Μαιευτική Γυναικολογική Μέριμνα


Βλεννώδες Κυσταδένωμα


Το Βλεννώδες Κυσταδένωμα , αποτελεί έναν ΚΑΛΟΗΘΗ όγκο των ωοθηκών . Ανήκει στους ΕΠΙΘΗΛΙΑΚΟΥΣ τύπους των όγκων των ωοθηκών , (υπάρχουν πάρα πολλοί τύποι όγκων ωοθηκών) . Μπορεί να μεγαλώσει σε πολύ μεγάλα μεγέθη και αν εμφανίζεται ως όγκος κοιλίας . Αποτελεί συνήθως όγκο των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών , επειδή ίσως η διαγνωσή του γίνεται σε γυναίκες 50 ετών και πάνω . Υπάρχει φυσικά ηλικιακή κατανομή συχνότητας (πόσο συχνά εμφανίζεται γενικά , πόσο συχνά εμφανίζεται σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες , και πόσο σπάνια εμφανίζεται σε νέες γυναίκες ( σε νέες γυναίκες είναι σπανιότατος όγκος) . Η παρούσα σελίδα δεν έχει σκοπό να φοβίσει τον αναγνώστη ή την αναγνώστρια , δέν έχει σκοπό να σας κάνει ειδικούς στο βλεννώδες κυσταδένωμα , δεν έχει σκοπό να ξεπεράσει την διεθνή ειδικη βιβλιογραφία , ,και φυσικά δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει τον ιατρό σας .

Η παρούσα σελίδα έχει 3 σκοπούς :

α) Να παρουσιάσει με γραφικό τρόπο (φωτογραφία) το μέγεθος που μπορούν να πάρουν οι όγκοι ωοθηκών (και συγκεκριμένα το βλεννώδες κυσταδένωμα)

β) Να τονίσει την σημασία της σωστής χειρουργικής προσπέλασης

γ) Να τονίσει την σημασία της τακτικής γυναικολογικής εξέτασης

Ο πληθυσμιακός έλεγχος των γυναικών για πιθανό καρκίνο είναι ο περισσότερο ανεπτυγμένος σε σχέση με τους άλλες ειδικότητες . Πράγματι , ΔΕΝ υπάρχει αντίστοιχο τέστ , όπως το τεστ ΠΑΠ , σε άλλες ειδικότητες . Στην σύγχρονη εποχή , όπου σε κάθε ιατρείο υπάρχει μηχάνημα υπερήχων , υπάρχει η δυνατότητα πρώϊμης υποψίας και για τον καρκίνο των ωοθηκών . Ενώ το υπερηχογράφημα και η κλινική εξέταση δεν μπορούν να βγάλουν από μόνα τους διάγνωση σε πολύ μικρούς καρκίνους ωοθηκών , μπορούν εντούτοις να επίλεξουν τα περιστατικά εκείνα που χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο . Και αυτό είναι η επιτυχία της σύγχρονης εποχής . Το μόνο που χρειάζεται είναι η συνέπεια στον τακτικό γυναικολογικό έλεγχο

Η Ελληνική πραγματικότητα δεν απέχει τόσο πολύ από τις πολύ αναπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πρώτης ταχύτητας . Παρόλαυτά , καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πολλές φορές κάποιες παραμελημένες καταστάσεις , κυρίως λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης (π.χ. νησιά) . Κατά δεύτερο λόγο , οι Ελληνίδες Μανάδες και Γιαγιάδες αποτελούν ενεργά μέλη της οικογένειας και ως εκ τούτου , αμελούν την εξέτασή τους . Η αλήθεια είναι ότι καμμία από αυτές τις γυναίκες δεν πιστεύει ότι υπάρχει η πιθανότητα να νοσήσει . Η πρώϊμη αντιμετώπιση όμως μιας νόσου σημαίνει θεραπεία και επιστρσοφή στην ενεργό δράση σε διαστημα 5-7 ημερών . Οταν όμως η νόσος "ξεφύγει" ο αντίκτυπος είναι τεράστιος , τόσο για την ίδια την γυναίκα , όσο και για το περιβάλλον της . Και ενώ πολλές αντιμετωπίζουν την κατάσταση με θάρρος , η οικονομική επιβάρυνση , η δυσάρεστη ενασχόληση , και η απώλεια της λειτουργικότητας του ατόμου επηρεάζουν άμεσα όλη την οικογένεια . Δεν μιλάω μόνο για την απώλεια ζωής . Πολλές γυναίκες θα κερδίσουν τον πόλεμο . Αλλά θα κερδίσουν ένα μακροχρόνιο πόλεμο που θα μπορούσε να είναι μια απλή μικρή μάχη εάν η κατάσταση είχε αντιμετωπιστεί νωρίς .


