Μαιευτική Γυναικολογική ΜέριμναMenu

×
×

Ενδομητρικοί Πολύποδες


Οι ενδομητρικοί πολύποδες αποτελούν καλοήθεις (συνήθως) υπερπλασίες του ενδομητρίου . Η παρουσία τους εκδηλώνεται με ανώμαλη αιμόρροια , η οποία μπορεί να είναι μεσοκυκλική (δηλαδή εκτός περιόδου) ή με μηνομητρορραγία , δηλαδή μεγαλύτερη ποσότητα αίματος στην περίοδο . Η συμπτωματολογία δεν διαθέτει απαραίτητα κάποια καταμήνια χρονική περιοδικότητα . Μπορεί μια γυναίκα να έχει μεσοκυκλική αιμόρροια για δύο μήνες , τον τρίτο μήνα να μήν έχει και μετά να έχει πάλι . Επίσης , η αιμόρροια μπορεί να μην είναι ακριβώς στο μέσον του κύκλου , αλλά και προς το τέλος του , και να συνεχίζεται με την κανονική περίοδο , οπότε δίδει την εντύπωση πρώϊμης και μεγάλης διάρκειας περιόδου . Αλλες φορές , η αιμόρροια παρουσιάζεται ετεροχρονισμένα , με την μορφή καφεοειδών στιγμάτων στο εσώρουχο . Υπάρχουν περιπτώσεις που το σύμπτωμα αναφέρεται ως περίοδος δύο φορές το μήνα , ή καφέ αίμα πρίν την περίοδο , ή ακόμα και συνέχεια καφέ αίμα .
Οι ενδομητρικοί πολύποδες δεν ακολουθούν τις τακτικές ορμονικές μεταβολές του υπόλοιπου ενδομητρίου . Ως εκ τουτου , η αιμόρροια που προκαλούν είναι επίσης απρόβλεπτη .
Υπάρχουν ενδομητρικοί πολύποδες που δεν δίνουν καθόλου συμπτωματολογία , και απλά ανιχνεύονται στο ενδοκολπικό υπερηχογράφημα . Σε μεγαλύτερες ηλικίες και ιδιαίτερα στην περιεμμηνόπαυση και εμμηνόπαυση , αυτοί πρέπει να αφαιρούνται οπωσδήποτε και σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ανίχνευσή τους .
Στις νέες γυναίκες , οι ενδομητρικοί πολύποδες είναι στην πλειοψηφία τους καλοήθους χαρακτήρος . Με το πέρασμα του χρόνου όμως , η βιολογική τους συμπεριφορά μπορεί να αλλάξει , ακόμα και άν η συμπτωματολογία που προκαλούν ή που δέν προκαλούν , παραμένει η ίδια . Γενικά , με την υπερηχογραφική διάγνωση , σε συνδυασμό με την ηλικία , την συμπτωματολογία , και το γυναικολογικό ιστορικό ,  μπορεί να προσδιορίσει με  κάποιο ποσοστό τον βιολογικό χαρακτήρα των μορφωμάτων αυτών . Παράταύτα , η διαγνωση παραμένει μια διάγνωση "κατά προσέγγιση" (με αρκετά καλή προσέγγιση) . Ο χρυσός διαγνωστικός κανόνας είναι η αφαίρεση του πολύποδα και η ιστολογική / παθολογοανατομική εξέταση αυτού . Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με υστεροσκόπηση .  Ο ιατρός Μαιευτήρας - Γυναικολόγος πρέπει να αρχίζει την εκτίμηση , με συγκεκριμένα , εξατομικευμένα τεστ βασισμένα στο ιατρικό ιστορικό της κάθε ασθενούς .

 


Διάγνωση / Ιστολογική Εξέταση Ενδομητρικών Πολύποδων


Υπάρχουν δύο τρόποι αφαίρεσης των ενδομητρικών πολύποδων . Η κλασσική διαγνωστική απόξεση και η υστεροσκόπηση . Γενικά , η υστεροσκόπηση υπερέχει της απλής διαγνωστικής απόξεσης , διότι γίνεται πλήρης οπτικός έλεγχος του ενδομητρίου , ελέγχονται τα σαλπιγγικά στόμια  και ελέγχεται η ενδομητρική κοιλότητα για τυχόν συνυπάρχουσα παθολογία που έχει ξεφύγει από το υπερηχογράφημα . Η υστεροσκόπηση οπωσδήποτε προτιμάται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας , ιδιαίτερα δε σε άτοκες γυναίκες .

