Μαιευτική Γυναικολογική Μέριμνα
Συγγενής Διαφραγματοκήλη είναι η μετατόπιση κοιλιακών σπλάχνων στην θωρακική κοιλότητα μέσω μιας ευένδοτης περιοχή ή ενός ελλείμματος στο διάφραγμα .
Πρόκειται για σοβαρή , μάλλον αδιευκρίνιστη κατάσταση της οποίας η θεραπεία δεν είναι πάντοτε ικανοποιητική .
Η συχνότητα εμφάνισης είναι 1/3333 γεννήσεις ή 3 /10.000 , ή από 0,3-0,5/1000 γεννήσεις . Η συγγενής διαφραγματοκήλη είναι πολύ πιό συχνή αριστερά παρά δεξιά .
Η ύπαρξη πολυυδραμνίνου είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ως προγεννητικός δείκτης διαφραγματοκήλης .
Παρατηρείται πνευμονική υποπλασία υπεύθυνη για θανατηφόρο πνευμονική ανεπάρκεια . Η υποπλασία εποδίδεται γενικά στην πίεση που ασκούν τα κοιλιακά σπλαχνα στον θώρακα .
Ωστόσο , έχει διατυπωθεί η άποψη ότι η πνευμονική υποπλασία μπορεί να είναι πρωτογενής και να εμποδίζει το κλείσιμο των πλευροπεριτοναϊκών πόρων . Η διαφραγματοκήλη συνοδεύεται συχνά από δυσπεριστροφή εντέρου (malrotation) .
Η αριστερή οπισθοπλάγια κήλη είναι ο συχνότερος τύπος . Μολονότι η προέλευσή της δεν έχει διευκρινιστεί . Λέγεται συνήθως ότι αρχίζει στον πλευροπεριτοναϊκό πόρο και /ή στο σπονδυλοπλευρικό τρίγωνο .
Συνήθως ο υπεζωκότας συνέχεται με το περιτόναιο , μολονότι ενίοτε ανευρίσκεται κηλικός σάκος . Το κύριο περιεχόμενο είναι λεπτό έντερο , αλλά συχνά προπίπτουν και ο στόμαχος , το κόλον και ο σπλήνας .
Η δεξιά οπισθοπλάγια κήλη είναι πολύ σπάνια , πιθανώς λόγω της προστασίας που προσφέρει το ήπαρ .
Η στερνοπλευρική κήλη (sterovostal hernia) είναι παραστερνική κήλη διά του στερνοπλευρικού τριγώνου , συνήθως δεξιά . Πρακτικά , η πρόπτωση στην ευένδοτη αυτή θέση είναι συνηθέστερα αποτέλεσμα τραυματισμού του ενηλίκου .
Ο Κηλικός σάκος σχηματίζεται αλλά ρηγνύεται και εξαφανίζεται .
Διαφραγματοκήλη του οισοφαγικού τρήματος (hiatal hernia) . είναι η πρόπτωση του στομάχου στο μεσοθωράκιο δια του οισοφαγικού τρήματος , μεταξύ των σκελών του διαφράγματος . Σχηματίζεται κηλικός σάκος . Μια πιθανή αιτία είναι η καθυστέρηση επιμήκυνσης του οισοφάγου και συνεπώς της καθόδου του στομάχου , με αποτέλεσμα τον σχηματισμό του ανοίγματος γύρω από τον στόμαχο παρά από τον οισοφάγο . Το γεγονός αυτό προδιαθέτει σε κήλη σε επόμενα στάδια της ζωής , μια συνέπεια που πιστεύεται ότι επιτείνεται από την παχυσαρκία . Υπάρχουν αρκετοί τύποι διαφραγματοκήλης .
Η κήλη συμπίπτει με την κρίσιμη περίοδο της ανάπτυξης του πνεύμονα όταν εμφανίζεται η βρογχική διακλάδωση και ανάπτυξη της πνευμονικής αρτηρίας . Οι συνέπειες είναι οι εξής :
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σταθερή αυξημένη αγγειακή αντίσταση και μειωμένη επιφάνεια για την ανταλλαγή αερίων , με αποτέλεσμα πνευμονική συμπίεση που προκαλεί πνευμονική υποπλασία . Επομένως, ο άμεσος περιγεννητικός κίνδυνος , κατά τον οποίο το νεογνό ΔΕΝ μπορεί να αναπνεύσει , είναι το αποτέλεσμα της σταθερής πνευμονικής και αγγειακής υποπλασίας και αναστρέψιμης πνευμονικής αγγειακής αντιδραστικότητας . Μιλάμε δηλαδή για σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια νεογνού , και την παραμονή της εμβρυϊκής κυκλοφορίας στο νεογνό (η εμβρυϊκή καρδιοαναπνευστική κυκλοφορία αλλάζει με τη γέννηση και σε αυτά τα νεογνά αυτό δεν γίνεται ) . Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι οι κύριοι καθοριστικοί παράγοντες της επιβίωσης των νεογνών.
Συγγενής Διαφραγματοκήλη .
Οι κύριες διαφορικές διαγνώσεις περιλαμβάνουν ενδοθωρακικές αλλοιώσεις όπως βρογχοπνευμονική απομόνωση , συγγενείς κυστικές αδενομωματώδεις δυσμορφίες , βρογχογενείς κύστεις και εντερικές κύστεις. Η διαφραγματική εκδήλωση χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια μυϊκών ινών στο σύνολο ή μέρος του διαφράγματος. Οι ανεπαρκείς περιοχές αντικαθίστανται από ινώδη ιστό με προκύπτουσα ανύψωση του θόλου του διαφράγματος. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να διαφοροποιηθεί από την συγγενή διαφραγματοκήλη , και μια μαγνητική τομογραφία μπορεί να καθορίσει τη διάγνωση .
