι οποίες έχουν φυσιολογικό εύρος  (από ... εώς...) ηλικιών και όχι μια συγκεκριμένη ηλικία) . Σε αυτή την περίπτωση η εξήγηση είναι απλή , η φύση προτιμά έναν ώριμο οργανισμό για τεκνοποίηση , έναν οργανισμό που μπορεί να φέρει εις πέρας μια εγκυμοσύνη , αλλά και μια γαλουχία , και μια φροντίδα για το νεογνό . Οι πρώτοι εμμηνορυσιακοί κύκλοι είναι συνήθως ανωορρηκτικοί , και η πλήρης γονιμότητα επέρχεται αργότερα . Ας μην ξεχνάμε ότι ΟΛΕΣ οι γυναίκες (απο ΟΛΕΣ τις ανθρώπινες φυλές) έχουν την μέγιστη ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ οστική και μυϊκή μάζα περί το τέλος της ενήβωσης , γεγονός το οποίο συμπίπτει με την καθιέρωση σταθερών καταμήνιων ωορρηκτικών (γόνιμων) εμμηνορυσιακών κύκλων . Η ενήβωση αποτελεί μια αναγκαία "προπόνηση" του αναπαραγωγικού συστήματος και ο χρόνος αυτός δίνει την ευκαιρία και σε άλλα συστήματα (οστικό , μυϊκό , κεντρικό νευρικό , ψυχολογικό-θυμικό κα.) να ωριμάσουν , πρίν συμβεί κάποιο αναπαραγωγικό συμβάν . Και ο σκοπός πίσω από όλα αυτά είναι κατά μείζονα λόγο η βεβαιότητα καλού περιγεννητικού αποτελέσματος (μάνα και παιδί) , καθώς και η βεβαίωση της περαιτέρω επιβίωσης και των δύο (θηλασμός , επαρκής ποσοστό λίπους κλπ) .

Η αμηνόρροια της εγκυμοσύνης δεν αναφέρεται εδώ για ευνόητους λόγους . Ο μηχανισμός της  αμηνόρροιας της γαλουχίας οφείλεται σε διάφορους παράγοντες με διασημότερη ίσως μια , την προλακτίνη , και ο σκοπός της (ένας από τους σκοπούς της) είναι να εμποδίσει τυχόν δεύτερη εγκυμοσύνη πρίν το νεογνό να είναι ικανό να λάβει στερεά τροφή , και να δώσει χρόνο στη μητέρα να ανανήψει .

 

Πρέπει να διευκρινιστεί  εδώ ότι  η  ολιγομηνόρροια  που  προκύπτει  είτε  από τις  πολυκυστικές  ωοθήκες είτε από  την παχυσαρκία , είτε από την υποθρεψία  ΔΕΝ  δηλώνει  στειρότητα  Τα προβλήματα υπογονιμότητας που ενδεχομένως να προκύψουν οφείλονται συνήθως στο γεγονός ότι υπάρχει μια χρονικά παγιωμένη κατάσταση , η οποία χρειάζεται σωστή διάγνωση , σωστή αντιμετώπιση και λίγο χρόνο για να επανέλθει στο φυσιολογικό .

 

 

Δείτε Επίσης


Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Αθλητισμός και γυναίκα

Ήβη - ΕΦηβεία

Διαταραχές Κύκλου

Ο Καταμήνιος Κύκλος

 

Η σελίδα έχει εώς τώρα

Επισκέπτες

 Google Location


[ Επικοινωνία ][ Αρχή Σελίδας ]

[ Who and Where ]

 Πέτρος Ζαργάνης    Μαιευτήρας - Γυναικολόγος   Λ.Ποσειδώνος 85 Γλυφάδα , 16675  Τηλ:210 89 85 819