Η διαγνωστική απόξεση έχει ώς σκοπό κυρίως την λήψη επαρκούς ποσότητας ιστού για βιοψία . Μπορεί βέβαια και αυτή να προσφέρει αποτέλεσμα αφαιρόντας τους πολύποδες και να θεραπεύσει  για παράδειγμα την υπερβολική αιμόρροια .

Η επιλογή της μεθόδου είναι συνδυασμός παραγόντων . Γενικά πάντως , η υστεροσκόπηση υπερέχει .


Ο επιπολασμός και οι προγνωστικοί παράγοντες της άτυπης ιστολογίας στους πολύποδες του ενδομητρίου που αφαιρούνται με υστεροσκόπηση


Ο επιπολασμός του καρκίνου του ενδομητρίου και της άτυπης υπερπλασίας στους πολύποδες του ενδομητρίου είναι χαμηλός, αν και αυξάνεται σε γυναίκες που είναι υπέρβαρες , ηλικίας μεγαλύτερης των 54 ετών , ή με πολύποδα μεγαλύτερο από 2cm.

Prevalence and predictors of atypical histology in endometrial polyps removed by hysteroscopy: A secondary analysis from the SICMIG hysteroscopy trial.
Facts Views Vis Obgyn. 2019 Jun;11(2):127-134.
For the Italian School of Minimally Invasive GynecologicaL Surgery (SiCMiG) Hysteroscopists Group. 

Το μέγεθος του πολύποδα και ο κίνδυνος κακοήθειας σε ασυμπτωματικές γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση


Αυτή η παρατηρητική αναδρομική μελέτη διερεύνησε 472 μετεμμηνοπαυσιακές ασυμπτωματικές γυναίκες που υποβλήθηκαν σε υστεροσκοπική πολυπεκτομή μεταξύ 2010 και 2014. Από τις 472 γυναίκες βρέθηκαν προ-κακοήθεις και κακοήθεις βλάβες σε 11 (2,33%) περιπτώσεις. Τέσσερις (0,84%) είχαν καρκίνωμα του ενδομητρίου και επτά (1,49%) είχαν άτυπη υπερπλασία του ενδομητρίου. Η συχνότητα εμφάνισης προ-κακοήθων ή κακοήθων βλαβών μεταξύ διαφόρων μεγεθών των πολυπόδων (10, 15, 20 mm) δεν ήταν σημαντικά διαφορετική . Η μελέτη ουσιαστικά αναφέρει ότι περίπου 2,5% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών με οποιοδήποτε μέγεθος πολύποδα , μικρό ή μεγάλο , έχουν καρκινική ή προκαρκινική βλάβη .

Endometrial Polyp Size and the Risk of Malignancy in Asymptomatic Postmenopausal Women.
J Obstet Gynaecol Can. 2019 Jul;41(7):912-915. doi: 10.1016/j.jogc.2018.07.019. Epub 2018 Oct 27.
Namazov A1, Gemer O2, Ben-Arie A3, Israeli O4, Bart O3, Saphier O5, Mahler N3, Kapustian V2, Silberstein T4. 

Η επίδραση του εντοπισμού και της ιστολογικής επαλήθευσης των πολυπόδων ενδομητρίου στην υπογονιμότητα .


