Μαιευτική Γυναικολογική Μέριμνα
Η νήστιδα (jejenum) εντοπίζεται στην άνω αριστερά πλευρά της κοιλιακής χώρας , ενώ ο ειλεός στην κάτω δεξιά πλευρά . Το εμβρυϊκό λεπτό έντερο μπορεί να απεικονιστεί στην πρώϊμη εγκυμοσύνη με υψηλής ευκρίνειας υπερηχογραφία . Μέχρι και τις 17 εβδομάδες κύησης υπάρχει εμφανής περισταλτισμός εντέρου και μπορούμε να δούμε την κίνηση του εντερικού περιεχομένου . Μετά τις 18 εβδομάδες , οι περισταλτικές κινήσεις γίνονται πιό αργές και λαμβάνει χώρα μια βαθμιαία μείωση του εντερικού περιεχομένου , γεγονός το οποίο κάνει το εντερικό περιεχόμενο να φαίνεται υγρό και βλεννώδες . Έκτοτε , το έντερο παραμένει άδειο μέχρι περίπου κοντά στην γέννηση .
Τοπογραφία εντοπισμού νήστιδας / ειλεού . Η νήστιδα (jejenum) εντοπίζεται στην άνω αριστερά πλευρά της κοιλιακής χώρας , ενώ ο ειλεός στην κάτω δεξιά πλευρά .
Η παροδική ελαφρά εώς μέτρια εντερική διάταση (χωρίς όμως ενδοκοιλιακό μηκώνιο ή ασκίτη) δεν είναι σπάνια στην πρώϊμη εγκυμοσύνη . Εμφανίζεται σε 1 προς 400 έβρυα στις 14 εώς 17 εβδομάδες και συνήθως εξαφανίζεται στις 18- 22 εβδομάδες . Εχουν αναφερθεί περιπτώσεις που ενώ υπήρχαν αυτά τα ευρήματα στο έμβρυο , η μητέρα είχε πυρετό ή δεκατική πυρετική κίνηση . Παρά ταύτα , ένας έλεγχος για κυστική ίνωση και για TORCH φλεγμονές είναι επιβεβλημένος.
Ιδιοπαθής παροδική διάταση λεπτού εντέρου (βέλη) σε 4 διαφορετικά έμβρυα σε εβδομάδες 14 εώς 16 .
Η ατρησία της νήστιδας / ειλεού είναι σπάνια , 1,3 εώς 2,9 περιπτώσεις σε 10.000 γεννήσεις . Υπάρχει συσχετισμός με πολυτοκία , μαύρη φυλή , κολπική αιμόρροια , και χαμηλό βάρος γέννησης . Οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες υπάρχουν μόνον στο 1% των περιπτώσεων . Η ισχαιμία στο αναπτυσσόμενο έντερο είναι ο περισσότερο αποδεκτός μηχανισμός της ατρησίας της νήστηδας / ειλεού . Οι ατρησείς νήστιδας / ειλεού ταξινομούνται ώς εξής :
Γραφική αναπαράσταση ατρησίας νήστιδας - ειλεού.
Φυσιολογικό λεπτό έντερο στις 17 εβδομάδες.
Φυσιολογικό λεπτό έντερο στις 20 εβδομάδες. Τα βέλη δείχνουν βλεννώδες περιεχόμενο .
Η προγεννητική διάγνωση της ατρησίας / απόφραξης νήστιδας / ειλεού είναι επιτυχής στο 51-86% των περιπτώσεων . Βασίζεται στην ανίχνευση υπερηχογενούς εντέρου , διατεταμένου στομάχου , διατεταμένου εντέρου , ενδοπεριτοναϊκό ηχογεγενές υλικό , και υδράμνίου . Η νήστιδα έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα και επομένως μπορεί να φανεί μεγαλύτερη διάταση εντέρου , όπως και μεγαλύτερο υδράμνιο . Σε αντίθεση , ο ειλεός έχει μικρότερη χωρητικότητα και η διάτρηση είναι συχνότερη , ενώ δεν παρατηρείται συνήθως διάταση εντερικών ελίκων ή υδράμνιο . Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που τα ευρήματα αυτά γίνονται εμφανή μονον στο τρίτο τρίμηνο . Στο πρώτο τρίμηνο αντίθετα , μια μικρή διάταση μπορεί να είναι φυσιολογική .
