Σύνδεσμοι


 

Ορώδες Θηλώδες Κυσταδένωμα Των Ωοθηκών

 


Προδιαθεσικοί παράγοντες για ορώδες θηλώδες κυσταδένωμα των ωοθηκών


Συμπτώματα του ορώδους θηλώδους κυσταδενώματος των ωοθηκών


Προεγχειρητικός έλεγχος για περιπτώσεις ομοιάζουσες με ορώδες θηλώδες κυσταδένωμα των ωοθηκών:


 

Ορώδες Κυσταδενο-Ινωμα Ωοθήκης

 


 


Ερωτήσεις


Μπορώ να παρακεντήσω την κύστη για να ληφθεί βιοψία , και έτσι να αποφύγω το χειρουργείο ;


Πότε μπορώ να παρακεντήσω μια κύστη ;Ορώδες Θηλώδες Κυσταδένωμα Των Ωοθηκών


 

Το Ορώδες θηλώδες κυσταδένωμα των ωοθηκών είναι ένας κοινός καλοήθης όγκος των ωοθηκών που επηρεάζει γενικά μεσήλικες γυναίκες (40-60 ετών) . Οι αιτιολογικοί παράγοντες για την δημιουργία του ορώδους κυσταδενώματος των ωοθηκών είναι άγνωστοι . Οι όγκοι των ωοθηκών μπορεί να είναι καλοήθεις , οριακοί (borderline) ή χαμηλού κακοήθους δυναμικού (LMP Low Malignant Potential) , ή κακοήθεις . Έτσι , φυσικά και δεν είναι όλοι οι όγκοι των ωοθηκών καρκίνοι .  

Οι καλοήθεις όγκοι δεν εξαπλώνονται με μεταστάσεις . Μπορούν όμως να αυξηθούν σε μέγεθος . Οι καλοήθεις όγκοι έχουν την δυνατότητα εξαλλαγής σε κακοήθειες . Ενας καλοήθης όγκος στα 50 μπορεί κάλλιστα να μεταλλαχθεί σε κακοήθη στα 60 . Βέβαια , δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για αυτή την μεταλλαξη , η μεταλλαγή είναι τυχαία .  

Οι Borderline ή χαμηλής κακοήθους δυναμικού (LMP) όγκοι είναι συνήθως καλοήθεις , αλλά μερικοί από αυτούς μπορούν να συμπεριφέρονται όπως οι καρκίνοι ή να μεταλλαχθούν σε καρκίνους . Οι κακοήθεις όγκοι είναι καρκίνοι που απλώνονται και δίνουν μεταστάσεις . Το Ορώδες θηλώδες κυσταδένωμα των ωοθηκών είναι ένας επιθηλιακός όγκος με αργή ανάπτυξη .  

Συνήθως παρουσιάζεται ως μία ενιαία κύστη μέσα σε μία ωοθήκη . Σπάνια όμως , μπορεί να εμφανιστεί ως πολλαπλές μάζες στην ωοθήκη, ή μπορεί να επηρεάσει και τις δύο ωοθήκες . Οι όγκοι αυτοί διαγιγνώσκονται ως ορώδεις και καλοήθεις με βάση την εμφάνισή τους στο μικροσκόπιο . Το Ορώδες θηλώδες κυσταδένωμα των ωοθηκών συνήθως παρουσιάζεται με σημεία και συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος , κολπική αιμορραγία , και αυξηση του μεγέθους της κοιλιάς . Πολλοί τέτοιοι όγκοι είναι ασυμπτωματικοί και ανιχνεύονται τυχαία κατά τη διάρκεια ενός κοιλιακού υπερήχου , που εκτελούνται για άλλους λόγους υγείας ή στα πλαίσια του τακτικού γυναικολογικού ελέγχου . Η πλειοψηφία αυτών των όγκων των ωοθηκών δεν προκαλούν σημαντικές επιπλοκές . Ωστόσο, λίγες επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν ρήξη της κύστης μέσα στην κοιλιά, και συστροφή της ωοθήκης .  

Η θεραπεία για το ορώδες θηλώδες κυσταδένωμα της ωοθήκης είναι η πλήρης χειρουργική εκτομή του όγκου. Με την έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία, η πρόγνωση είναι γενικά εξαιρετική .  

Το ορώδες κυσταδένωμα αποτελεί μια παθολογοανατομική διάγνωση . Αυτό σημαίνει ότι κάποιος Ιατρός Παθολογοανατόμος (αναγνωρισμένη ειδικότητα της ιατρικής , όπως η Γυναικολογία , η Παιδιατρική , η Καρδιοχειρουργική κλπ) έχει επεξεργαστεί κατάλληλλα ένα δείγμα ιστού το έχει χωρίσει σε πολύ μικρές τομές , το έχει τοποθετήσει σε αντικειμενοφόρες πλάκες μικροσκοπίου , , το έχει χρωματίσει με ειδικές χρωστικές , και το έχει μελετήσει στο μικροσκόπιο . Όλα αυτά μετά από επίπονη εργαστηριακή διεργασία 10-25 ημερών .  

