Μαιευτική Γυναικολογική Μέριμνα
Το Ορώδες θηλώδες κυσταδένωμα των ωοθηκών είναι ένας κοινός καλοήθης όγκος των ωοθηκών που επηρεάζει γενικά μεσήλικες γυναίκες (40-60 ετών) . Οι αιτιολογικοί παράγοντες για την δημιουργία του ορώδους κυσταδενώματος των ωοθηκών είναι άγνωστοι . Οι όγκοι των ωοθηκών μπορεί να είναι καλοήθεις , οριακοί (borderline) ή χαμηλού κακοήθους δυναμικού (LMP Low Malignant Potential) , ή κακοήθεις . Έτσι , φυσικά και δεν είναι όλοι οι όγκοι των ωοθηκών καρκίνοι .
Οι καλοήθεις όγκοι δεν εξαπλώνονται με μεταστάσεις . Μπορούν όμως να αυξηθούν σε μέγεθος . Οι καλοήθεις όγκοι έχουν την δυνατότητα εξαλλαγής σε κακοήθειες . Ενας καλοήθης όγκος στα 50 μπορεί κάλλιστα να μεταλλαχθεί σε κακοήθη στα 60 . Βέβαια , δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για αυτή την μεταλλαξη , η μεταλλαγή είναι τυχαία .
Οι Borderline ή χαμηλής κακοήθους δυναμικού (LMP) όγκοι είναι συνήθως καλοήθεις , αλλά μερικοί από αυτούς μπορούν να συμπεριφέρονται όπως οι καρκίνοι ή να μεταλλαχθούν σε καρκίνους . Οι κακοήθεις όγκοι είναι καρκίνοι που απλώνονται και δίνουν μεταστάσεις . Το Ορώδες θηλώδες κυσταδένωμα των ωοθηκών είναι ένας επιθηλιακός όγκος με αργή ανάπτυξη .
Συνήθως παρουσιάζεται ως μία ενιαία κύστη μέσα σε μία ωοθήκη . Σπάνια όμως , μπορεί να εμφανιστεί ως πολλαπλές μάζες στην ωοθήκη, ή μπορεί να επηρεάσει και τις δύο ωοθήκες . Οι όγκοι αυτοί διαγιγνώσκονται ως ορώδεις και καλοήθεις με βάση την εμφάνισή τους στο μικροσκόπιο . Το Ορώδες θηλώδες κυσταδένωμα των ωοθηκών συνήθως παρουσιάζεται με σημεία και συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος , κολπική αιμορραγία , και αυξηση του μεγέθους της κοιλιάς . Πολλοί τέτοιοι όγκοι είναι ασυμπτωματικοί και ανιχνεύονται τυχαία κατά τη διάρκεια ενός κοιλιακού υπερήχου , που εκτελούνται για άλλους λόγους υγείας ή στα πλαίσια του τακτικού γυναικολογικού ελέγχου . Η πλειοψηφία αυτών των όγκων των ωοθηκών δεν προκαλούν σημαντικές επιπλοκές . Ωστόσο, λίγες επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν ρήξη της κύστης μέσα στην κοιλιά, και συστροφή της ωοθήκης .
Ο ιατρός Μαιευτήρας - Γυναικολόγος πρέπει να αρχίζει την εκτίμηση , με συγκεκριμένα , εξατομικευμένα τεστ βασισμένα στο πλήρες ιατρικό ιστορικό της κάθε ασθενούς . Η θεραπεία για το ορώδες θηλώδες κυσταδένωμα της ωοθήκης είναι η πλήρης χειρουργική εκτομή του όγκου. Με την έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία, η πρόγνωση είναι γενικά εξαιρετική .
Το ορώδες κυσταδένωμα αποτελεί μια παθολογοανατομική διάγνωση . Αυτό σημαίνει ότι κάποιος Ιατρός Παθολογοανατόμος (αναγνωρισμένη ειδικότητα της ιατρικής , όπως η Γυναικολογία , η Παιδιατρική , η Καρδιοχειρουργική κλπ) έχει επεξεργαστεί κατάλληλλα ένα δείγμα ιστού το έχει χωρίσει σε πολύ μικρές τομές , το έχει τοποθετήσει σε αντικειμενοφόρες πλάκες μικροσκοπίου , , το έχει χρωματίσει με ειδικές χρωστικές , και το έχει μελετήσει στο μικροσκόπιο . Όλα αυτά μετά από επίπονη εργαστηριακή διεργασία 10-25 ημερών .