Απόφραξη νήστιδας στις 19 εβδομάδες . Τα τέσσερα τμήματα του διατεταμένου δωδεκαδακτύλου απεικονίζονται με αριθμούς . S , στομάχι .
Υποψία νηστιδικής απόφραξης στις 15 εβδομάδες . Υπάρχει υπερηχογενές όριο (βέλη) .
Ατρησία νήστιδας , διατεταμένο έντερο , και διατεταμένο στομάχι .
Ο ειλεός από μηκώνιο περιγράφει μια κατάσταση εις την οποία ένα πώμα μηκωνίου αποφράσσει το λεπτό έντερο . Η κυστική ίνωση είναι η περισσότερο συχνή αιτία . Περίπου για όλα τα έμβρυα με ειλεό από μηκώνιο θα αποδειχθεί ότι έχουν κυστική ίνωση . Από όλα τα έμβρυα όμως με κυστική ίνωση , μόνον το 20% θα κάνουν ειλεό από μηκώνιο . Αλλες αιτιολογίες συμπεριλαμβάνουν την σύφιλη και τον κυτταρομεγαλοϊό . Το κυριότερο σημείο εμφάνισης είναι το υπερηχογενές έντερο , και διατεταμένο λεπτό έντερο . Λιγότερο ειδικά σημεία είναι τα ενδοπεριτοναϊκά ηχογενή στοιχεία και ο ασκίτης . Αυτά τα σημεία μπορεί να εμφανιστούν και στην διάτρηση εντέρου , οπότε χρειάζεται να γίνει έλεγχος για κυστική , καρυότυπος , έλεγχος για TORCH , και ενζυμικός έλεγχος αμνιακού . Σε περιπτώσεις κυστικής ίνωσης μπορεί να μήν δούμε και την χοληδόχο κύστη . Τα κύρια υπερηχογραφικά σημεία είναι διατεταμένο λεπτό έντερο με έλικες που περιέχουν μηκώνιο . Λιγότερο ειδικά ευρήματα είναι η παρουσία ενδοπεριτοναϊκού υλικού , ασκίτης , και ψευδοκύστεις μηκωνίου .
Ο επιπολασμός της ενδομητρίου εντερικής διάτρησης είναι πολύ μικρός , 3,3 στις 100.000 γεννήσεις . Πιθανά αίται είναι η στένωση , ατρησία , συστροφή , εγκολεασμός , κυστική ίνωση , λοίμωξη από παρβοϊό Β19 , κυτταρομεγαλοϊός και ηπατίτιδα . Παραδοσιακά , ο όρος "περιτονίτιδα από μηκώνιο" χρησιμοποιείται επειδή πιστεύεται ότι η διαρροή του μηκωνίου στο εμβρυϊκό περιτόναιο οδηγεί σε άσηπτη χημική φλεγμονή . Τα υπερηχογραφικά ευρήματα της περιτονίτιδας από μηκώνιο είναι οι ενδοπεριτοναϊκές ασβεστώσεις , υπερηχογενές διατεταμένο έντερο , ασκίτης , και υδράμνιο . Το ασβεστωμένο μηκώνιο μπορεί να εμφανιστεί είτε ως μια συνεχής ηχογενής κυρτή γραμμή , ώς διάσπαρτες μικρές εστίες , και ώς μεμονωμένες μεγαλύτερες ή μονήρεις εστίες . Η περισσότερο συνηθισμένη εντόπιση είναι στο άνω αριστερό τεταρτημόριο της κοιλιας , πίσω από το στομάχι και κάτω φυσικά από το διάφραγμα .