Σε αυτή την αναδρομική μελέτη, αναλύθηκαν τα κλινικά δεδομένα 87 γυναικών που είχαν επιβεβαιωμένη ωορρηξία , αλλά και υπογονιμότητα , και που υποβλήθηκαν σε υστεροσκόπηση και αφαίρεση πολύποδα . Έπειτα υπήρξε δωδεκάμηνη παρακολούθησή τους. Εγκυμοσύνη καταγράφηκε σε 30 (34,5%) εντός των επόμενων 12 μηνών. Η εκτομή πολυπόδων οπίσθιου τοιχώματος αύξησε την πιθανότητα εγκυμοσύνης (OR 5.02), αλλά δεν παρατηρήθηκαν άλλες διαφορές στα ποσοστά εγκυμοσύνης ενός έτους σε άλλες τοποθεσίες. Η απομάκρυνση των πολύποδων που είχαν φυσιολογική ιστολογία είχε χαμηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης σε σύγκριση με εκείνη των πολυπόδων με υπερπλασία ή ιστολογικά αποτελέσματα καλοήθους πολύποδα . Σαν συμπερασμα η μελέτη αναφέρει ότι : Η αφαίρεση του πολύποδα ή των πολυπόδων βελτίωσε το ρυθμό σύλληψης κατά το επόμενο έτος ανεξάρτητα από τον ενδομήτριο εντοπισμό και τη μέθοδο της χειρουργικής απομάκρυνσής του . Ως εκ τούτου, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η αφαίρεση των πολυπόδων πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη σε γυναίκες που έχουν υπογονιμότητα.

The effect of localization and histological verification of endometrial polyps on infertility.
Arch Gynecol Obstet. 2019 Jul;300(1):217-221. doi: 10.1007/s00404-019-05155-3. Epub 2019 Apr 11.
Lőrincz J1, Molnár S2, Jakab A2, Herman T3, Jashanjeet S2, Török P2. 

Προγνωστικοί παράγοντες κακοήθειας σε πολύποδες ενδομητρίου: μελέτη 421 γυναικών με μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία .


Υπάρχει έλλειψη συναίνεσης ως προς το αν οι καλοήθεις σε εμφάνιση πολύποδες ενδομητρίου πρέπει να απομακρυνθούν στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες . Για να βοηθήσει στην ενημέρωση της κλινικής πρακτικής , αυτή η μελέτη διεξήχθη για να ποσοτικοποιήσει τον επιπολασμό και να προσδιορίσει τους προγνωστικούς παράγοντες της υπερπλασίας και του καρκίνου στους πολύποδες . Τα δεδομένα 2625 διαδοχικών γυναικών που παρακολουθούνταν με μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγίας συλλέχθηκαν μελλοντικά σε ένα νοσοκομείο διδασκαλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ Ιανουαρίου 2011 και Δεκεμβρίου 2015. Από αυτά συμπεριλήφθηκαν 421 (16%) γυναίκες με υστεροσκοπικά καλοήθεις ενδομήτριους πολύποδες με φυσιολογικό ενδομήτριο . Ο αριθμός των γυναικών με καλοήθεις πολύποδες σε σχέση με την υπερπλασία ή τον καρκίνο στους πολύποδες ήταν 387 (92%) έναντι 34 (8%). Ο κίνδυνος υπερπλασίας και καρκίνου στους πολύποδες ήταν 5,5 φορές και 3,5 φορές υψηλότερος σε γυναίκες με πάχος ενδομητρίου ≥ 10,8 mm και σε γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος ≥ 32,5 kg / m2 αντίστοιχα. Η ηλικία, τα έτη από την τελευταία περίοδο, η εθνικότητα, η υποτροπιάζουσα αιμορραγία, ο διαβήτης, η υπέρταση και η χρήση της ταμοξιφαίνης δεν διέφεραν μεταξύ των ομάδων αποτελεσμάτων .
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο επιπολασμός της υπερπλασίας και του καρκίνου στους πολύποδες με μετεμμηνοπαυσιακή αιμόρροια είναι υψηλός . Οι ανεξάρτητοι προγνωστικοί δείκτες είναι ο δείκτης μάζας σώματος και το πάχος του ενδομητρίου.

Predictors of malignancy in endometrial polyps: study of 421 women with postmenopausal bleeding.
Climacteric. 2018 Feb;21(1):82-87. doi: 10.1080/13697137.2017.1410783. Epub 2017 Dec 8.
Ghoubara A1,2,3, Sundar S1,3, Ewies AAA1,3. 

