Μαιευτική Γυναικολογική Μέριμνα Menu

×
×

Ιεροκοκκυγικό Τεράτωμα


Το Ιεροκοκκυγικό Τεράτωμα είναι ο πιό κοινός όγκος ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ . Ο αναγνώστης πρέπει να αντιληφθεί ότι το έμβρυο αποτελείται από κύτταρα τα οποία αναπτύσσονται (και διαφοροποιούνται) ταχύτατα , και σπανίως η διαδικασία αυτή οδηγεί σε καρκίνους . Οι εμβρυϊκοί όγκοι είναι σπανιότατοι . Το ιεροκοκκυγικό τεράτωμα είναι ο πιό κοινός από αυτους . Παρουσιάζεται MIA φορά στις 35 χιλιάδες (1 : 35000) . Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν , οτι οι πιθανότητες είναι μικρές . Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να τονίσουμε είναι η ετοιμολογία του τίτλου . Το ιεροκοκκυγικό δηλώνει την τοποθεσία του όγκου , δηλαδή στην περιοχή του ιερού οστού και του κόκκυγα . Το τεράτωμα δηλώνει την κυτταρική σύνθεση του όγκου . Τα τερατώματα αποτελούνται από πολυδύναμα εμβρυϊκά κύτταρα , ικανά να δώσουν περισσότερο από ένα είδος ιστού (π.χ μπορεί να γίνουν μυϊκά , οστικά , ινώδη , τρίχες , δόντια κλπ) .
Διάκριση πρέπει να γίνει επίσης με τα ώριμα ωοθηκικά τερατώματα . Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΓΧΕΕΙ ΤΑ ΩΡΙΜΑ ΩΟΘΗΚΙΚΑ ΤΕΡΑΤΩΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΙΕΡΟΚΟΚΚΥΓΙΚΟ ΤΕΡΑΤΩΜΑ . Τα ωοθηκικά τερατώματα είναι όγκοι ωοθηκών σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και οταν αφαιρούνται δεν υπάρχουν προβλήματα . Το ιεροκοκκυγικό τεράτωμα είναι κακοηθέστατος καρκίνος του αναπτυσσόμενου εμβρύου και η πρόγνωση για την κύηση είναι δυσμενής .

Διάκριση Και Φυσική Πορεία Εμβρυϊκού Ιεροκοκκυγικού Τερατώματος


Τα ιεροκοκκυγικά τερατώματα παρουσιάζονται σε δύο κλινικά σενάρια , τα οποία σχετίζονται με την ηλικία του παιδιού , την  εντόπιση του όγκου , και την πιθανότητα κακοήθειας του όγκου . Το τρίτο κλινικό σενάριο αναδύεται με την υπερηχογραφική προγεννητική εξετάση ρουτίνας  .

Στην σελίδα αυτή μας ενδιαφέρει το προγεννητικό σενάριο , τα άλλα δύο θα αναφερθούν πολύ περιορισμένα

Κλινικά σενάρια


Α) Νεογνικοί όγκοι που υπάρχουν κατά τη γέννηση και προεξέχουν από τον ιερό χώρο και είναι συνήθως ώριμα ή ανώριμα τερατώματα (ώριμο = καλοήθες , ανώριμο=κακοήθες)

Β) Σε βρέφη και παιδιά , που ο όγκος γίνεται αντιληπτός μετά την γέννηση (είτε γιατί δεν υπήρχε , είτε γιατί ήταν πολύ μικρός) , ο όγκος παρουσιάζει ως μια ψηλαφητή μάζα στην ιεροκοκκυγική περιοχή και προκαλεί  συμπίεση της ουροδόχου κύστης ή του ορθού . Αυτοί  οι όγκοι της πυέλου έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι κακοήθεις . Σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες , ο όγκος μπορεί να μοιάζει με κύστη κόκκυγος ή συρίγγιο , ή μπορεί να βρεθεί κατά τη διάρκεια εξέτασης του ορθού ή για άλλη αξιολόγηση .