Οι παθολογοανατομικές διαγνώσεις είναι ΑΠΟΛΥΤΕΣ . Δεν επιδέχονται αμφισβήτηση . Αποτελούν τον χρυσό κανόνα σύγκρισης όλων των διαγνώσεων .
Οι απεικονιστικές διαγνώσεις , οι διαγνώσεις δηλαδή που γίνονται με απεικονιστικά μέσα όπως το υπερηχογράφημα , η ακτινογραφία , η αξονική , η μαγνητική κλπ. , είναι πολύ ακριβείς αλλά δεν είναι απόλυτες . Επιδέχονται αμφισβήτηση , και αναμένουν επιβεβαίωση από την παθολογοανατομική διάγνωση .
Έτσι , για κάθε κυστικό , συμπαγές , ή σύμπλοκο μόρφωμα των ωοθηκών , η υπερηχογραφία και η μαγνητική τομογραφία μπορούν να διαγνώσουν με ακρίβεια περίπου το 80% των περιστατικών , ανάλογα βέβαια με την εκάστοτε περίπτωση . Σε μερικές περιπτώσεις η διαγνωστική ακρίβεια φτάνει το 100% σε άλλες περιπτώσεις φτάνει το 50% , και ακόμα σε άλλες περιπτώσεις δεν ξεπερνάει το 20% .
Ένας λόγος για τον οποίο γίνονται χειρουργεία είναι για αυτή την εγγενή αδυναμία της απόλυτης διάγνωσης των απεικονιστικών εξετάσεων . Δεν είμαστε δηλαδή 100% σίγουροι πάντα . Αν είμασταν , τότε πολύ απλά θα υπήρχε ένα ¨μαγικό" διαγνωστικό μηχάνημα , και θα κάναμε διάγνωση χωρίς επέμβαση . Αυτό όμως είναι ουτοπικό . Δεν ισχύει .
Όλες Οι Εικόνες Προέρχονται Από Προσωπικό Περιστατικό
Υπερηχογραφία : Το κυστικό μόρφωμα έχει ώς επί το πλείστον υποηχογενές χαρακτήρα , αλλά υπάρχουν και σύμπλοκα στοιχεία . Δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί εάν συμμετέχει και ασκιτικό υγρό
Υπερηχογραφία : Συμπλοκο Μόρφωμα Σε Υποηχογενές Υπόβαθρο .
Υπερηχογραφία : Η μήτρα είναι φυσιολογικού μεγέθους για την ηλικία αλλά φαίνεται μικρή σε ένα υπόβαθρο υποηχογένειας στην ελάσσονα πύελο .
Μαγνητική Τομογραφία : Χωροκατακτητική Έκταση Του Μορφώματος . Σε Αυτή , όπως και στις παρακάτω εικόνες , μπορεί να διακριθεί η εκτόπιση του εντέρου εκτός της ελάσσονος πυέλου . Το γεγονός αυτό εξηγεί πολλά από τα γαστρεντερικά ενοχλήματα .
Μαγνητική Τομογραφία : Χωροκατακτητική Έκταση Του Μορφώματος .
Μαγνητική Τομογραφία : Χωροκατακτητική Έκταση Του Μορφώματος .
Χειρουργείο : Η τομή είναι μέση υπομφάλια περίπου 10 εκατοστά . Το μόρφωμα έχει καταλάβει ολόκληρη την ελάσσονα πύελο , εκτοπίζοντας το έντερο . Η κύστη παρέμεινε ανέπαφη .
Χειρουργείο : Παρασκευή Μορφώματος και Συγκριτικά Μεγέθη .
Χειρουργείο : Παρασκευή Μορφώματος και Συγκριτικά Μεγέθη .
Χειρουργείο : Όλες Οι Φωτογραφίες Από Προσωπικό Αρχείο .