 

Επιθηλιακοί Όγκοι Ωοθηκών

Μια απλή ταξινόμηση των επιθηλιακών όγκων των ωοθηκών είναι η παρακάτω . Σημειώνεται ότι και οι επιθηλιακοί όγκοι αποτελούν υποκατηγορία των όγκων των ωοθηκών . Η Ταξινόμηση βασίζεται στην παθολογονατομική εξέταση του όγκου , είτε από βιοψία , είτε από ολόκληρο το χειρουργικό παρασκεύασμα .


- Ορώδες Κυσταδένωμα
- Ορώδες - Θηλώδες Κυσταδένωμα
- Κυσταδενοϊνωμα
- Επιθηλιακοί ¨Ογκοι Ωοθηκών Οριακής Κακοήθειας
- Διηθητικό Ορώδες-Θηλώδες Κυσταδενοκαρκίνωμα
- Βλεννώδες Κυσταδένωμα
- Βλεννώδες Κυσταδενοκαρκίνωμα
- Ενδομητριοειδείς ¨Ογκοι Ωοθηκών
- Διαυγοκυτταρικοί Όγκοι Ωοθηκών
- Όγκος Brenner
- Μικτοί Μυλλεριανοί Όγκοι
- Κακοήθης Όγκος Brenner


Γενικά , ΔΕΝ μπορεί να γίνει διάγνωση από τις προεγχειρητικές απεικονιστικές εξετάσεις . Δηλαδή ΔΕΝ μπορούμε να ξέρουμε εάν ένας όγκος είναι καλοήθης ή κακοήθης απο το υπερηχογράφημα ή ακόμα και από τη μαγνητική τομογραφία . Οι εξετάσεις αυτές θα προσδιορίσουν μερικά χαρακτηριστικά του όγκου και θα πιθανολογήσουν την ταυτότητά του . Δεν θα βγάλουν όμως διάγνωση .

 

Συμπτώματα Επιθηλιακών Όγκων Ωοθηκών


Οι επιθηλιακοί όγκοι των ωοθηκών δεν παρουσιάζουν συμπτώματα όταν βρίσκονται στο αρχικό στάδιο .

Τα συμπτώματα γίνονται αντιληπτά μόνο όταν το καρκινικό φορτίο έχει γίνει σχετικά μεγάλο . Καθώς ο όγκος μεγαλώνει, τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα: - Συνεχής πόνος ή αίσθημα πίεσης στην πυελική περιοχή (κάτω μέρος της κοιλιάς). - Φούσκωμα στην κοιλιά που δεν υποχωρεί (δεν φούσκωμα που έρχεται και φεύγει). - Μπορεί επίσης να υπάρξει μια πραγματική αύξηση του μεγέθους της κοιλιάς . - Δυσκολία στο φαγητό . - πρώϊμο αίσθημα πλήρωσης . Άλλα συμπτώματα που μπορεί να αναπτυχθούν περιλαμβάνουν: - Απώλεια της όρεξης. - Απώλεια βάρους. - Πόνος στην πλάτη. - Πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα, - Πόνος στο σεξ. - Συχνουρία . - Αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, όπως η δυσκοιλιότητα ή διάρροια. - Μια πιο έντονη διόγκωση της κοιλιάς. Αυτό προκαλείται από ασκίτη, που είναι μια συλλογή υγρού στην κοιλιακή χώρα. Όλα τα παραπάνω συμπτώματα μπορούν να προκληθούν από διάφορες άλλες συνθήκες. Επίσης, όταν τα συμπτώματα αρχίζουν συχνά είναι ασαφείς για κάποιο χρονικό διάστημα, όπως ήπια ενόχληση στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να θεωρηθεί ότι οφείλεται σε άλλες συνθήκες.

Για παράδειγμα , το μοναδικό σύμπτωμα του συγκεκριμένου όγκου (βλεννώδους κυστεδενώματος) ήταν η αύξηση του μεγέθους της κοιλιάς . Επειδή ο όγκος αναπτυσσόταν σχετικά αργά , υπήρχε χρόνος να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προέκυπταν απο το χωροκατακτητικό χαρακτήρα του όγκου . Η συχνοουρία αντιμετωπίστηκε από την ασθενή με συχνότερες επισκέψεις στην τουαλέτα , και με τον καιρό η ουροδόχος κύστη προσαρμόστηκε . Η γρήγορη πλήρωση του στομάχου αντιμετωπίστηκε επίσης με μικρότερα και συχνότερα γεύματα . Η αύξηση του μεγέθους της κοιλίας αποδόθηκε σε πάχος . Και έτσι , ο καλοήθης αυτός όγκος (βλεννώδες κυσταδένωμα) έφτασε σταδιακά σε αυτό το μέγεθος .