Οι παθολογοανατομικές διαγνώσεις είναι ΑΠΟΛΥΤΕΣ . Δεν επιδέχονται αμφισβήτηση . Αποτελούν τον χρυσό κανόνα σύγκρισης όλων των διαγνώσεων .

Οι απεικονιστικές διαγνώσεις , οι διαγνώσεις δηλαδή που γίνονται με απεικονιστικά μέσα όπως το υπερηχογράφημα , η ακτινογραφία , η αξονική , η μαγνητική κλπ. , είναι πολύ ακριβείς αλλά δεν είναι απόλυτες . Επιδέχονται αμφισβήτηση , και αναμένουν επιβεβαίωση από την παθολογοανατομική διάγνωση .

Έτσι , για κάθε κυστικό , συμπαγές , ή σύμπλοκο μόρφωμα των ωοθηκών , η υπερηχογραφία και η μαγνητική τομογραφία μπορούν να διαγνώσουν με ακρίβεια περίπου το 80% των περιστατικών , ανάλογα βέβαια με την εκάστοτε περίπτωση . Σε μερικές περιπτώσεις η διαγνωστική ακρίβεια φτάνει το 100% σε άλλες περιπτώσεις φτάνει το 50% , και ακόμα σε άλλες περιπτώσεις δεν ξεπερνάει το 20% .

Ένας λόγος για τον οποίο γίνονται χειρουργεία είναι για αυτή την εγγενή αδυναμία της απόλυτης διάγνωσης των απεικονιστικών εξετάσεων . Δεν είμαστε δηλαδή 100% σίγουροι πάντα . Αν είμασταν , τότε πολύ απλά θα υπήρχε ένα ¨μαγικό" διαγνωστικό μηχάνημα , και θα κάναμε διάγνωση χωρίς επέμβαση . Αυτό όμως είναι ουτοπικό . Δεν ισχύει .

 

 

Περιγραφή Ενδεικτικού Περιστατικού


Όλες Οι Εικόνες Προέρχονται Από Προσωπικό Περιστατικό

Κυσταδένωμα5

Υπερηχογραφία : Το κυστικό μόρφωμα έχεις ώς επί το πλείστον υποηχογενές χαρακτήρα , αλλά υπάρχουν και σύμπλοκα στοιχεία . Δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί εάν εάν συμμετέχει και ασκιτικό υγρό .

Κυσταδένωμα

Υπερηχογραφία : Συμπλοκο Μόρφωμα Σε Υποηχογενές Υπόβαθρο .

Κυσταδένωμα4

Υπερηχογραφία : Η μήτρα είναι φυσιολογικού μεγέθους για την ηλικία αλλά φαίνεται μικρή σε ένα υπόβαθρο υποηχογένειας στην ελάσσονα πύελο .

Πορεία Δεικτών Σιδήρου Σε Εγκυμοσύνη ΧΩΡΙΣ Συμπλήρωμα Σιδήρου

Μαγνητική Τομογραφία : Χωροκατακτητική Έκταση Του Μορφώματος . Σε Αυτή , όπως και στις παρακάτω εικόνες , μπορεί να διακριθεί η εκτόπιση του εντέρου εκτός της ελάσσονος πυέλου . Το γεγονός αυτό εξηγεί πολλά από τα γαστρεντερικά ενοχλήματα .

Κυσταδένωμα

Μαγνητική Τομογραφία : Χωροκατακτητική Έκταση Του Μορφώματος . Προσέξτε Πόσο Μικρή Φαίνεται Η Μήτρα Σε Σχέση Με Την Ουροδόχο Κύστη Και Σε Σχέση Με Το Μόρφωμα .

Κυσταδένωμα

Μαγνητική Τομογραφία : Χωροκατακτητική Έκταση Του Μορφώματος .

Ραβδώσεις Στην Εγκυμοσύνη

Χειρουργείο : Η τομή είναι μέση υπομφάλια περίπου 10 εκατοστά . Η εκταση του κυστικού μορφώματος είναι εμφανής . Το μόρφωμα έχει καταλάβει ολόκληρη την ελάσσονα πύελο , εκτοπίζοντας το έντερο . Η είσοδος στην κοιλιά ήτο δυσχερέστατη , αλλά η κύστη παρέμεινε ανέπαφη .

Κυσταδένωμα

Χειρουργείο : Παρασκευή Μορφώματος και Συγκριτικά Μεγέθη .

Κυσταδένωμα

Χειρουργείο : Παρασκευή Μορφώματος και Συγκριτικά Μεγέθη .

Κυσταδένωμα

Χειρουργείο : Όλες Οι Φωτογραφίες Από Προσωπικό Αρχείο .