Οι παράγοντες κινδύνου για ορώδες θηλώδες κυσταδένωμα των ωοθηκών είναι άγνωστοι . Ωστόσο, οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες και οι μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο . Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ύπαρξη ενός παράγοντα κινδύνου δεν σημαίνει ότι κάποια γυναίκα θα αποκτήσει την κατάσταση . Ένας παράγοντας κινδύνου αυξάνει αυτές τις πιθανότητές σε σύγκριση με ένα άτομο χωρίς τους παράγοντες κινδύνου . Αυτό πολυ απλά σημαίνει για παράδειγμα , ότι μια γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας εχει λιγότερες πιθανότητες να πάθει την εν λόγω κατάσταση από μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση . Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου είναι πιο σημαντικοί από άλλους .
Τα σημεία και συμπτώματα του ορώδους θηλώδους κυσταδενώματος των ωοθηκών μπορεί να περιλαμβάνουν:
Οι όγκοι των ωοθηκών μπορεί να παρουσιαστούν σε συνδυασμό . Στο παρακάτω παράδειγμα παρατίθεται η συνύπαρξη ινώματος και κυσταδενώματος στην ίδια ωοθήκη .
Προσωπικό περιστατικό .
Υπερηχογραφία : Κυσταδενο - ινωμα . Προσωπικό Αρχείο .
Χειρουργείο : Κυσταδενο - ινωμα . Προσωπικό Αρχείο .
Ιστολογική : Κυσταδενο - ινωμα . Προσωπικό Αρχείο .
Επέμβαση 2013 . Ασθενής ελεύθερη νόσου εώς και σήμερα [2018] .
Η προσωπική , ενυπόγραφη , γνώμη μου είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΟΧΙ .
Αν η κύστη δεν είναι κακοήθης , το πιθανότερο είναι να είναι απλά μια λειτουργική κύστη η οποία θα φύγει μόνη της . Αν η κύστη είναι ενδομητριωσική , θα διαμοιραστεί υγρό στην κοιλιά , με πιθανότητα διασποράς και της ενδομητρίωσης , και φυσικά με πόνο και τα συναφή . Η εν λόγω ενδομητριωσική κύστη θα ξαναβγεί .
Εάν η κύστη είναι κακοήθης και παρακεντηθεί , δηλαδή διανοιχθεί , θα μοιραστούν νεοπλασματικά κακοήθη κύτταρα στην κοιλιά , και με αυτόν τον τρόπο σε 6-8 μήνες θα υπάρχει μια γενικευμένη υποτροπή καρκίνου σε ολόκληρη την κοιλιά . Τότε , οποιαδήποτε προσπάθεια απόλυτης θεραπείας καθίσταται δύσκολη εώς ακατόρθωτη .
Γενικά , δεν παρακεντούμε ωοθηκικές κύστεις για πλάκα .
Μόνον όταν είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για κακοήθη νεοπλασία ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΞΕΦΎΓΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΣΤΗΣ / ΑΣΚΙΤΙΚΟΥ ΥΓΡΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΕΝΤΟΥΜΕ , και έτσι γνωρίζουμε ότι δεν θα διαμοιράσουμε περαιτέρω έναν καρκίνο . Αυτη η διαδικασία γίνεται μόνο και μονο για ανακούφιση συμπτωμάτων από μεγάλη ποσότητα ασκιτικού υγρού , και αν υπάρχει και ταυτόχρονη βιοψία με ειδική βελόνη , για επιβεβαίωση της διάγνωσης του καρκίνου έτσι ώστε να τεκμηριωθεί η αναγκαιότητα μιας ΤΟΞΙΚΗΣ θεραπείας (χημειοθεραπεία) , για σχετική μείωση του όγκου πρίν την επέμβαση . Η θεραπεία με χημειοθεραπεία πρίν την χειρουργικη επέμβαση ονομάζεται Νεο-Επικουρική (NeoAdjuvant) και εφαρμόζεται σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα .
Γενικά , δεν παρακεντούμε ωοθηκικές κύστεις για πλάκα .
Η σελίδα έχει εώς τώρα
Επισκέπτες
Δείτε Επίσης :
Κατευθυντήριες Γραμμές Παρακολούθησης