Βιβλιογραφική Παρουσίαση Hum Reprod. 2017 Feb;32(2):340-345. doi: 10.1093/humrep/dew307. Epub 2016 Dec 18. The natural history of endometrial polyps. Wong M1, Crnobrnja B2, Liberale V3, Dharmarajah K1, Widschwendter M1, Jurkovic D4. ΕΡΩΤΗΣΗ : Ποια είναι η φυσική πορεία των πολυπόδων ενδομητρίου σε γυναίκες που αντιμετωπίζονται με αναμονή ; ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Οι ρυθμοί ανάπτυξης των αναμενόμενων πολύποδων διαφέρουν σημαντικά και δεν μπορούν να προβλεφθούν με ακρίβεια . ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΗΔΗ : Η πλειονότητα των πολυπόδων που ανιχνεύονται στο υπερηχογράφημα υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση και επομένως λίγα είναι γνωστά για τη φυσική τους ιστορία . Ορισμένοι πολύποδες έχουν αναφερθεί ότι υποχωρούν αυθόρμητα χωρίς την ανάγκη για θεραπεία . Ωστόσο, οι παράγοντες πρόβλεψης της παλινδρόμησης είναι άγνωστοι . ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΜΕΓΕΘΟΣ, ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Αυτή ήταν μια αναδρομική μελέτη κοόρτης που διεξήχθη στο Τμήμα Γυναικολογίας, University College London Hospitals. Αναζητήσαμε τη βάση δεδομένων κλινικών μας υπερήχων μεταξύ Ιουλίου 1997 και Σεπτεμβρίου 2015, για να εντοπίσουμε γυναίκες ηλικίας 18 ετών και άνω με πολύποδα ενδομητρίου που αντιμετωπίστηκαν αναμενόμενα για ≥6 μήνες. Όλες οι γυναίκες υποβλήθηκαν τουλάχιστον σε δύο εξετάσεις υπερήχων. ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ / ΥΛΙΚΑ, ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΜΕΘΟΔΟΙ: Ένας μοναδικός χειριστής πραγματοποίησε όλες τις εξετάσεις υπερήχων. Όσες είχαν παρακολούθηση μικρότερη των 6 μηνών και εκείνες που έλαβαν ορμονική αντισύλληψη, HRT ή ταμοξιφαίνη , αποκλείστηκαν από τη μελέτη . Η μέση διάμετρος του κάθε πολύποδας υπολογίστηκε από τις μετρήσεις σε τρία κάθετα επίπεδα . Ο ρυθμός ανάπτυξης πολυπόδων εκφράστηκε ως ετήσια ποσοστιαία μεταβολή στη μέση διάμετρο . Οι μη παραμετρικές δοκιμές και η ακριβής δοκιμή του Fisher χρησιμοποιήθηκαν για να συγκριθούν οι διαφορές στις μέσες διαμέτρους διαμέτρου και στους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των γυναικών με διαφορετικά δημογραφικά χαρακτηριστικά . ΚΥΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ : Συμπεριλήφθησαν 112 γυναίκες με πολύποδες ενδομητρίου, οι οποίες παρακολουθήθηκαν με μέση περίοδο 22,5 μηνών (εύρος 6-136) . Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ενδομητρίου αυξήθηκε με διάμεση τιμή 1,0% . Δεν υπήρξε συσχέτιση μεταξύ των δημογραφικών χαρακτηριστικών των γυναικών ή της μορφολογίας των πολυπόδων και των ρυθμών αύξησής τους. Έντεκα από τις 75 (15% (95% CI, 6,9% -23,1%)) γυναίκες που αρχικά δεν είχαν μη φυσιολογική αιμορραγία στη μήτρα, ακολούθως εμφάνισαν μη φυσιολογική αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης. Ο ρυθμός αύξησης του πολύποδα δεν συσχετίστηκε με την επακόλουθη ανάπτυξη μη φυσιολογικής αιμορραγίας της μήτρας . Οι επτά από τις 112 γυναίκες (6,3% (95% CI, 1,8% -10,8%)) είχαν πλήρη υποχώρηση των πολυπόδων τους χωρίς θεραπεία κατά τη διάρκεια μέσης περιόδου παρακολούθησης 28 μηνών (εύρος 9-56). Η αυθόρμητη παλινδρόμηση φαίνεται να εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες που βρίσκονται πριν από την εμμηνόπαυση και σε εκείνες που παρουσίασαν μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας κατά τη διάγνωση . Ωστόσο, οι διαφορές δεν κατέληξαν σε στατιστική σημασία μετά τη διόρθωση για πολλαπλές συγκρίσεις. ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ, ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗ: Η μελέτη αυτή ήταν αναδρομική και ως εκ τούτου μπορεί να είναι επιρρεπής σε επιρροές επιλογής και πληροφόρησης. Η έλλειψη ιστολογικής επιβεβαίωσης σε όλες τις διαγνώσεις υπερήχων μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως περιορισμός. ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ: Οι γυναίκες θα πρέπει να ενημερώνονται ότι το μοτίβο ανάπτυξης ενός μεμονωμένου πολύποδα δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια . Ωστόσο, μια μικρή αναλογία πολυπόδων υποχωρεί αυθόρμητα . Δεν υπήρξε συσχέτιση μεταξύ του ρυθμού ανάπτυξης των πολυπόδων και της επακόλουθης ανάπτυξης της μη φυσιολογικής αιμορραγίας της μήτρας. Ενόψει αυτού, η συνήθης παρακολούθηση των ασυμπτωματικών πολυπόδων με υπερήχους δεν είναι χρήσιμη και η ενθάρρυνση των γυναικών να αναφέρουν κλινικά συμπτώματα είναι πιο χρήσιμη για να αποφασιστεί εάν απαιτείται θεραπεία. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες μελέτες, διαπιστώσαμε ότι οι πολύποδες μπορεί να υποχωρούν συχνότερα στις γυναίκες που βρίσκονται πριν την εμμηνόπαυση και σε εκείνους που παρουσιάζουν μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας. ένα μεγαλύτερο μέγεθος δείγματος θα μας έδινε μεγαλύτερη δύναμη για να ανιχνεύσουμε μια διαφορά σε αυτές τις υποομάδες γυναικών.