Υπάρχουν βέβαια και οι άλλοι όγκοι , με κακοήθη χαρακτήρα . Το παράδειγμα όμως είναι καλό για να αναδείξει την ικανότητα των όγκων των ωοθηκών να μιμούνται πολλές καταστάσεις του γαστρεντερικού και έτσι να ξεφεύγουν της διαγνώσεως .

Θεραπεία


Η θεραπεία των όγκων των ωοθηκών είναι κατά πρώτο λόγο η χειρουργική εξαίρεση . Κατά τη διάρκεια της επέμβασης γίνεται και η εκτίμηση της έκτασης της νόσου , μια διαδικασία ΠΟΛΥ σημαντική που ονομάζεται "χειρουργική σταδιοποίηση" . Ταυτόχρονα , αποστέλλεται και ταχεία βιοψία (εάν αυτή δεν έχει ληφθεί προεγχειρητικά) και εκτιμάται ο χαρακτήρας του όγκου , εάν δηλαδή αυτός είναι καλοήθης ή κακοήθης . Η επέμβαση μπορεί να τροποποιηθεί αναλογως . Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην επιλογή της αρχικής προσπέλασης εάν δηλαδή θα είναι λαπαροσκοπική ή κλασσική ανοικτή (λαπαροτομική) . Συνήθως , σε περιστατικά που η πιθανότητα για καρκίνο είναι μεγάλη , προτιμάται η ανοικτή κλασσική προσέγγιση.

Περαιτέρω θεραπεία , πέραν του χειρουργείου δηλαδή , μπορεί να χρειαστεί . Αυτό θα εξαρτηθεί από την ιστολογική εξέταση του όγκου και την έκταση της νόσου όπως αυτή καθορίστηκε στα πλαίσια της χειρουργικης σταδιοποίησης .

Το εν λόγω περιστατικό έτυχε πλήρους ίασης . Κυρίως όμως γιατί ο όγκος - παρότι μεγάλος - ήταν καλοήθης . Η γυναίκα εξήλθε μετά πάροδο 4 ημερών . Επέστρεψε στην καθημερινότητά της , και σήμερα (2016) , 4 έτη μετά , φροντίζει τα εγγόνια της .

 

 

Χαρακτηριστικές Εικόνες


 

Βλεννώδες Κυσταδένωμα2.

Βλεννώδες Κυσταδένωμα3

Ιστολογική Περιγραφή Του Όγκου

Βλεννώδες Κυσταδένωμα5

Βλεννώδες Κυσταδένωμα6

Βλεννώδες Κυσταδένωμα Δεξιάς Ωοθήκης . Διακρίνεται και φυσιολογική η σκωληκοειδής απόφυση .

Βλεννώδες Κυσταδένωμα από άλλο περιστατικό

Βλεννώδες Κυσταδένωμα από άλλο περιστατικό

Βλεννώδες Κυσταδένωμα από άλλο περιστατικό

 

Βλεννώδες Κυσταδένωμα άμφω των ωοθηκών


 

Βλεννώδες Κυσταδένωμα Ωοθηκών[19]

Βλεννώδες Κυσταδένωμα Ωοθηκών[20]

Βλεννώδες Κυσταδένωμα Ωοθηκών[21]

Βλεννώδες Κυσταδένωμα Ωοθηκών[24]

Βλεννώδες Κυσταδένωμα Ωοθηκών[29]

Βλεννώδες Κυσταδένωμα Ωοθηκών[30]

Βλεννώδες Κυσταδένωμα Ωοθηκών[32]

Βλεννώδες Κυσταδένωμα Ωοθηκών[48]

Βλεννώδες Κυσταδένωμα Ωοθηκών[49]

 

Η σελίδα έχει εώς τώρα

Επισκέπτες


Δείτε Επίσης :


Τριχομονάδα     

Λοιμώξεις Από Γεννητικό Μυκόπλασμα     

Ερπητικές Λοιμώξεις   

 

  Google Location


[ Επικοινωνία ] [ Αρχή Σελίδας ]

[ Find Us On Google Maps ]

  Πέτρος Ζαργάνης    Μαιευτήρας - Γυναικολόγος   Τηλ:210 89 85 819  Λ.Ποσειδώνος 85 Γλυφάδα , 16675