Μια επιπρόσθετη υπεηχογραφική ένδειξη της εμβρυϊκής εντερικής διάτρησης είναι η Κύστη από μηκώνιο και ψευδοκύστη . Εμφανίζεται συνήθως στην πρώϊμη κύηση ως μια κύστη αφοριζόμενη από υπερηχογενή δακτύλιο , ή ηχογενή σημεία με ακουστική σκιά πίσω τους . Σε μερικές περιπτώσεις η κύστη εξαφανίζεται και η υπερηχογραφική εικόνα ομοιάζει με υπερηχογενές έντερο . Υπάρχουν δύο ταξινομήσεις της εμβρυϊκής εντερικής διάτρησης :
Αντιπροσωπεύει το 96% όλων των διατρήσεων . Παρουσιάζεται στο πρώτο και πρώϊμο δεύτερο τρίμηνο . Το μοναδικό υπερηχογραφικό εύρημα είναι οι ενδοπεριτοναϊκές ασβεστώσεις . Δεν υπάρχει ασκίτης , διατεταμένο έντερο ή υδράμνιο . Λαμβάνει χώρα ενδομήτριος επούλωση της διάτρησης και δεν υπάρχουν ευρήματα της κάταστασης στο νεογνό . Ενδεχομένως να εμφανιστούν αποτιτανώσεις σε ακτινογραφία κοιλίας νεογνού μετά τη γέννηση .
Η δευτεροπαθής εντερική διάτρηση του εμβρύου είναι αποτέλεσμα απόφραξης , λόγω ατρησίας , κυστικής ίνωσης κλπ. Εδώ υπάρχει ασκίτης , υδράμνιο , διατεταμένο έντερο και ενδοπεριτοναϊκές ασβεστώσεις .
Διάσπαρτες Ασβεστώσεις στις 16 εβδομάδες . Το έμβρυο δεν είχε πρόβλημα .
Υπερηχογενές όριο στις 15 εβδομάδες . Το έμβρυο δεν είχε πρόβλημα .
Υποδιαφραγματικές ασβεστώσεις στις 15 εβδομάδες . Το έμβρυο δεν είχε πρόβλημα .
Υποδιαφραγματική Ασβέστωση με τυπική ακουστική σκιά στις 20 εβδομάδες . Το έμβρυο δεν είχε πρόβλημα .
Ασβεστώσεις στην κοιλιακή χώρα στις 20 εβδομάδες . Το έμβρυο δεν είχε πρόβλημα .
Υποδιαφραγματική Ασβέστωση με τυπική ακουστική σκιά στις 20 εβδομάδες .
Οβελιαία τομή για διαφοροδιάγνωση από καρδιακή υπερηχογενή εστία . Το έμβρυο δεν είχε πρόβλημα .
Υποδιαφραγματική Ασβέστωση με τυπική ακουστική σκιά στις 20 εβδομάδες .
Τρισδιάστατη απεικόνιση για διαφοροδιάγνωση από καρδιακή υπερηχογενή εστία , και για έλεγχο διαφράγματος . Το έμβρυο δεν είχε πρόβλημα .
Αιμορραγία Στις Πρώτες Εβδομάδες Της Εγκυμοσύνης
Χοριακή Γοναδοτροπίνη Στις Πρώτες Μέρες Της Εγκυμοσύνης
Τρισδιάστατη Υπερηχογραφία Πρώτου Τριμήνου
Αυτόματες Πρώϊμες Κρυφές Αποβολές
Εμβρυο 5 Εβδομάδων με Λεκιθικό
Έμβρυο Τρίτου Τριμήνου (36 Εβδομάδων) : Κατάποση Αμνιακού
Έμβρυο Τρίτου Τριμήνου (39 Εβδομάδων 2 Ημερών) : Κατάποση Αμνιακού