Υστεροσονογραφία

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις που η υπερηχογραφική μελέτη δεν απεικονίζει επαρκώς την ενδομητρική κοιλτητα . Κατά την μέθοδο αυτή εισάγεται λίγος φυσιολογικός ορός (ή και άλλου είδους υγρό) μέσα στην ενδομητρική κοιλότητα με σκοπό να αυξήσει την αντίθεση των ιστών και να απεικονιστεί καλύτερα κάποιος πιθανός πολύποδας ή και άλλη παθολογία . Είναι εύκολη , γρήγορη και δεν χρειάζεται αναισθησία . Πάλι όμως , η τελική διάγνωση θα τεθεί με την ιστολογική εξέταση , δηλαδή με υστεροσκόπηση ή διαγνωστική απόξεση . 

Χειρουργικές Εικόνες

Η κεφαλή ενός ενδομητρικού πολύποδα υστεροσκοπικά[1]

Η κεφαλή ενός ενδομητρικού πολύποδα υστεροσκοπικά[1]
Προσωπικό Αρχείο .

Η βάση του ενδομητρικού πολύποδα όπως φαίνεται υστεροσκοπικά[2]

Η βάση του ενδομητρικού πολύποδα όπως φαίνεται υστεροσκοπικά[2]
Προσωπικό Αρχείο .

Ενδομητρικός Πολύποδας Υστεροσκόπηση[3]

Ενδομητρικός Πολύποδας Υστεροσκόπηση[3]
Προσωπικό Αρχείο .

Ενδομητρικός Πολύποδας Υστεροσκόπηση[7]

Ενδομητρικός Πολύποδας Υστεροσκόπηση[7]
Προσωπικό Αρχείο .

Ενδομητρικός Πολύποδας Υστεροσκόπηση[8]

Ενδομητρικός Πολύποδας Υστεροσκόπηση[8]
Προσωπικό Αρχείο .

Ενδομητρικός Πολύποδας Υστεροσκόπηση[9]

Ενδομητρικός Πολύποδας Υστεροσκόπηση[9]
Προσωπικό Αρχείο .

Ενδομητρικός Πολύποδας Υστεροσκόπηση[10]

Ενδομητρικός Πολύποδας Υστεροσκόπηση[10]
Προσωπικό Αρχείο .

 

 


Κακοήθης Ενδοτραχηλικος Πολύποδας


Η κεφαλή ενός κακοήθους ενδοτραχηλικού πολύποδα[1]

Η κεφαλή ενός κακοήθους ενδοτραχηλικού πολύποδα[1]

Προσωπικό Αρχείο .