Γ) Προγεννητικό Σενάριο

Η υπερηχογραφική ανεύρευση όγκου που εκφύεται από την ιεροκοκκυγική περιοχή οδηγεί άμεσα σε συναγερμό . Τις περισσότερες φορές , η εγκυμοσύνη έχει προχωρήσει και αρκετές φορές , τα δεδομένα από το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας είναι καλά . Πρέπει να σημειωθεί ότι ο όγκος αυτός δεν υπήρχε πρίν και αναπτύχθηκε μετά την αυχενική διαφάνεια . Η αυχενική διαφάνεια μπορεί να προβλέψει πολλά πράγματα άλλά όχι την πιθανότητα ανάπτυξης εμβρυϊκού όγκου ή όχι . Μην ξεχνάμε ότι η πιθανότητα αυτή είναι 1 στις 35 χιλιάδες .

 Το επόμενο βήμα είναι ο σχετικά ακριβής τοπογραφικός - ανατομικός χαρακτηρισμός του όγκου και μια ταυτόχρονη ενδελεχής μελέτη του εμβρύου σε όλα τα υπόλοιπα συστήματα . Ιδιαίτερη σημασία έχει ο συσχετισμός με εμβρυϊκό ύδρωπα .Το γεγονός αυτό σημαίνει εμβρυϊκή καρδιακή ανεπάρκεια υψηλής απόδοσης, η εμβρυϊκή καρδιά δεν αντέχει να τροφοδοτεί τον αναπτυσσόμενο όγκο, υπάρχει το λεγόμενο σύνδρομο «υποκλοπής» αιματικής ροής , και η κατάσταση αυτή συνήθως καταλήγει σε εμβρυικό θάνατο . Συνυπάρχει πολυ-υδράμνιο και πλακουντομεγαλία , συνέπειες της ανάγκης του όγκου για αυξημένη αιμάτωση . Το πολυ-υδράμνιο οφείλεται σε αυξημένη εμβρυϊκή ούρηση λόγω καρδιακής ανεπάρκειας . Η κατάσταση αυτή ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ οδηγεί σε «καθρεπτιζόμενα» συμπτώματα ΣΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ , το λεγόμενο σύνδρομο καθρέπτη ή mirror syndrome . Η φυσική συνέχεια είναι μια αποβολή ενός σχετικά μεγάλου εμβρύου , με όλα τα επακόλουθα .

 Η παρουσία εμβρυϊκού ύδρωπα πρίν τις 30 εβδομάδες είναι πάντοτε θανατηφόρος για το έμβρυο . Αν ο ύδρωπας παρουσιαστεί μετά τις 32 -33 εβδομάδες , ενδεχομένως να υπάρχουν περιθώρια , αλλά αυτό εξαρτάται και από το μέγεθος και από τη βιολογική συμπεριφορά του όγκου . Είναι ανώφελη και ίσως επικίνδυνη για την υγεία της μητέρας , η προώθηση φρούδων ελπίδων .

Διαχείρηση


Η διαχείριση των εμβρυϊκών ιεροκοκκυγικών τερατωμάτων προϋποθέτει προσεκτική αναμονή (μικρής χρονικής διάρκειας) πριν από οποιαδήποτε θεραπεία . Μια συχνά χρησιμοποιούμενη προσέγγιση  έχει ως εξής:
Λεπτομερείς εξετάσεις υπερήχων συμπεριλαμβανομένης της εμβρυϊκής καρδίας και ανάλυση της ροής Doppler .

Αν το έμβρυο έχει

Καρδιακή ανεπάρκεια υψηλής απόδοσης ή /και
Πλακουντομεγαλία ή / και
Εμβρυϊκό ύδρωπα  

Τότε πρέπει να γίνει

Τερματισμός της κύησης αν το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο
Εκτακτης ανάγκης καισαρική τομή , αν το έμβρυο είναι βιώσιμο

Η δυνατότητα κολπικού τοκετού εξαρτάται από το μέγεθος του όγκου ,   την εκτίμηση για το άν θα ραγεί ή όχι ο όγκος κατά τη διάρκεια του τοκετού , το ποσό του υδραμνίου , τις ανωμαίες NST κλπ . Φυσικά αυτό αναφέρεται σε όγκους που ανευρίσκονται προς το τέλος της εγκυμοσύνης .

Αν ο όγκος αναπτυχθεί σε  ηλικία εγκυμοσύνης πέραν των 25 εβδομάδων , τότε τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα , τα ερωτήματα περισσότερα και η αντιμετώπιση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες .

Συμπέρασμα


Προσοχή ! Αναφερόμαι ΜΟΝΟΝ , στα ιεροκοκκυγικά τερατώματα που διαγιγνώσκονται κατά την ηλικία κύησης 12-24 εβδομάδων !
ΔΕΝ αναφερομαι στα παιδιατρικά περιστατικά , υπάρχει διάκριση .
Το ιεροκυκκογικό τεράτωμα είναι σπανιότατο . Μπορεί να αναπτυχθεί όμως μετά την αυχενική διαφάνεια , δηλαδή μετά την 13η εβδομάδα κύησης και να ανευρεθεί στην 16η , 20η , 23η εβδομάδα . Δεν υπάρχει τρόπος πρόβλεψης από την αρχή της εγκυμοσύνης . Το σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι ενώ είμαστε άτυχοι (πολύ άτυχοι , 1 στις 35.000) πρέπει να δράσουμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα , που αφορούν στην υγεία της μητέρας . Με σωστή αντιμετώπιση , η γυναίκα μπορεί έγκαιρα να αντιμετωπιστεί και να τεκνοποιήσει αμέσως μετά . Δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστέρησης , πέραν των 7-14 ημερών , χρόνος στον οποίο μπορεί να γίνουν οι διαδοχικές υπερηχογραφικές μετρήσεις για να διαπιστωθεί και ο ρυθμός ανάπτυξης του όγκου . Ενα χρόνο μετά , η γυναίκα μπορεί να θηλάζει ένα υγιές παιδί , και η κατάσταση να είναι ως μή γενόμενη , μια μακρυνή κακή ανάμνηση . Η μαιευτική έχει και δυσάρεστα , αλλά έχει επίσης την ικανότητα σαν επιστήμη να μας εγγυάται και τα ευχάριστα .


Επειδή μια εικόνα αξίζει όσο χίλες λέξεις ....

ΠΡΟΣΟΧΗ ! ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΦΑΝΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ !


 

 

 

Ιεροκοκκυγικό Τεράτωμα Εικόνα 3

Η αποβολή πρέπει να είναι πλήρης (πλήρης καθαρισμός)
Προσωπικό Αρχείο .

Ιεροκοκκυγικό Τεράτωμα Εικόνα 2

Το μέγεθος του εμβρύου και του πλακούντα , κάνει την αυτόματη αποβολή επικίνδυνη για λοιμώξεις και αιμορραγίες.
Προσωπικό Αρχείο .

Εμβρυο 26  εβδομάδων Τρισδιάστατη Υπερηχογραφία

Η  διάγνωση είναι παθογνωμονική , το έμβρυο πάσχει
Η Αποβολή είναι τελεία . Προσωπικό Αρχείο .

 

 

 

Βιβλιογραφία


 Holcroft CJ, Blakemore KJ, Gurewitsch ED, Driggers RW, Northington FJ, Fischer AC (2008). "Large fetal sacrococcygeal teratomas: could early delivery improve outcome?". Fetal. Diagn. Ther. 24 (1): 55–60. doi:10.1159/000132408.PMID 18504383.

 Anteby EY, Yagel S (2003). "Route of delivery of fetuses with structural anomalies". Eur. J. Obstet. Gynecol. Reprod. Biol. 106 (1): 5–9.doi:10.1016/S0301-2115(02)00033-7. PMID 12475573.

 

 

Δείτε Επίσης


Ανωμαλίες Ουροποιητικού Συστήματος Εμβρύου       

Ατρησία Δωδεκαδακτύλου

Συγγενείς Ανωμαλίες

Κυστικό Ύγρωμα

Αυτόματες Πρώϊμες Κρυφες Αποβολές

Νόσος Hirschsprung

Σύνδρομο Potter

Σύνδρομο Εύθραυστου Χ

 

 

Η σελίδα έχει εώς τώρα

Επισκέπτες


[ Επικοινωνία ] [ Αρχή Σελίδας ] [ Sitemap ]

[ Find Us On Google Maps ]

  Πέτρος Ζαργάνης    Μαιευτήρας - Γυναικολόγος   Λ.Ποσειδώνος 85 Γλυφάδα , 16675  Τηλ:210 89 85 819