3% έως 30% των περιπτώσεων θα έχουν συσχετισμένη χρωμοσωμική ανωμαλία, με αποτέλεσμα φτωχότερη πρόγνωση. Οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες περιλαμβάνουν τρισωμία 18, τετρασωμία , ή σύνθετες δομικές ανωμαλίες όπως διαγραφές 12q, 4p και 8p. Τα γενετικά σύνδρομα περιλαμβάνουν το Smith -Lemi-Opitz, CHARGE, Golderhar, Beckwith-Widemann και σύνδρομο Noonan .
Είναι σημαντικό να αποκλειστούν συμπαραμαρτούμενες δομικές ανωμαλίες . Οι σχετικές ανωμαλίες μπορούν να περιλαμβάνουν, κατά φθίνουσα σειρά, το καρδιακό , νεφρικό, κεντρικό νευρικό και γαστρεντερικό . Η αμφοτερόπλευρη διαφραγματοκήλη συσχετίζεται συνήθως με πολλαπλές ανωμαλίες . Η επιβίωση των εμβρύων με σχετικές δυσμορφίες είναι περίπου 30% .
Φυσιολογική Ανατομία , Επίπεδο τομής καρδιάς τεσσάρων κοιλοτήτων .
Αριστερή Συγγενής Διαφραγματοκήλη . Στόμαχος και αριστερός λοβός ήπατος στο ίδιο επίπεδο τομής με την τομή τεσσάρων κοιλοτήτων καρδιάς .
Παρεκτόπιση της καρδιάς στο δεξιό ημιθωράκιο .
Στεφανιαία τομή (coronal) της κοιλιακής και θωρακικής κοιλότητας . Συγγενής Διαφραγματοκήλη .
Το στομάχι φαίνεται να είναι στην θωρακική κοιλότητα , μαζί με την καρδιά .
Δεξια Συγγενής Διαφραγματοκήλη .
Το ήπαρ στα δεξιά βρίσκεται εντός της θωρακικής κοιλότητας . Η ηχογένεια του ήπατος είναι παρόμοια , όχι όμως ίδια με του πνεύμονα .
Συγγενής Διαφραγματοκήλη .
Αριστερή Συγγενής Διαφραγματοκήλη . Αριστερός λοβός ήπατος και εντερικές έλικες στο ημιθωράκιο . Δεξιά παρεκτόπιση καρδιάς .
Συγγενής Διαφραγματοκήλη .
Η ηπατική φλέβα φαίνεται να είναι εντός της θωρακικής κοιλότητας .
Αριστερή Συγγενής Διαφραγματοκήλη . Στόμαχος στο αριστερό ημιθωράκιο και δεξιά παρεκτόπιση καρδιάς .
Χρωμοσωμικές ανωμαλίες σχετιζόμενες με Συγγενή Διαφραγματοκήλη [1].
Χρωμοσωμικές ανωμαλίες σχετιζόμενες με Συγγενή Διαφραγματοκήλη [2].
Ο λόγος περιφέρειας του πνεύμονα προς την περίμετρο κεφαλής (LHR) είναι ένα υπερηχογραφικό μέτρο που χρησιμοποιείται για να αναγνωριστούν τα έμβρυα με συγγενή διαφραγματική κήλη που έχουν κακή πρόγνωση. Η επιφάνεια του πνεύμονα που βρίσκεται στην αντίπλευρη θέση από την διαφραγματοκήλη μετράται με χειροκίνητη ανίχνευση στο επίπεδο της προβολής τεσσάρων κοιλοτήτων της καρδιάς . Αυτό φαίνεται να είναι ο πιο αναπαραγώγιμος τρόπος μέτρησης της περιοχής των πνευμόνων . Το προϊόν διαιρείται από την περιφέρεια της κεφαλής (HC) για να ληφθεί το LHR .
(LHR) = lung area/head circumference
Η παρατηρούμενη LHR μπορεί να εκφραστεί ως ποσοστό του αναμενόμενου μέσου όρου για την ηλικία κύησης ως παρατηρούμενος / αναμενόμενος λόγος πνεύμονος προς κεφαλίδα O / E LHR (observed / expected) . Δηλαδή : O / E LHR = (παρατηρούμενο LHR / αναμενόμενο LHR) × 100 . Έχει προταθεί μια διαστρωμάτωση τεσσάρων σταδίων εμβρύων με βάση την παρατηρούμενη / αναμενόμενη (O / E) LHR όπου λήφθηκε επίσης υπόψη η θέση του ήπατος
Αιμορραγία Στις Πρώτες Εβδομάδες Της Εγκυμοσύνης
Χοριακή Γοναδοτροπίνη Στις Πρώτες Μέρες Της Εγκυμοσύνης
Τρισδιάστατη Υπερηχογραφία Πρώτου Τριμήνου
Αυτόματες Πρώϊμες Κρυφές Αποβολές
Εμβρυο 5 Εβδομάδων με Λεκιθικό
Έμβρυο Τρίτου Τριμήνου (36 Εβδομάδων) : Κατάποση Αμνιακού
Έμβρυο Τρίτου Τριμήνου (39 Εβδομάδων 2 Ημερών) : Κατάποση Αμνιακού