Κακοήθης ενδοτραχηλικός πολύποδας[2]

Κακοήθης ενδοτραχηλικός πολύποδας[2]

Προσωπικό Αρχείο .

 

 


Ενδομητρικός Πολύποδας Σε Μήτρα Που Έχει Αφαιρεθεί


Ενδομητρικός Πολύποδας Σε Μήτρα Που Έχει Αφαιρεθεί[1]

Ενδομητρικός Πολύποδας Σε Μήτρα Που Έχει Αφαιρεθεί[1]
Προσωπικό Αρχείο .

Ενδομητρικοί Πολύποδες Σε Μήτρα Που Έχει Αφαιρεθεί[2]

Ενδομητρικοί Πολύποδες Σε Μήτρα Που Έχει Αφαιρεθεί[2]
Προσωπικό Αρχείο .

 

 


Γυναικολογική Υπερηχογραφία με έμφαση στους ενδομητρικούς πολύποδες


Παλαιότερα , υπήρχαν μόνον δύο τρόποι για να ανακαλυφθεί ένας ενδομητρικός πολύποδας . Η διαγνωστική απόξεση και η ολική υστερεκτομή . Η εν συνεχεία ιστολογική - παθολογοανατομική εξέταση των χειρουργικών παρασκευασμάτων , αποκάλυπτε την ύπαρξη πολύποδος . Η σημερινή πρακτική προσφέρει τόσο την υστεροσκόπηση αλλά και την υπερηχογραφική απεικόνιση . Η γυναικολογική υπερηχογραφική απεικόνιση δεν περιορίζεται πλέον μόνο σε δισδιάστατες εικόνες . Μπορούμε να απεικονίσουμε την ενδομητρική κοιλότητα , και τα περιεχόμενα αυτής , σε τρείς διαστάσεις (απλή τρισδιάστατη) σε πολλαπλές τομές (τεχνική TUI) αλλά και σε μορφή σάρωσης (3D Dynamic) .

Παρακάτω , παρατίθονται συγκεκριμένα παραδείγματα , από προσωπικό αρχείο . 

Ενδομητρικός Πολύποδας 3D Dynamic[1]
Dynamic Τρισδιάστατη Υπερηχογραφία από προσωπικό αρχείο

Ενδομητρικός Πολύποδας 3D Υπερηχογραφία[2]

Ενδομητρικός Πολύποδας 3D Υπερηχογραφία[2]
Προσωπικό Αρχείο .

Ενδομητρικός Πολύποδας 3D Υπερηχογραφία[3]

Ενδομητρικός Πολύποδας 3D Υπερηχογραφία[3]
Προσωπικό Αρχείο .

Ενδομητρικός Πολύποδας 3D Υπερηχογραφία[4]

Ενδομητρικός Πολύποδας 3D Υπερηχογραφία[4]
Προσωπικό Αρχείο .

Ενδομητρικός Πολύποδας 3D Υπερηχογραφία[5]

Ενδομητρικός Πολύποδας 3D Υπερηχογραφία[5]
Προσωπικό Αρχείο .

Ενδομητρικός Πολύποδας 3D Υπερηχογραφία[6]

Ενδομητρικός Πολύποδας 3D Υπερηχογραφία[6]
Προσωπικό Αρχείο .

Ενδομητρικός Πολύποδας 3D Υπερηχογραφία[7]

Ενδομητρικός Πολύποδας 3D Υπερηχογραφία[7]
Προσωπικό Αρχείο .

 

[ Αρχή Σελίδας ]

 

 


Δείτε Επίσης :


Υπερηχογραφική Παρακολούθηση Φυσιολογικού Κύκλου Και Επιβεβαίωση Ωορρηξίας

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Δίκερος Μήτρα

Ινομυώματα

Γενικά , για Τη Νέα Γυναίκα

Νεοπλασίες

 

 Google Location


[ Επικοινωνία ][ Αρχή Σελίδας ]

[ Who and Where ]

 Πέτρος Ζαργάνης    Μαιευτήρας - Γυναικολόγος   Λ.Ποσειδώνος 85 Γλυφάδα , 16675  Τηλ:210 89 85 819