 

 

Προδιαθεσικοί παράγοντες για ορώδες θηλώδες κυσταδένωμα των ωοθηκών


Οι παράγοντες κινδύνου για ορώδες θηλώδες κυσταδένωμα των ωοθηκών είναι άγνωστοι . Ωστόσο, οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες και οι μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο . Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ύπαρξη ενός παράγοντα κινδύνου δεν σημαίνει ότι κάποια γυναίκα θα αποκτήσει την κατάσταση . Ένας παράγοντας κινδύνου αυξάνει αυτές τις πιθανότητές σε σύγκριση με ένα άτομο χωρίς τους παράγοντες κινδύνου . Αυτό πολυ απλά σημαίνει για παράδειγμα , ότι μια γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας εχει λιγότερες πιθανότητες να πάθει την εν λόγω κατάσταση από μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση . Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου είναι πιο σημαντικοί από άλλους .

 Back To Top

 

 

Συμπτώματα του ορώδους θηλώδους κυσταδενώματος των ωοθηκών


Τα σημεία και συμπτώματα του ορώδους θηλώδους κυσταδενώματος των ωοθηκών μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

 Back To Top

 

 

Προεγχειρητικός έλεγχος για περιπτώσεις ομοιάζουσες με ορώδες θηλώδες κυσταδένωμα των ωοθηκών:


 

 Back To Top

 

 

Ορώδες Κυσταδενο-Ινωμα Ωοθήκης


Οι όγκοι των ωοθηκών μπορεί να παρουσιαστούν σε συνδυασμό . Στο παρακάτω παράδειγμα παρατίθεται η συνύπαρξη ινώματος και κυσταδενώματος στην ίδια ωοθήκη .

Προσωπικό περιστατικό .

Κυσταδένωμα

Υπερηχογραφία : Προσωπικό Αρχείο .

Κυσταδένωμα

Χειρουργείο : Προσωπικό Αρχείο .

Κυσταδένωμα

Ιστολογική : Προσωπικό Αρχείο .

Επέμβαση 2013 . Ασθενής ελεύθερη νόσου εώς και σήμερα [2017] .

 

 

Μπορώ να παρακεντήσω την κύστη για να ληφθεί βιοψία , και έτσι να αποφύγω το χειρουργείο ;


Η προσωπική , ενυπόγραφη , γνώμη μου είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΟΧΙ .

Αν η κύστη δεν είναι κακοήθης , το πιθανότερο είναι να είναι απλά μια λειτουργική κύστη η οποία θα φύγει μόνη της . Αν η κύστη είναι ενδομητριωσική , θα διαμοιραστεί υγρό στην κοιλιά , με πιθανότητα διασποράς και της ενδομητρίωσης , και φυσικά με πόνο και τα συναφή . Η εν λόγω ενδομητριωσική κύστη θα ξαναβγεί .

Εάν η κύστη είναι κακοήθης και παρακεντηθεί , δηλαδή διανοιχθεί , θα μοιραστούν νεοπλασματικά κακοήθη κύτταρα στην κοιλιά , και με αυτόν τον τρόπο σε 6-8 μήνες θα υπάρχει μια γενικευμένη υποτροπή καρκίνου σε ολόκληρη την κοιλιά . Τότε , οποιαδήποτε προσπάθεια απόλυτης θεραπείας καθίσταται δύσκολη εώς ακατόρθωτη .

Γενικά , δεν παρακεντούμε ωοθηκικές κύστεις για πλάκα .

 Back To Top

 

 

Πότε μπορώ να παρακεντήσω μια κύστη ; ή το ελεύθερο (ασκιτικό) υγρό στην κοιλιά ;


Μόνον όταν είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για κακοήθη νεοπλασία ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΞΕΦΎΓΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΣΤΗΣ / ΑΣΚΙΤΙΚΟΥ ΥΓΡΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΕΝΤΟΥΜΕ , και έτσι γνωρίζουμε ότι δεν θα διαμοιράσουμε περαιτέρω έναν καρκίνο . Αυτη η διαδικασία γίνεται μόνο και μονο για ανακούφιση συμπτωμάτων από μεγάλη ποσότητα ασκιτικού υγρού , και αν υπάρχει και ταυτόχρονη βιοψία με ειδική βελόνη , για επιβεβαίωση της διάγνωσης του καρκίνου έτσι ώστε να τεκμηριωθεί η αναγκαιότητα μιας ΤΟΞΙΚΗΣ θεραπείας (χημειοθεραπεία) , για σχετική μείωση του όγκου πρίν την επέμβαση . Η θεραπεία με χημειοθεραπεία πρίν την χειρουργικη επέμβαση ονομάζεται Νεο-Επικουρική (NeoAdjuvant) και εφαρμόζεται σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα .

Γενικά , δεν παρακεντούμε ωοθηκικές κύστεις για πλάκα .

 Back To Top

 

 


Δείτε Επίσης :


Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας

Βλεννώδες Κυσταδένωμα

Κοκκιοκυτταρικός Όγκος

Μεταστατικός Όγκος Ωοθηκών Kruckenberg

Ο Φρουρός Λεμφαδένας

 

 


 

Η Σελίδα έχει εώς τώρα

Επισκέπτες


[ Επικοινωνία ] [ Αρχή Σελίδας ] [ Sitemap ]

[ Find Us On Google Maps ]